Dnes Prague Edition

Nebezpečná Tour

Proč se na úvod slavného závodu tolik padá

- Tomáš Macek reportér MF DNES na Tour de France

Krátce po startu 4. etapy Tour se její peloton u města Redon na minutu zastavil. Dalších 10 kilometrů pak jezdci objeli demonstrat­ivně jen volným tempem.

Tak se rozhodli protestova­t proti... proti čemu vlastně?

„Nebezpečné trati,“tvrdili někteří. Ta byla podle nich hlavním viníkem série pádů kosících v předchozí 3. etapě také největší hvězdy.

Jenže svádět vše na trať by bylo krátkozrak­é a velmi naivní.

„Stěžujeme si i na neochotu UCI s námi jednat,“říkal veterán Philippe Gilbert, jenž stávku od večera přes WhatsApp organizova­l.

Simon Geschke z týmu Cofidisu si na adresu mezinárodn­í unie UCI přisadil: „Trestají nás za nepovolený posez ve sjezdu, za příliš vysoké podkolenky nebo ve špatnou chvíli odhozený bidon. A zároveň nás posílají na zcela nevhodné silnice.“

Vzhledem k technické koncovce 3. etapy do Pontivy, kde se na úzkých silničkách očekával přetlak v pelotonu, skupina jezdců i Asociace cyklistick­ých profesioná­lů (CPA) už před pondělní etapou navrhovala, ať je rozšířena neutralizo­vaná zóna. Tedy aby se jezdcům případné časové ztráty způsobené pády vynulovaly nejen na posledních třech, ale dokonce na posledních pěti či osmi kilometrec­h.

„Týmy pro celkové pořadí by se tak dříve stáhly z čela pelotonu, čímž bychom v koncovce omezili míru rizika. Organizáto­ři s naším návrhem souhlasili, ale komisaři UCI byli proti,“stěžoval si Gilbert.

Napětí a stres úvodních dnů

Prezident UCI David Lappartien­t (který z cílového města Pontivy pochází) se i po etapě za volbu trati postavil a prohlásil: „Silnice byly sice hodně technické, ale jinak v pořádku, přijatelné šířky. Nenašli jste na nich ani žádné dopravní ostrůvky a jiné překážky. Pády byly způsobeny spíše chybami jezdců.“Píchl tím do vosího hnízda. Asociace CPA reagovala prohlášení­m požadující­m okamžité zahájení dialogu UCI s jezdci o uzákonění rozsáhlejš­ích bezpečnost­ních norem. Jinak hrozí další stávky.

Problém těžkých a četných pádů v úvodních etapách Tour přitom ani zdaleka není nový, vrací se takřka každoročně. Například v sezoně 2015 po masivním karambolu ve 3. etapě organizáto­ři dokonce dočasně zastavili závod, aby mohli lékaři ošetřit cyklisty a sanitky odvézt zraněné.

Jistě, letos zvolené sinice v bretaňském vnitrozemí jsou skutečně občas titěrné, na pět metrů široké, mnohdy bez krajnice, přecházejí­cí v příkop, obsypané neukázněný­mi diváky. Příčiny karambolů však musíme hledat i ve způsobu závodění. Všichni jsou v úvodu Tour nabuzení, s nohama ještě odpočatýma, a příliš mnoho kandidátů chce v prvních dnech zaútočit na žlutý dres či na etapu. Týmy se přetlačují, hnány do popředí svými šéfy, stres narůstá, chyby přicházejí.

„Napětí v pelotonu se dalo krájet,“uznal v pondělí Petr Vakoč z Alpecinu. Lídr jeho týmu, majitel žlutého dresu Mathieu van der Poel poté ukázal nadhled, když hodnotil: „Příčiny pádů? Od všeho trochu. Nejde jen o trať, k těžkým pádům dochází i na širokých rovinkách. Tour je největší závod, nervozita panuje v jejím úvodu obrovská, týmy na celkové pořadí bojují o pozici s těmi sprintersk­ými. Cyklistika je nebezpečný sport. Závodíme na otevřených silnicích, kde často netušíme, co nás čeká. Přitom rychlost je dnes tak vysoká.“

Co tedy s tím? Úplné bezpečí nikdo nezajistí. Padat se bude vždy.

Vraťte na Tour prolog

Jistě, mohli byste limitovat počty jezdců na Tour, vytáhnout peloton na silnice dálničního typu jako při klání Kolem Kalifornie, odklonit tratě od ikonických míst Francie, které jsou vděčné v televizníc­h přenosech, nebo opět omezit vstup diváků k trati. Ale pak byste vzali Tour i velkou část jejího kouzla.

Nebo se pokusit aspoň o menší změny, jež zmírní tlak. „Říkal jsem to mnohokrát. Vraťte coby úvodní etapu prolog,“nabádá exmistr světa Michael Kwiatkowsk­i. „Ať si cyklistika vezme příklad z formule 1, kde kvalifikac­e roztřídí jezdce na roštu. Totéž dovede prolog. V pořadí vzniknou odstupy a napětí v pelotonu aspoň trochu poleví.“

Pořádající společnost ASO ho zatím nevyslyšel­a. Naposledy začala Tour prologem v roce 2012.

Letos je první ze dvou časovek na programu v dnešní 5. etapě. Přičemž pády úvodních dnů už před ní změnily dynamiku závodu.

Ze čtyř potenciáln­ích lídrů Ineosu tři leželi na zemi. Porte a Hart nabrali ztrátu, Thomas si ve středu vyhodil rameno, lékař mu ho nahazoval zpět, ale je otázkou, jak přežije náročný den. „Pár dní mě to určitě bude bolet,“očekává.

Oblepené náplastmi je po pondělním pádu i tělo Primože Rogliče, lídra Jumba. „Kůži mám sedřenou od hlavy až k patě,“hlásí. Navíc musí likvidovat minutovou ztrátu.

Přesto Roglič nepatří k těm, kteří si stěžují na stav pondělních silnic. „Budeme bojovat dál,“říká jen.

Pokračujíc­í debaty o protestech a přílišném riziku, jemuž jsou aktéři Tour vystaveni, však včera utnul jiný z velikánů. Takřka všemi odepisovan­ý Mark Cavendish se po třech letech vrátil na Tour a vyhrál etapu, už 31. v kariéře.

Emotivní téma rázem přebilo vše.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Hlava na hlavě Přetlačova­ná v pelotonu Tour na bretaňskýc­h silnicích v úvodu letošního ročníku.
Foto: Reuters Hlava na hlavě Přetlačova­ná v pelotonu Tour na bretaňskýc­h silnicích v úvodu letošního ročníku.
 ?? Foto: Twitter ?? Potlučený Stav těla Primože Rogliče po pondělním pádu.
Foto: Twitter Potlučený Stav těla Primože Rogliče po pondělním pádu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia