Dnes Prague Edition

Varianta delta je za polovinou nových případů v Německu

-

BERLÍN Nakažlivěj­ší varianta koronaviru delta, kterou poprvé zaznamenal­i vědci v Indii, se v sousedním Německu šíří čím dál rychleji. Její podíl na nově infikovaný­ch činí podle posledních dostupných dat 35 procent, uvedl šéf Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler. S ohledem na to, že jsou tato data již několik dní stará, odhaduje Wieler aktuální podíl této mutace na nových nákazách už zhruba 50 procent. V druhém červnovém týdnu to bylo 15 procent.

Delta je podle Wielera ještě nakažlivěj­ší než varianta alfa, prvně registrova­ná v Británii. Šíří se podle něj zejména mezi neočkovano­u populací. Ředitel RKI proto očekává, že denní počty nově nakažených začnou brzy znovu stoupat. To, že takzvaná sedmidenní incidence v Německu nadále klesá, přičítá úbytku případů varianty alfa.

Bavorský premiér Markus Söder řekl, že do léta bude varianta delta v Německu převládat. „Ignorovat variantu delta by bylo vážnou chybou,“dodal s tím, že nikdo by neměl předpoklád­at, že problémy s nakažlivěj­ší mutací odezní samy od sebe. V této souvislost­i vyzval Söder k očkování ty občany, kteří tak dosud neučinili. Na 54 procent obyvatel Německa již dostalo alespoň jednu dávku covidové vakcíny, zhruba 35 procent je plně očkovaných.

RKI za uplynulý den ohlásil 404 nových případů koronaviro­vé nákazy a sedmapades­át úmrtí spojených s covidem-19, přičemž před týdnem to bylo 346 nových infekcí a deset zemřelých. V zemi s 83 miliony obyvatel registruje RKI od začátku epidemie bezmála 3,73 milionu nakažených a téměř 91 000 zemřelých s covidem-19. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia