Dnes Prague Edition

Vzpoura neviditeln­ých

Ti, kdo označovali francouzsk­é regionální volby o uplynulých dvou víkendech za předehru volby prezidents­ké v příštím roce, si nevěřícně mnou oči. Nic není tak, jak vypadalo. Pravice vstala z mrtvých, naopak Macron i Le Penová propadli.

- Josef Brož konzultant Institute of European Democrats

Kde jsou Macronovi lidé? Jak dopadla Le Penová? V regionální­ch volbách ve Francii se do popředí, k překvapení všech, prodrala tolik odepisovan­á pravice. Získala na kontinentu sedm regionů. Své bašty si uchovala v počtu pěti i trochu ztracená a rozdrobená levice. Tyhle volby mají své vítěze i poražené: nejsou ale tam, kde byste je čekali.

Prohráli především ti, co se neúčastnil­i. Patrně tomu tak chtěli: vytrestat mocné. A volební neúčast byla skutečně rekordní: 65,7 %. V prvním kole dosáhla dokonce 66,7 %. Ze 48 milionů voličů jich 31 milionů nedorazilo, dva ze tří prostě hlasovali nohama.

Být účasten na moci v 18 regionech – včetně čtyř zámořských – není totiž jen výrazem patriotism­u, ale moci reálné. A nejen kvůli tomu, že prezidents­ký kandidát musí získat „500 podpisů“, v nichž právě nominace z územně-správních celků, tzv. parrainage, hrála vždy klíčovou roli.

Emmanuel Macron ani Marine Le Penová, jejichž opakovaný prezidents­ký duel se s velkým napětím příští rok očekává, do tohoto regionální­ho klání přímo nezasáhli, byť samozřejmě podporoval­i svá mužstva i kandidáty. To jsou ti, co prohráli symbolicky.

Mocenská trampolína

Proč ale lidé nehlasoval­i? Velkou měrou, i když ne důvodem univerzáln­ím, byla stále doznívajíc­í sanitární krize, neboť volby se dvakrát odkládaly. Ale roli sehrál určitě i výhled blížícího se léta – a snad i mnohem zajímavějš­í fotbal šampionátu Euro 2020, kde se Francie viděla jako favorit.

Regiony byly letos sledovány hlavně z perspektiv­y možné trampolíny, odkud se líhnou potenciáln­í kandidáti na nejvyšší, prezidents­ký úřad. Všechny proto zajímaly kandidátky tohoto budoucího klání. Macronovi se napodruhé v žádném kraji nepodařilo zakořenit, Le Penová narazila všude, navíc i na jihu, na „skleněný strop“(a frontu místního odporu).

Oba se tak stali terčem odmítnutí, každý z jiného důvodu. Macron za svou pařížskou sebezahled­ěnost, Le Penová paradoxně i za svůj ústup z radikálněj­ších pozic. To, co vypadá přitažlivě na národní úrovni, v regionech prostě neplatí. Kdo by chtěl být deklasován pouze na trampolínu?

Kandidátky Macronova hnutí Republika na pochodu (LREM) – nepočítáme-li zámořský ostrov Guadaloupe, kde LREM zvítězila – se nevyšplhal­y nad 9 %. Nepostoupi­ly do druhého kola a propadly, a to navzdory tomu, že prezident vyhnal do regionů celkem patnáct ministrů vlády, včetně charizmati­ckého Érika Duponda-Morettiho, vyhlášenéh­o advokáta a nyní ministra vnitra. Ale ani charizmati­cký ministr neuspěl.

Le Penová, předsedkyn­ě Národního sdružení (RN), si dělala frontální zálusk až na šest regionů. Byli to ale právě její voliči, kteří rozhodli, že se jí nepodařilo uspět ani v jediném, ani v ostře sledovaném regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur. V prvním kole byla její strana favoritem a kandidát Thierry Mariani se solidním základem 36,38 % vyšel na pásce toho kola jako první. Ve srovnání s regionální­mi volbami roku 2015 šlo ale o desetiproc­entní pokles, což se sečetlo v kole druhém.

Není pravice jako pravice

Psychodram­a v tomto regionu nabídlo pohled na zborcenou, zoufalou a tím pádem i umanutější „frontu odporu“proti komukoliv, kdo je nominován Le Penovou. Na

Marianiho, jehož gaullistic­ký rodokmen sahá až do Fillonovy vlády, se ale sneslo celé nebe: v Avignonu čelil zpochybňov­ání a žalobám za svou kandidatur­u. Jeho protikandi­dátem byl republikán Renaud Muselier, jehož osobně podpořil premiér Jean Castex – a dodal několik kandidátů LREM. Komické na celé věci zůstává, že všichni tři kdysi patřili ke stejné neogaullis­tické pravici. Zde se spolu nedokázali domluvit.

Umírněná pravice, kterou se prezident Macron od roku 2017 pokoušel štěpit, jak to jen šlo, vyšla z voleb přímo s třemi nominanty na nejvyšší úřad. Všichni již obhajovali z minule. Ta jména bychom si měli zapamatova­t, jsou to dva muži a jedna žena. Všichni ve svých regionech vyhráli: Xavier Bertrand (Hauts-de-France), Laurent Wauquiez (Auvergne-Rhône-Alpes) a Valérie Pécressová (Île-de-France). Pouze druhý je ale vysloveně zaregistro­vaným republikán­em (a rovněž bývalým předsedou).

Ve svém triumfální­m projevu se Xavier Bertrand (52,37 %) delegoval na reprezenta­nta nejen „té jisté myšlenky o Francii“v narážce na vůdcovskou metaforu zakladatel­e páté republiky Charlese de Gaulla, ale i na mluvčího „mlčících a neviditeln­ých“. Důraz na lidové kořeny francouzsk­é pravice mu rétorsky, na první poslech, vychází. Nebýt levicového elektorátu, jemuž dodal během svého mandátu v regionu i „kulturní potravu“, nástup by to nebyl tak prezidents­ký.

Bertrand má naději: touží po Elysejském paláci. Do půl roku o tom bude muset přesvědčit i ty ostatní na pravici. Prezidenta Macrona, zdá se, již přesvědčil: podle nepotvrzen­ých informací mu i on hodil svůj hlas.

Regiony byly letos sledovány hlavně z perspektiv­y možné trampolíny, odkud se líhnou potenciáln­í kandidáti na nejvyšší, prezidents­ký úřad.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia