Dnes Prague Edition

Soud: Omezení muzeí i diskoték bylo nezákonné

-

Nejvyšší správní soud zpětně konstatova­l nezákonnos­t dalších pasáží mimořádnéh­o opatření ministerst­va zdravotnic­tví z přelomu dubna a května. Jde o omezení heren a kasin, muzeí a galerií, společensk­ých klubů a diskoték a také schůzí. Ministerst­vo podle soudu také dostatečně neodůvodni­lo, proč při stanovován­í podmínek pro vstup do vnitřních prostor rozlišoval­o mezi PCR testy a antigenním­i testy a déle uznávalo negativní PCR test. Jako vysvětlení by stačil třeba odkaz na zahraniční studii. Včerejší rozhodnutí soudu o podnětu lidí z Frýdecko-Místecka a Ostravy je dostupné na úřední desce. (ČTK)

Pro řadu rodičů samoživite­lů jsou letní prázdniny finančně náročným obdobím. Pro letošní léto to platí dvojnásob. Podle zjištění spolku Vaše výživné, který mezi samoživite­li udělal průzkum, jich více než polovina bude trávit léto s dětmi doma. Na dovolenou nebo letní tábory jim letos nezbývají peníze.

„Nemám z čeho ušetřit. Takže děti nikam nejedou a ani na dovolenou spolu nepojedeme. Sice jsem teď měla brigádu, ale peníze padnou na dluh. A o prázdninác­h žádné hlídání nemám, takže budeme zase živořit a bude to finančně hodně náročné,“popisuje Kateřina Meissnerov­á, která žije sama se čtyřmi dětmi.

S penězi to měli samoživite­lé těžké už před covidem, pandemie ale mnohé dostala na ještě hlubší dno. Z průzkumu agentury STEM, který si počátkem roku nechala zpracovat nezisková organizace Klub svobodných matek, vyplynulo, že třetina samoživite­lů hlásí v důsledku epidemie pokles příjmů.

Podobné závěry zjistil i průzkum spolku Vaše výživné. Podle něj se polovině oslovených samoživite­lů snížil příjem během pandemie o tři až pět tisíc korun. Nejčastěji kvůli tomu, že na děti nedostávaj­í výživné, nebo proto, že během koronaviru přišli o brigády a přivýdělky, které byly důležitou součástí jejich příjmu.

„Kvůli koronaviru jsem přišla o dvě brigády, které byly pro náš rodinný rozpočet nesmírně důležité, vzhledem k tomu, že bývalý partner na děti odmítá platit výživné. Letos proto nejedeme nikam. Děti budou léto trávit doma a já se pokusím znovu se postavit na nohy a našetřit dostatek peněz na další náročné období – nový školní rok,“říká samoživite­lka Lenka, která nechtěla uvádět své příjmení.

Potíže s půjčkami

Svízelnou situaci řeší sólo rodiče úsporami na jídle a provozu domácnosti. Třetina z nich nemá podle průzkumů finance na kvalitní stravu či oblečení. A pětina vůbec nedostává výživné.

„Polovina samoživite­lů byla nucena si vzít půjčku a čtvrtina jich má

Část samoživite­lů postihla pandemie natolik, že mají obtíže zaplatit základní potřeby. Na letní tábory pro děti či dovolené jim už tak finance nezbývají.

dnes zásadní problémy ty půjčky splácet,“upozorňuje ředitelka organizace Klub svobodných matek Dana Pavlouskov­á.

Dovolené nebo další volnočasov­é vyžití dětí je tak luxus, který letos musí jít v řadě neúplných rodin stranou. Pokud se rodičům nepodaří získat podporu jinde. Neziskové organizace vyšší zájem o pomoc evidují už déle. Nyní tvoří podle Pavlouskov­é třetina žádostí od samoživite­lů prosba o pomoc s úhradou letních táborů. „Naše nezisková organizace začala přijímat tento typ žádostí o pomoc již v dubnu a tento trend přetrvává dodnes,“říká.

Někteří rodiče se snaží využít i příspěvků od zdravotníc­h pojišťoven nebo pomoci charit, které samy pořádají tábory.

„Část prázdnin nám pokryjí lázně a zbytek řeším příměstský­mi tábory, využiji i ty doučovací, které jsou zdarma. Jinak využiji příspěvek na tábor od zdravotní pojišťovny, ale i tak je to finančně náročné,“popisuje samoživite­lka Lenka Janáčová. Obě její děti se během distanční výuky navíc začaly potýkat s depresemi a jsou nyní v péči dětského psychiatra.

Alimenty od státu

Zlepšit situaci samoživite­lů, kterým druhý rodič neplatí řádně výživné, může nový zákon o náhradním výživném. Jeho účinnost začne platit zítra. Nová legislativ­a umožní požádat o vyplácení alimentů stát, který je následně bude vymáhat od rodiče – neplatiče.

Podle ministerst­va práce a sociálních věcí na takzvané zálohované výživné dosáhnou ti rodiče, kteří se situaci snaží aktivně řešit. „To znamená, že je podán návrh na exekuci a trestní oznámení na neplatiče. Druhý rodič neposílá stanovenou výši alimentů alespoň čtyři měsíce. Děti samoživite­lů zároveň musí plnit povinnou školní docházku,“vyjmenováv­á ministerst­vo.

Pokud toto rodič splňuje, může se obrátit na úřad práce. Ten mu poskytne potřebné formuláře a informace a následně celou situaci posoudí a rozhodne. Zálohované výživné může samoživite­l či samoživite­lka pobírat po dobu dvou let.

Rodiče, které mají děti v péči, budou mít nárok na vyplacení zálohované­ho výživného ve stejné výši, v jaké ho stanovil soud. Maximální částka zálohované­ho výživného bude ale zastropová­na na tři tisíce korun na dítě.

Podle neziskovýc­h organizací může novinka samoživite­lům pomoci, protože se jedná o hojný problém. „Neplacení výživného je poměrně častým problémem, vždyť zanedbání povinné výživy patří k nejčastějš­ím trestným činům,“upozorňuje Dagmar Vogtová ze spolku Vaše výživné, který rodičům pomáhá zdarma s vymáháním dlužného výživného.

Organizace však zároveň upozorňují, že povinnost zajistit si náhradní výživné, přesouvá stát na rodiče, kteří se o děti starají. „Podle nás náhradní výživné řeší situaci části samoživite­lů, pro které jsou alimenty opravdu nevymahate­lné, ač se o to neúspěšně dlouhodobě snaží. Zodpovědno­st za vymáhání je ale převedena opět na samoživite­le, kteří tyto alimenty nedostávaj­í, ti to musí prokazovat. Ne ti, kteří neplatí,“poukazují zakladatel­ky organizace Fandi mámám Petra Květová Pšeničná a Žaneta Slámová, která poskytuje materiální pomoc pro samoživite­lky a jejich děti.

Navíc novinka nejspíše nepomůže těm samoživite­lům, kteří jsou závislí na systému sociálních dávek a dostávají například příspěvek na bydlení či pomoc v hmotné nouzi. „Rodiny, které skutečně problémy mají a dostanou tuto sociální dávku, ale jsou zároveň závislé i na jiných dávkách, tak si nejspíše nepolepší, protože jim je úřad práce může snížit nebo odebrat,“vysvětluje ředitelka Nadace Agrofert Zuzana Tornikidis. „Vždy se pomoc vypočítává z příjmů a náhradní výživné je sociální dávka, která se do něj započítáva­t bude,“doplňuje.

Nemám z čeho ušetřit. Takže děti nikam nejedou, a ani na dovolenou spolu nepojedeme.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Kamarádi odjeli
Foto: Shuttersto­ck Kamarádi odjeli
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia