Dnes Prague Edition

Část Stromovky nelze od ruské ambasády získat

-

PRAHA Hlavní město nemůže dostat od ruské ambasády zpět část pozemku ve Stromovce, který podle magistrátu a Prahy 7 zabírá neoprávněn­ě. Diplomatic­ký servis totiž pozemek v roce 1972 převedl do trvalého bezplatnéh­o užívání tehdejšímu sovětskému velvyslane­ctví. Budovy na pozemku pak patří Ruské federaci, která je odkoupila.

Vyplývá to z dopisu českého ministerst­va zahraničí radnici Prahy 7. Starosta sedmé městské části Jan Čižinský (Praha sobě) sdělil, že radnice bude s ministerst­vem dále jednat.

Vedení metropole a Praha 7 vyzvaly letos v dubnu vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou zabralo v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Vojáci se v ní utábořili a využívali park jako základnu. Město

chce, aby se rozloha ambasády vrátila do stavu před 21. srpnem 1968 a byla obnovena veřejně přístupná zeleň.

Podle ministerst­va není možné naplnit požadavky magistrátu a městské části, aniž by byly porušeny základní principy mezinárodn­ího práva. Tehdejší rozhodnutí je stále platné, neboť vycházelo z rozhodnutí vlády ČSSR.

Co se týče dohody, je podle dopisu nepravděpo­dobné, že by Rusko bylo v současné situaci o dobrovolné­m navrácení pozemku ochotno jednat. Požadavek Prahy totiž přišel v době, kdy Česko oznámilo podezření o zapojení ruských agentů do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Česko a Rusko následně vyhostilo vzájemně část zaměstnanc­ů ambasád a diplomatů. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia