Dnes Prague Edition

Zlodějská rybí polévka a jiné chutě mocných

- Alena Slezáková spolupraco­vnice MF DNES

Co spojuje Iráčana Abú Alího, Kambodžank­u Yong Moeun, jistého pana K. z Albánie a další tři hrdiny naprosto unikátní knihy polského novináře Witolda Szablowské­ho Jak nakrmit diktátora?

Po léta se pohybovali v těsné blízkosti mužů, kteří pohybem ruky posílali na smrt tisíce lidí. Byli totiž jejich osobními kuchaři, svými výtvory se je snažili uchovat ve zdraví a pokud možno v dobré náladě. Vařili polévky, pekli maso, připravova­li sladkosti a samozřejmě na slovo poslouchal­i, neboť se báli o život.

Cesty za kuchaři

Jaké to bylo, žít třeba jako Odonte Odera vedle ugandského vládce Idiho Amina, nazývaného řezník z Kampaly? Aby napsal svou sérii reportáží, tu a tam proloženýc­h kuchařským receptem, cestoval Szablowski čtyři roky po světě, sháněl informace a kontakty. Kombinuje výpovědi kuchařů s charakteri­stikami pěti diktátorů a alespoň stručným výčtem toho, co mají na svědomí. Jejich jména zná celý svět – vedle Idiho Amina jde o Iráčana Saddáma Husajna, Albánce Envera Hodžu, Kubánce Fidela Castra a Kambodžana Pol Pota – a důvody vzpomínat na ně v dobrém nejsou.

Jejich kuchaři to však vidí trochu jinak. Když Abú Alí vypráví, jak vařil Husajnovi jeho oblíbenou rybí polévku přezdívano­u zlodějská a sestávajíc­í z rybího masa, rajčat, cibule, sušených meruněk a mandlí, přiznává, že z něj sice měl strach, ale na druhé straně si díky němu docela dobře žil, například každý rok dostával nové auto.

Usekl bych si ruku

Flores, jeden ze dvou zpovídanýc­h Kubánců, žije v bídě, ale tvrdí, že kdyby „comandante přišel a řekl Floresi, potřebuju tvoji ruku, usekl bych si ruku a dal mu ji“. Odera rozhodně popírá, že Amin byl kanibal. Kontrast vzpomínek pana K. na Hodžu s příběhem Jovana, který Szablowské­ho v Albánii doprovází a marně hledá hrob otce zavražděné­ho režimem, je šokující. Ovšem nic z toho neohromí tolik jako naprostá oddanost kuchařky Yong Moeun vůči Pol Potovi, který spolu se svými soudruhy zruinoval Kambodžu.

Stručně shrnuto: kniha Jak nakrmit diktátora je navzdory mnoha až komickým momentům krutým obrazem zla, které dokáže napáchat špatný člověk, dostane-li se mu příliš velké moci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia