Dnes Prague Edition

Polská církev se nemůže zbavit pedofilní pověsti

Za dva roky nahlásili v Polsku téměř stejný počet případů jako za předešlých zhruba 30 let.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

VARŠAVA Už tak pošramocen­á reputace katolické církve v Polsku čelí další ráně. Podle nově zveřejněné zprávy obdržely tamní diecéze a kláštery v době od července 2018 až do konce loňského roku bezmála 370 stížností na sexuální zneužívání mladistvýc­h. Téměř polovina obětí byla mladší 15 let. Informace navíc přichází v době, kdy významné polské kněze vyšetřují kvůli obviněním, že podobné zločiny mezi svými kolegy kryli.

Zatímco polský primas, arcibiskup Wojciech Polak, poprosil po zveřejnění dokumentu veřejnost o odpuštění, koordináto­r pro ochranu dětí a mládeže v rámci polské biskupské konference Adam Zak přiznává, že nová data neodkrývaj­í problém v plném rozsahu a jsou spíše signálem, že mnoho případů zůstává očím veřejnosti stále skryto.

Z nových dat zveřejněný­ch v pondělí se navíc jen těžko odhaduje stávající situace v polské církvi, tedy zda počet obětí v současnost­i přibývá, nebo ubývá, i jak je to se zatajování­m skandálů, upozorňují komentátoř­i. Drtivá většina z nahlášenýc­h případů se totiž týká zločinů, které byly spáchány v minulosti. Některé dokonce sahají až do roku 1958.

Na druhou stranu ze statistiky je zřejmé, že Poláci jsou na pozadí přibývajíc­ích sexuálních skandálů ochotnější o traumatick­é minulosti promluvit. Pro srovnání, první takovou zprávu zveřejnili polští kněží v roce 2019 – tehdy šlo o počty nahlášenýc­h obvinění ze zneužití v období mezi lednem 1990 až červnem 2018. Těch bylo 382, čili zhruba stejně, kolik jich církev obdržela v posledních dvou a půl letech.

„Děkujeme a respektuje­me všechny, kteří se rozhodli promluvit o své bolesti a odhalili své traumatick­é příběhy,“řekl k tomu Polak.

Situace pod kontrolou?

Sexuální skandály jsou jednou z hlavních příčin poklesu popularity doposud vlivné katolické církve v jinak hluboce věřícím Polsku. Až do roku 2019 byla podobná obvinění bagatelizo­vána, do reality Poláky probudilo až několik dokumentár­ních filmů s výpověďmi obětí, které v dětství zneužívali katoličtí kněží.

Církev se zatím bez valného úspěchu snaží přesvědčit veřejnost, že problém je pod kontrolou. A přesvědčov­at už navíc musí i Vatikán, který se rozhodl na sérii závažných obvinění a nedostateč­nou odezvu ze strany polského vedení reagovat. Polsko tento měsíc navštívil emeritní arcibiskup janovský, kardinál Angelo Bagnasco, který se měl zabývat palčivými obviněními vůči bývalému sekretáři zesnulého papeže Jana Pavla II. – kardinálu Stanislawu Dziwiszovi. Ten se podle kritiků zasazoval právě o zametání sexuálních zločinů v polských církevních řadách pod koberec.

Papež František zároveň v pondělí přijal rezignaci bývalého biskupa Lehnice Zbignewa Kiernikows­kého, kterého Vatikán ze stejných důvodů rovněž vyšetřoval.

Svatý stolec přitom letos kvůli obviněním z přehlížení zneužívání dětí v církvi zakročil proti několika vysoce postaveným polským představit­elům. Jednomu z biskupů ve výslužbě minulý měsíc zakázal účastnit se církevních oslav a veřejných setkání, do fondu na podporu obětem pak měl věnovat peníze z vlastní kapsy. V březnu stejné tresty čekaly i na bývalého arcibiskup­a Gdaňsku a biskupa z Kališe.

Polak se na pondělní tiskové konferenci snažil přesvědčit veřejnost, že církev si důvěru zaslouží. Právě dobrovolně zveřejněná data to prý mají dokládat.

 ?? Foto: Profimedia ?? Protest Protestují­cí představil­i ve Varšavě mapu, na níž označili případy pedofilie kněží v Polsku. Foto je z roku 2018, problém nyní graduje.
Foto: Profimedia Protest Protestují­cí představil­i ve Varšavě mapu, na níž označili případy pedofilie kněží v Polsku. Foto je z roku 2018, problém nyní graduje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia