Dnes Prague Edition

Dickinsono­vy memoáry pobaví

Kniha frontmana kapely Iron Maiden Bruce Dickinsona Co dělá tenhle knoflík? se od jiných životopisů liší zejména vtipem.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Autobiogra­fie slavných muzikantů či zpěváků si bývají podobné jako vejce vejci – dětství, dospívání, první kontakt s muzikou, zatím jen pasivně, coby posluchač. Následují nesmělé pokusy o zpěv či hraní, první kapely, zkušebna, hraní po hospodách pro pár nadšenců a posléze vstup do první ligy.

Metal a Monty Python

Kniha Co dělá tenhle knoflík? od frontmana kapely Iron Maiden je formálně vystavěná podobně, ovšem Bruce Dicksinson je Brit a nadto velmi dobrý psavec. Čili mu se sepisování­m memoárů nemusel pomáhat nějaký stínový autor, to zaprvé. Zadruhé – díky ostrovnímu smyslu pro suchý a sebeironic­ký humor jde o velmi vtipnou a zábavnou četbu beze stopy jakékoli metalové zaťatosti a urputnosti.

Dickinson nikdy nebyl prototypem superhvězd­y s hlavou v oblacích, působil spíš vždy jako kámoš odvedle, který shodou okolností zpívá v jedné z největších heavy metalových skupin všech dob. Tak se prezentuje i na stránkách svého životopisu, sází jednu zábavnou historku za druhou – ta s „vylepšeným­i“fazolemi, která měla za následek vyloučení ze školy, opravdu stojí za to, hraje si se slůvky a nešetří vtipnými přirovnání­mi. Čteme-li jeho postřehy z fungování britského internátní­ho školství, vzpomeneme si na Harryho Pottera zkombinova­ného se Smyslem života od Monty Python. Britský humoristic­ký národní poklad je ostatně zmiňován na několika místech – když Dickinson dělal jeden z prvních konkurzů na zpěváka, na jednu stranu kazety nahrál ukázky svého zpěvu, na druhou vybrané skeče Monty Python. Prý pro zasmání, kdyby kapelu jeho zpívání nezaujalo. A když o několik let, strhujícíc­h koncertů a klasických alb později točili Iron Maiden klip ke skladbě Can I Play With Madness, přizvali si do hlavní role Grahama Champana.

Do zbraně a do kokpitu

Nadsázky a sarkasmu se zpěvák nezříká ani při popisu svého boje s rakovinou. Zvážní pouze ve chvílích, kdy se vydává z pocitů z návštěvy Osvětimi nebo z koncertu ve válečném Sarajevu v roce 1994.

Jak věrní fandové Iron Maiden vědí, Dickinson je také autorem humoristic­kých románů o lordu Iffym Boatraceov­i, nadšeným šermířem a pilotem. O všem píše se stejnou vášní jako o muzice. Čemu se vyhýbá, je soukromí. V doslovu přiznává, že se cíleně rozhodl nepsat o vztazích, dětech, rozvodech; některé místnosti nechává zavřené.

Není to a ani neměla být komplexní autobiogra­fie zpěváka. Spíše máme co do činění se čtivým průletem dosavadní dráhou výrazné osobnosti s mnoha zájmy i talenty.

A mimochodem, vzkaz pro překladate­le či redakci: zakladatel Deep Purple se jmenuje Ritchie Blackmore. Druhé „o“v příjmení tam opravdu nemá co dělat.

 ??  ?? Repro: Metafora
Repro: Metafora

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia