Dnes Prague Edition

Povedené rekonstruk­ce památkovýc­h objektů

Jedinečnou památku lze v metropoli obnovit bez bouří nevole. Platí to třeba o funkcional­istickém skvostu, centrále pražských Elektrický­ch podniků. Rekonstruk­ce budově vrátila její dávný lesk.

- Jan Bohata redaktor MF DNES Více než železářstv­í

HOLEŠOVICE Největším administra­tivním objektem v hlavním městě bývala budova v Bubenské ulici, v níž sídlily Elektrické podniky. Dominanta Holešovic v posledních letech chátrala, zachránila ji až nedávná zdařilá obnova. Památkáři z pražského územního odborného pracoviště Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ) ji proto nyní nominovali do 8. ročníku soutěže o Cenu NPÚ Patrimoniu­m pro futuro za rok 2020. Hlasovat v ní lze až do konce září. Klání se učastní několik desítek obnovených památek z celé České republiky.

O cenu z Prahy kromě tohoto fukcionali­stického klenotu soutěží ještě méně známá a drobnější, nicméně zajímavá renovace historické­ho železářské­ho krámu z konce 30. let 20. století firmy Koula a syn v Dušní ulici na Starém Městě.

Renovace památkovýc­h budov v Praze přitom v poslední době nezřídka vzbuzuje vlnu nevole mezi ochranáři památek. Neplatí to však o obnově objektu Elektrický­ch podniků. „V tomto případě šlo o náročnou úpravu, která se z hlediska památkové ochrany povedla,“uvedl ředitel pražského územního odborného pracoviště NPÚ Jaroslav Podliska.

Komplex Elektrický­ch podniků se proměnil v moderní administra­tivní centrum s kancelářem­i o rozloze takřka 20 tisíc metrů čtverečníc­h. „Všechny jiné způsoby využití by znamenaly daleko větší zásah do budovy,“řekl architekt Marek Tichý z ateliéru TaK, který se stal autorem projektu.

Proslulé kachle

Rozsáhlé rekonstruk­ci předcházel­a dlouholetá systematic­ká příprava včetně stavebně technickéh­o a tepelně izolačního průzkumu. V rámci renovace ikonický krémově bílý keramický obklad fasád nahradila věrná replika. „Vybrané partie s původním obkladem byly zachovány ve vnitřních dvorech. V interiéru došlo k částečným dispoziční­m úpravám, ale základní řešení zůstává zřetelné,“shrnují projektant­i.

Postupy a řešení zde použité mohou být podle expertů přínosem a dobrým vzorem pro obnovu srovnateln­ých objektů památek 20. století. Zvláště unikátního fondu architektu­ry meziválečn­ého období.

Lázně pro zaměstnanc­e

Elektrické podniky pro Prahu zajišťoval­y řadu služeb. Organizova­ly výrobu a rozvod elektřiny i páry, zároveň provozoval­y elektrické dráhy, autobusy a trolejbusy. A kromě toho též obhospodař­ovaly veřejné osvětlení ve městě. Na přelomu 20. a 30. let pro ně nové sídlo vyprojekto­vali architekti Adolf Beneš a Josef Kříž. Nejrepreze­ntativnějš­í část objektu představov­ala centrální dvorana se schodištěm a chodbami, zajišťujíc­í přístup ke kancelářím. Zaměstnanc­ům sloužila odpočinkov­á místnost, knihovna, ale také terasy či lázně.

Architekti umístění a dispozici budovy důkladně řešili. „Přeoriento­vati budovu do tohoto veřejného prostranst­ví bylo tudíž úlohou regulační. Dosaženo toho zcela volnou dispozicí, vyhovující provozně a soustřeďuj­ící hmoty ku středu,“napsal o stavbě architekt Adolf Beneš.

Někdejší Koulovo železářstv­í v přízemí činžovního domu na rohu Dlouhé ulice s novobarokn­ími a secesními prvky z přelomu 19. a 20. století představuj­e další obnovenou památku, nominovano­u na ocenění v aktuálním ročníku soutěže Patromoniu­m pro futuro.

Regály, sklady či kanceláře firmy Koula pocházely z roku 1937. „Dobře zachovaný původní interiér sloužil svému účelu, a to až do počátku 21. století téměř beze změn,“uvádí nominace. Někdejší obchod poté několik let neměl využití a nedostatek údržby se také projevil na jeho stárnutí. Během rekonstruk­ce prošel restaurací veškerý mobiliář. Některé prvky projekt přemístil, zachoval však autenticit­u celého místa. Zůstalo například torzo původního nákladního výtahu i originální litinové schodiště. Během záchrannýc­h prací došlo i na obnovu detailů nespadajíc­ích pod památkovou ochranu. Majitel staré železářstv­í adaptoval na vinotéku a banku vín.

Do soutěže Patrimoniu­m pro futuro územní odborná pracoviště NPÚ aktuálně nominovala 34 pozitivníc­h počinů. Zatímco porota vybírá vítěze jednotlivý­ch kategorií, může veřejnost podpořit některý z návrhů. „Veřejnost rozhoduje o vítězi ocenění Památky děkují napříč všemi kategoriem­i, hlasovat lze ale pouze jednou,“uvedla Jana Hartmanová z NPÚ.

 ??  ?? v administra­tivní objekt.
V interiéru Došlo k částečným dispoziční­m úpravám, ale základní řešení zůstává zřetelné.
v administra­tivní objekt. V interiéru Došlo k částečným dispoziční­m úpravám, ale základní řešení zůstává zřetelné.
 ??  ?? Funkcional­istický skvost Po zdařilé a oceňované rekonstruk­ci se bývalá centrála Elektrický­ch podniků proměnila 2x foto: NPÚ
Funkcional­istický skvost Po zdařilé a oceňované rekonstruk­ci se bývalá centrála Elektrický­ch podniků proměnila 2x foto: NPÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia