Dnes Prague Edition

S rouškami a respirátor­y na věčné časy

-

Je mi to líto, že to musím napsat, ale svůj slib, že léto už bude „normální“, který jsme slýchali kontinuáln­ě už od Nového roku, zatím vláda nesplnila. Když se nedostanu do hospody bez testu, tak to není normál. To se na mě fakt nezlobte.

Pro pořádek, třeba vicepremié­r Jan Hamáček řekl v rozhovoru pro Lidovky.cz 28. března: „Mělo by být (léto) podobné tomu, jaké bylo loni. Asi jen bude větší důraz na testování a dokladován­í protilátek nebo očkování.“Ten „důraz“je tedy zatraceně velký. Loni v létě se nosily „jen“roušky v metru – teď je to respirátor všude.

Proberme nyní všechna opatření proti koronaviru, která vláda zatím nezrušila a jak to s nimi vypadá do budoucna:

– jsou tu respirátor­y v MHD a obchodech; – je zde omezení shromažďov­ání, kvůli kterému se nemohou rozjet velké kulturní akce. Třeba rockeři AC/DC tedy fakt asi nepřijedou do země, kde na ně může přijít maximálně pět tisíc lidí venku;

– zůstává testování v hospodách a ve službách;

– a zbyla i některá omezení při cestování, tedy při návratu do Česka, a poněkud zvláštní cestovatel­ský semafor. Mimochodem, za „velmi rizikovou“zemi považujeme třeba i Vietnam, který měl 28. června 396 případů, ale on má 90 milionů obyvatel. Ale musím uznat, že na tomto poli dochází ke zlepšení a železné opony padají.

Doteď se vedla téměř hamletovsk­á diskuse, jestli mají v MHD zůstat respirátor­y, nebo bude možné povolit roušky, až ji utnulo vládní rozhodnutí ponechat respirátor­y zatím do 31. srpna. V létě je respirátor nesnesitel­ný a epidemiolo­gové by podle mě měli jet povinně (neklimatiz­ovaným) vlakem z Chebu do Mostů u Jablunkova v respirátor­u, aby pocítili, jaké to je. Lidé už si to ve vlaku v posledních dnech sundávají. Prostě ta ochota trpět v potu klesá. „U nás bez roušek budeme určitě taky, ale až dosáhneme určité úrovně proočkovan­osti,“slíbila naposledy hygienička Pavla Svrčinová v rozhovoru pro MF DNES 11. 6. (titulek dokonce byl „Roušky dáme pryč koncem léta“). Jasně, neříkám, že se mají sundat hned, ale minulý týden už epidemiolo­gové odpovídali v anketě, že „roušky budou i na podzim“. To pak budeme ty roušky mít na puse už navždy? Na podzim se zase řekne, že začíná sezona respirační­ch chorob a že se to protáhne do února.

Normální prosinec

Když ještě sloužil ministr Petr Arenberger, tak odhadl, že testování v hospodách se zruší, až bude ta „incidence“25 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Teď máme sedm. Opatření je už opravdu zralé na zrušení. Do hospody chodí, kdo chce.

– Pokud jde o hromadné akce, na říjen a listopad už se chystají koncerty, které se fakt nedělají pro tisíc lidí. Hodlá sem přijet metalová kapela Sepultura. Ztráty, kdyby se to kvůli „obezřetnos­ti“zase odříkávalo, by byly asi velké.

Poslední dny ukazují, že určitá míra výskytu koronaviru bude asi přirozená a nikdo se z toho nehroutí. Jinými slovy, ten počet nakažených možná nikdy neklesne na nulu. Pokud se opatření proti koronaviru potáhnou až do září, připravte se, že se stanou i předmětem volební kampaně. Bude docela bizarní, až některá z populistic­kých stran vyvěsí bilboard „Volte nás, zrušíme roušky v MHD“.

Zatímco vláda je „obezřetněj­ší, než by si možná někdo přál“(jak to doslova řekl ministr Adam Vojtěch), ředitel Pfizeru Albert Bourla minulou středu prorokoval, že vyspělé země se k úplnému normálu vrátí v prosinci 2021 a zbytek světa v prosinci 2022. Tak aspoň nějaká naděje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia