Dnes Prague Edition

Semifinále: bude u toho Darida?

V Londýně pokračuje báječná jízda Barbory Krejčíkové. Navzdory obavám vstoupila do Wimbledonu brilantním výkonem, smetla Dánku

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Převlékla se do bílého. Přesunula se z pařížské antuky na londýnskou trávu. Kulisy se zásadně změnily. Tenistka Barbora Krejčíková však nevypadla z role. Jako zručná čarodějka opět míchala na kurtu originální směs úderů, pro sokyni tak obtížně straviteln­ou.

Senzační šampionka Roland Garros při singlové premiéře v hlavni soutěži na Wimbledonu zdolala osmnáctile­tou dánskou hvězdičku Clare Tausonovou 6:3, 6:2.

„Hrála jsem dobře, až nad očekávání dobře. Jsem spokojená,“poznamenal­a při videokonfe­renci v All England Clubu.

S Kateřinou Siniakovou tu v červenci 2018 dobyla titul v deblu. Ve dvouhře se však po úžasném vzestupu v uplynulých měsících ocitla coby novicka. A v úterý dlouho čekala na povolání na dvorec číslo 3.

Zdržela ji zuřivá bitva Venus Williamsov­é s Mihaelou Buzarnescu­ovou. A pak londýnská klasika. Déšť.

„Po rozehrávce jsem se najedla, raději ne moc, kdyby byl předchozí zápas kratší. Jenže on se protáhl. Před nástupem na kurt začalo pršet. A pršelo a pršelo,“líčila.

Při večerním zahájení partie se na ní nějak neblaze neprojevil­o čekání ani tlak, který ji mohl drtit jako čerstvou grandslamo­vou vítězku. Coby favoritka v podstatě nezakolísa­la. Svou šichtu zvládla za 70 minut, partii zavřela krásným křížným forhendem k lajně.

Ani jednou neztratila servis, na nějž si při rozhovoru s českými reportéry stěžovala: „Nešel mi, ale našla jsem jinou cestu k výhře. Nejdůležit­ější zprávou je, že jsem se nehroutila a dokázala zareagovat. Ve výměnách jsem se cítila silná.“

Jako by prostě jen plynule navázala na skvostnou šňůru ze Štrasburku a Paříže. Počínala si chytře.

Například legendární Hana Mandlíková ji po Roland Garros velebila za umění použít správnou taktiku na danou soupeřku. A Krejčíková netápala ani v Londýně. Byť jí vadilo chladnější počasí, měnila rytmus, drtivě útočila přes druhé podání Tausonové. Povzbuzova­la se, tleskal jí kouč Aleš Kartus.

Vítěznou sérii natáhla na třináct mačů, jako neporazite­lná královna si ovšem nepřipadá. Pokorně opakuje, že travnaté dobrodružs­tví vnímá jako výzvu. Že se pokouší sžít s pažitem posekaným na výšku osm milimetrů.

Po pařížských galejích nestihla ani jeden přípravný turnaj. Ve wimbledons­ké kvalifikac­i, která se koná opodál v Roehampton­u měla v minulosti bilanci 1–3.

„Kamkoliv přijdu, všichni mi tvrdí: Jsi šikovná, na trávě ti to půjde. Ale já se zatím spíš hledám. Chci se na ní naučit hrát, což je můj cíl pro tenhle turnaj. Chci se jí přizpůsobi­t. Potřebuju, aby mě na ní balony poslouchal­y,“říká nasazená čtrnáctka, kterou ve druhém kole čeká Němka Andrea Petkovicov­á.

Bylo by jaksi troufalé zařadit ji po jednom zdařilém mači mezi kandidátky na zisk slovutné trofeje Venus Rosewater Dish. Ona sama se tak rozhodně necítí. Nicméně je pravda, že v podobné pozici byla též před měsícem v Paříži.

 ??  ??
 ??  ?? Postup Barbora Krejčíková vyhrála už třináct zápasů v řadě.
Postup Barbora Krejčíková vyhrála už třináct zápasů v řadě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia