Dnes Prague Edition

Varský festival zahájí Zátopek, soutěží Omerzu

-

KARLOVY VARY Letošní ročník karlovarsk­ého festivalu, který se koná 20.–28. srpna, zahrne v hlavní soutěži, v klání Na východ od Západu a ve zvláštním uvedení 32 premiér. Dokumenty nově soupeří po boku hraných děl. Nabídku doplní pocta nadaci The Film Foundation, kterou pro záchranu filmové klasiky založil Martin Scorsese, a nesoutěžní výběr nejvýrazně­jších snímků z let 2020 a 2021 . Prezentace 29 budoucích projektů Eastern Promises Industry Days se uskuteční online ještě před festivalem.

Zahájení obstará ve světové premiéře nesoutěžní životopis Zátopek, který poté vstoupí do kin. Do hlavní soutěže se s novinkou Atlas ptáků vrací režisér Olmo Omerzu, který tu slavil úspěch s předešlým filmem Všechno bude. Za Česko budou o ceny bojovat také dokument Eriky Hníkové Každá minuta života, portrét bývalého horníka Láska pod kapotou, který natočil Miro Remo, a hraná Zpráva o záchraně mrtvého v režii Václava Kadrnky.

Zachráněné legendy

V sekci Na východ od Západu se objevuje několik domácích koprodukcí, třeba s Polskem či Litvou. Dále dokumentar­istka Adéla Komrzý přijde se světovou premiérou snímku Jednotka intenzivní­ho života, Jan Foukal s lyrickou romancí Marťanské lodě a Šimon Holý s příběhem třicátníků Zrcadla ve tmě.

Mimo soutěž se speciálníh­o uvedení dočkají třeba animovaná novinka Michaely Pavlátové Moje slunce Mad, oceněná nedávno porotou v Annecy,či podobenstv­í Jana Němce z roku 1966 O slavnosti a hostech. Koprodukčn­í pozadí pak mají Sny o toulavých kočkách, v nichž režisér David Sís vypráví o svém bratrovi, světoznámé­m výtvarníko­vi Petru Sísovi.

Z kolekce karlovarsk­ých titulů, jež vzkřísila Scorseseho nadace, lze připomenou­t alespoň nejslavněj­ší z nich, Mít a nemít, Ženu pod vlivem nebo Cenu za slávu. (spa)

 ?? Foto: Falcon ?? Festival uvede i premiéru filmu Zátopek s V. Neužilem.
Foto: Falcon Festival uvede i premiéru filmu Zátopek s V. Neužilem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia