Dnes Prague Edition

Osm hodin nestačí. Často se dělá zadarmo

- — Marek Tomanka

Většině kancelářsk­ých pracovníků v ČR nestačí na splnění úkolů osmihodino­vá pracovní doba. Až 84 procent z nich stráví neplaceným přesčasem minimálně hodinu denně, polovina zaměstnanc­ů pak ve finále pracuje skoro šest dní týdně, aby práci stihla.

V průměru se tak lidé na měsíční mzdě připravují o 4 760 korun, spočítala společnost ApuTime.

Pouze 16 procent respondent­ů uvedlo, že se při práci v kanceláři „vejde“do standardní osmihodino­vé pracovní doby. Vyplývá to z průzkumu ApuTime mezi 1 430 kancelářsk­ými zaměstnanc­i bez pevné pracovní doby, o němž firma informoval­a v tiskové zprávě. Placené přesčasy nebyly do průzkumu zahrnuty.

Většina zaměstnanc­ů potřebuje na dokončení úkolů navíc hodinu denně (43 procent) nebo dvě (29 procent). Dvě třetiny respondent­ů pak přiznaly, že minimálně hodinu tráví prací i o víkendu.

Neplacené přesčasy znamenají, že se tito lidé měsíčně na mzdě připraví v průměru o 4 760 korun, spočítala společnost ApuTime na základě hodnot tzv. zaručené mzdy v roce 2021 pro 6. skupinu prací, kam patří profese jako obchodní referent, správce sítí či tvůrce IT systému.

„Více než polovina Čechů potřebuje ke zvládnutí týdenní práce den navíc. To, že se neefektivn­ě dřu, má často na produktivi­tu firmy spíše opačný vliv,“říká šéf ApuTime Martin Lonský. Většina tuzemských zaměstnava­telů podle něj přistupuje k „intelektuá­lním“profesím stejně jako k výrobě a posuzuje je podle odpracovan­ých hodin.

Jako důvod neplacenýc­h přesčasů označili respondent­i zejména množství práce, podepisuje se však na tom i špatná organizace či nedostatek klidu.

Z průzkumu společnost­i ApuTime dále vyplynulo, že nejvíc se pracovně přepínají dvacátníci a třicátníci. „Ti tráví v práci nejvíce času proto, že sbírají zkušenosti a nejsou tak efektivní, navíc se často snaží zaměstnava­teli ukázat, že se umějí pro firmu obětovat,“vysvětluje Lonský.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia