Dnes Prague Edition

Praha testuje nový antigraffi­ti nátěr

-

PRAHA Městská firma Technologi­e hlavního města Prahy (THMP) odstraní na 10 až 15 budovách graffiti a jejich fasády opatří tzv. antigraffi­ti nátěrem. Magistrát na to zatím vyčlenil 1,5 milionu korun a po jejich vyčerpání vyhodnotí další fungování antigraffi­ti programu. Kromě toho město vytvořilo aplikaci, pomocí které mohou lidé magistrát a městské části o graffiti informovat.

Vlastní antigraffi­ti programy má řada městských částí. Místopředs­eda představen­stva THMP Tomáš Novotný řekl, že pro vyzkoušení celoměstsk­ého programu město ze zhruba 200 městských nemovitost­í vytipovalo deset až 15, které nyní firma vyčistí a opatří speciálním nátěrem. V centru města jde o objekt Občanské plovárny a dále budovy v Celetné a Michalské ulici.

„Pokud jde o oblast mimo památkovou rezervaci, tak se jedná o lokality v Praze 13 a 14,“dodal. Hotovo by podle něj mělo být do konce srpna.

Fasády budou podle něj nejprve očištěny a odmaštěny, poté ošetřeny chemickými prostředky a až poté bude graffiti odstraněno pomocí horké vody pod tlakem. Poté pracovníci THMP fasádu v případě potřeby vyspraví, natřou a nakonec opatří speciálním antigraffi­ti nátěrem, který brání vsakování barev do fasády a umožňuje její snadné čištění pouze pomocí vody. Jako první se dnes tohoto ošetření dočkala Občanská plovárna.

„Posléze vyhodnotím­e tento projekt, jestli v něm budeme pokračovat, a případně jaké finanční prostředky na to hlavní město vyčlení,“doplnila Martina Kaňáková (TOP 09), která má na magistrátu projekt na starosti. Doplnila, že si lidé mohou z obchodů Google Play a App Store také stáhnout aplikaci, pomocí které mohou nahlásit graffiti. Pokud se bude nacházet na budově vlastněné magistráte­m, THMP jej s pomocí horké vody odstraní, zatím bez opatření antigraffi­ti nátěrem. Pokud bude poškozena budova některé městské části, pracovníci THMP dají vědět konkrétní radnici. „Oslovili jsme veškeré městské části, aby se do toho zapojily,“řekla Kaňáková. (ČTK)

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Stop graffiti Praha odstraní na deseti až 15 budovách graffiti a jejich fasády opatří tzv. antigraffi­ti nátěrem. Magistrát na to zatím vyčlenil 1,5 milionu korun a po jejich vyčerpání vyhodnotí další fungování antigraffi­ti programu.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Stop graffiti Praha odstraní na deseti až 15 budovách graffiti a jejich fasády opatří tzv. antigraffi­ti nátěrem. Magistrát na to zatím vyčlenil 1,5 milionu korun a po jejich vyčerpání vyhodnotí další fungování antigraffi­ti programu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia