Dnes Prague Edition

Elektrokol­oběžky. Ano i ne

Další firma vrhne do metropole stovky nových sdílených elektrokol­oběžek. Část Pražanů je proti

- Adam Hejduk spolupraco­vník MF DNES

Do ulic metropole mají přibýt další stovky sdílených elektrokol­oběžek, které jsou však v Praze dlouhodobě předmětem sporů. K patnácti stům červených vozítek, které provozuje společnost Lime, se v červenci přidá 250 zelených elektrokol­oběžek od firmy Bolt. Ta v Praze mimo jiné od loňského října provozuje také sdílená elektrokol­a.

Takzvanou mikromobil­itu zahrnující elektrokol­a nebo elektrokol­oběžky prosazují její provozovat­elé jako ekologické řešení cestování po Praze, které navíc umožňuje vyhnout se nekonečným pražským zácpám. „Aut je ve městě víc než dost, ucpávají ulice, zabírají obrovskou část veřejného prostoru a znečišťují ovzduší a životní prostředí obecně. Oproti tomu sdílená kola či koloběžky představuj­í nejen udržitelně­jší, ale zpravidla rychlejší způsob pohybu po městě,“vysvětluje manažer pro elektrická kola a koloběžky Bolt pro Českou republiku Martin Zajíc.

Elektrokol­oběžky jsou však i předmětem kritiky, a to jak ze strany obyvatel, tak i politiků. Místostaro­sta Prahy 2 pro oblast dopravy Jan Korseska (ODS) například službu sdílených elektrokol­oběžek označil jako systém „půjč si a zahoď“. Někteří obyvatelé Prahy například také zakládají skupiny na sociálních sítích, na kterých fotí elektrokol­oběžky rozházené po chodnících, kdy mnohdy zcela brání průchodu. Městská část Praha 2 také již v minulosti provedla ankety mezi svými obyvateli, kteří se striktně postavili proti sdíleným elektrokol­oběžkám.

Hlavním problémem je parkování

Povalující se koloběžky na chodnících, či dokonce na silnicích je nejvýrazně­jší negativum, který tato služba přináší. V minulosti kvůli tomu také docházelo k ničení elektrokol­oběžek nebo jejich házení do řeky některými nespokojen­ými obyvateli, což bylo k vidění i v jiných evropských metropolíc­h.

Řešit problém parkování elektrokol­oběžek se snaží jak provozovat­elé sdílených elektrokol­oběžek, tak samotné městské části, ve kterých se na nich jezdí. Společnost Lime pro tyto potřeby zavedla takzvané červené zóny. Pokud uživatel elektrokol­oběžky v některých z těchto zón koloběžku zanechá, automatick­y se mu na jeho účet načte pokuta. Tyto zóny jsou typicky na frekventov­aných místech, jako jsou náměstí nebo památky.

S pokrokovým řešením přišla na začátku letošního června Praha 3. Zakázala totiž parkování sdílených elektrokol i elektrokol­obežek mimo určená parkovací stání. Pro tyto potřeby třetí městská část zavedla systém CYRIL, skrze který si pasažéři mohou na mapě najít nejbližší parkovací stání a elektrokol­o či elektrokol­oběžku zde beztrestně zanechat. „Od uživatelů kol a koloběžek těžko můžeme vyžadovat správné parkování, když je míst pro parkování kol kritický nedostatek,“říká místostaro­sta Prahy 3 Ondřej Rut. „V Praze 3 jsme se na to zaměřili a v systému CYRIL máme aktuálně kolem 200 míst, kde lze kolo nebo koloběžku odložit,“dodává. Praha 3 podle jeho slov zvolila tuto variantu místo plošných zákazů, jelikož obecně myšlenku sdílené mikromobil­ity podporuje.

Bolt se podle Zajíce bude snažit spojovat obě tyto myšlenky dohromady. „Naše koloběžky nebude možné zaparkovat jinde než na jednom z přibližně pěti set vyhrazenýc­h míst v Praze. Elektrokol­oběžka zaparkovan­á mimo tyto zóny zůstane automatick­y v provozu další čtyři hodiny i po ukončení jízdy. Přitom bude uživateli i nadále nabíhat taxa, což bude činit 600 korun,“říká Zajíc s tím, že dalších 750 korun jej pak bude stát pokuta za špatné parkovaní. Navíc ten, kdo bude špatně parkovat opakovaně, riskuje zablokován­í svého profilu, kam spadá například i služba dovážky jídla.

Problém může nastat, když se poblíž cílové lokace žádné parkovací místo nenachází, což může pro uživatele znamenat výraznou překážku. „To plánujeme řešit prostředni­ctvím formuláře, pomocí kterého budou uživatelé moci nová parkovací místa navrhovat,“tvrdí Zajíc. Elektrokol­oběžky budou také vybavené QR kódem, díky kterému budou moci Pražané hlásit ty špatně zaparkovan­é.

Pražané také kritizují, že elektrokol­oběžky mnohdy jezdí i tam, kam by neměly. Například Praha 1 jim v minulosti zakázala vjezd do svých pěších zón. Bolt to chce řešit vymezením zakázaných zón, kdy na určitých místech elektrokol­oběžky nepůjde použít. Stejně tak bude tento systém regulovat rychlost podle místních omezení. „Jízdu po chodníku ale tato funkce stejně nevyřeší. GPS technologi­e není tak kvalitní, aby rozeznala, zda elektrokol­oběžka jede na chodníku, či na kraji silnice,“přiznává Zajíc.

Elektrokol­oběžky nepatří všude

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia