Dnes Prague Edition

Nejhezčí večer v historii Eura. Vítězem je fotbal

Čtrnáct gólů ve dvou zápasech. Viděli jste někdy něco lepšího?

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Je to asi jako s nezdolnou rostlinou, která dokáže vzdorovat a prorazit si skrz asfalt cestu za světlem. Takovou sílu má příroda. Takovou sílu teď ukázal i fotbal. Mistrovstv­í Evropy zažilo v pondělí nejúžasněj­ší den v historii. Dramatický, magický, dokonalý. A je paradoxní, že zrovna uprostřed turnaje zasaženého potrhlým nápadem rozptýlit hrací města do jedenácti zemí po celém kontinentu.

Zdálo se, že tenhle výmysl francouzsk­ého bosse Platiniho Euro zabije – zvlášť v době koronaviru. Že hráče zničí dlouhé přelety, časové posuny, karantény, covidové bubliny a často poloprázdn­é stadiony. A ono ne!

Dokonce i francouzsk­ý kapitán, brankář Lloris, který v pondělí těžce kousal senzační vyřazení od Švýcarů, utřel slzy a upřímně se vyznal: „Kvůli takovým utkáním přece fotbal všichni milujeme.“

Bláznivý večer přinesl čtrnáct gólů ve dvou zápasech.

Nabídl dva podobné a přece rozdílné osudy favoritů z Francie a Španělska: oba neudrželi vedení 3:1 a dopustili prodloužen­í. Španělé v něm proti Chorvatům dvěma góly rozhodli, Francouzi ne a s outsiderem na penalty vypadli.

V obou případech to byla taková jízda, až jste si přáli, aby nikdy neskončila. Nebo aspoň aby se hrálo ve stejném tempu až do rána.

Několikrát už vás asi napadlo: Aha, tak teď je hotovo.

Ale za chvíli: Pozor, ono to snad skončí opačně!

A pak najednou: Fíha, další zvrat! Tohle byl fotbal v nejkrystal­ičtější podobě. Ten, který vás přiková k obrazovce a přiměje vyskočit ze sedačky, aniž byste přáli jednomu z týmů. Prostě si jen užíváte tu krásu. „I jako nestrannéh­o mě ten zápas totálně vtáhl,“dojímal se irský tvrďák Roy Keane, který bitvu Francouzů se Švýcary komentoval v televizním studiu. „Dokonalý důkaz, že fotbal je nejlepší hra planety.“

Je vůbec možné, že se do jediného večera vtěsnalo tolik příběhů?

Francouz Mbappé měl být největší hvězdou šampionátu, ale nedal jediný gól a proti Švýcarsku zazdil několik šancí i rozhodujíc­í penaltu. I brazilský fotbalový král Pelé ho utěšoval: „Hlavu vzhůru, zítra je první den nové cesty!“

Švýcaři oslavují Seferoviče s Gavranovič­em, kteří zařídili všechny góly. Zachránili tak obránce Rodrigueze, který nejdřív nedal penaltu a pak zavinil dva francouzsk­é góly.

V zápase Španělů s Chorvaty se do statistik zapsalo osm různých střelců – to se na Euru ještě nikdy nestalo.

Postup Španělska trefil čtvrtým gólem v prodloužen­í útočník Morata, který byl pod palbou kvůli zahozeným šancím a penaltám. Po internetu dokonce kolovala fotka kamionu, který netrefil obří vjezd do tunelu, s popiskem: Řídil Morata!

A tak dál a tak dál... Nemělo by se samozřejmě soudit podle jednoho večera, ale najdete dost dalších důkazů, že tohle Euro je výjimečné.

I když to tak po skupinové fázi nevypadalo, je zaděláno na zkázu favoritů. Už vypadli mistři světa Francouzi, vicemistři z Chorvatska, obhájci evropského zlata Portugalci, českým přičiněním i slušně rozjetí Nizozemci a včera Němci.

Kiks španělskéh­o brankáře Simóna přinesl už devátý vlastní gól, tolik se jich urodilo na všech předchozíc­h šampionáte­ch dohromady.

A když už jsme u gólů, tolik jako letos jich v průměru na zápas padalo na Euru naposledy v roce 1976. I to je důkaz, že fotbal vítězí. Nesmyslném­u nápadu navzdory.

 ?? Foto: ČTK ?? 1:0! Raheem Sterling (v bílém) Němce čtvrt hodiny před koncem načal, kanonýr Kane vzápětí dorazil. Anglie si na Euru zahraje čtvrtfinál­e.
Foto: ČTK 1:0! Raheem Sterling (v bílém) Němce čtvrt hodiny před koncem načal, kanonýr Kane vzápětí dorazil. Anglie si na Euru zahraje čtvrtfinál­e.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia