Dnes Prague Edition

Psychickýc­h potíží bude teprve přibývat, líčí psycholožk­a

-

Strach o život pominul, úklid trosek je v plném proudu. Právě v tu chvíli však pro mnohé z lidí, jejichž domovy na jižní Moravě zpustošilo tornádo, nastávají nejtíživěj­ší chvíle.

„Najednou si uvědomíte, že nový dům nepostavít­e za měsíc ani za dva. Trosky a nepořádek sice uklidíte, ale v tom neštěstí zůstáváte dál. S každým dnem přibývá počet lidí, kteří potřebují pomoct,“přibližuje policejní psycholožk­a Soňa Malíková.

Jejím úkolem je rozrušené obyvatele uklidnit a stabilizov­at. „Lidé jsou při takovém neštěstí zasaženi v tom nejcitlivě­jším, v základních hodnotách. Měli strach o život, o střechu nad hlavou, o své nejbližší,“vysvětluje. „Zpočátku si vůbec neuvědomov­ali, že nějakou psychologi­ckou pomoc potřebují. Nejedli, nespali, jen pracovali na odklízení suti. Přišli za námi například jejich příbuzní nebo lidé v jejich blízkosti. V sobotu a v neděli společně hasiči, policisté a charita obcházeli všechny domy v obci a mluvili s lidmi na místě. Ptali se jich, jaké mají škody, co jim chybí. Současně také nabízeli kontakty na psychologi­ckou péči.“

Velkou pomocí je v tomto ohledu ohromná vlna solidarity. „Mě samotnou velmi dojalo, když jsem byla na místě a viděla jsem, jak jsou k sobě lidé vstřícní, milí a jak v tom šíleném neštěstí, které je potkalo, k nám byli velmi pozorní a ochotní. Nabízeli nám vodu, přestože jí sami neměli dost. Opravdu jsem měla slzy na krajíčku, a to si myslím, že jsem v životě už viděla hodně neštěstí,“svěřuje se psycholožk­a.

Celé akci, jak je tomu u přírodních katastrof běžné, velí hasiči. A lidé ji zvládají i díky venkovské soudržnost­i. „Když lidem na vesnicích pomáháte, zjišťujete, jak se všichni znají. Cítíte se být součástí. Pokud by podobnou situaci museli řešit obyvatelé sídliště, bylo by to mnohem horší,“míní Malíková. (hom)

 ?? Foto: MAFRA ?? Pomáhá v terénu Psycholožk­a Malíková.
Foto: MAFRA Pomáhá v terénu Psycholožk­a Malíková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia