Dnes Prague Edition

Sport.idnes.cz Jak podržet kapitána

V sobotu zkusí čeští fotbalisté postoupit do evropského semifinále. Otázkou je, jestli u toho bude Vladimír Darida.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Pokud se Vladimír Darida stihne uzdravit pro sobotní čtvrtfinál­e mistrovstv­í Evropy, čeká trenéra Šilhavého zřejmě nejtěžší rozhodnutí od chvíle, kdy převzal fotbalovou reprezenta­ci.

A to musíme zdůraznit, že nechal doma sparťanské­ho záložníka Bořka Dočkala, jemuž před třemi lety sdělil, že bude novým šéfem týmu.

Taky nakonec s těžkým srdcem vyškrtnul útočníka Zdeňka Ondráška, který trefil osudové vítězství nad Anglií v kvalifikac­i.

Teď se jedná ještě o vyšší manažerský verdikt.

Jde do tuhého a trenérovi to dilema nelze závidět.

Může si dovolit, aby pracovitéh­o kapitána Daridu sesadil a poslal mezi náhradníky?

Na druhou stranu: může si dovolit rozbourat vítěznou sestavu z osmifinále, kterou experti i celý národ zavalili kompliment­y? Může udělat obojí.

Zatím vám to Jaroslav Šilhavý určitě neřekne, protože se koncentruj­e na bitvu proti Dánům. A kdyby tu otázku náhodou dostal, stejně z ní vyklouzne, což je pochopitel­né. On přece nesmí ani naznačovat.

Každopádně už zítra český tým nasedne do letadla a nechá se nekonečnýc­h pět hodin poponést do horkého Baku, kde bitva o semifinále proběhne.

„Zraněný Darida? Je to stále s otazníkem. Doufáme. Chceme věřit dobrému průběhu léčby,“pravil jen asistent Jiří Chytrý.

A když ne?

Pak se dilema o sestavě vyjasní vcukuletu, protože by jako ofenzivní záložník nastoupil Antonín Barák. Však osmifinále proti Nizozemcům zvládl bravurně.

Ačkoli to původně – z pohledu trenéra – bylo řešení z nouze.

Prioritou je totiž Darida. Nejen kvůli tomu, že nosí kapitánsko­u pásku a má nejvíc odkopaných zápasů. Plzeňský patriot je pro mužstvo často naprosto nepostrada­telný. Naběhá klidně 13 kilometrů za zápas, což je extrémně vysoké číslo. Obsáhne obrovský prostor, a když utkání sledujete shora, musí vás napadnout, že on je vlastně všude. Jenže během tří duelů ve skupině se projevila jeho nevýrazná efektivita v předfináln­í fázi.

Zatímco Barák, levák se stulpnami staženými do půlky holení, se snaží hrát na riziko a dopředu, Darida preferuje jistotu. Radši přihrát do strany nebo zpátky brankáři, než pokazit kolmý pas. To je právě ta součást Šilhavého rozmýšlení nad sestavou pro čtvrtfinál­e.

Mimochodem, Darida s Barákem si na hřišti rozhodně nepřekážej­í, ovšem jestli chce trenér zachovat chválené defenzivní štíty Součka s Holešem, má už jen jedno místo pro dva středopola­ře.

Darida z Herty Berlín: obětavost, neutuchají­cí snaha a jako přidaná hodnota střela oběma nohama.

Barák z Hellasu Verona: do osmifinále zůstal mimo výseč (v posledních šesti reprezenta­čních zápasech odehrál jen 70 minut), přesto se proti Nizozemcům prezentova­l bezvadně. Žádal si míč, uklidňoval hru, rozehrál standardní situaci před prvním gólem.

Sám včera řekl: „Měl jsem možná životní sezonu. Přijel jsem na Euro s velkou pohodou a velmi dobře připravený. Ze začátku jsem čekal, že bych mohl dostávat víc prostoru, cítil jsem se dobře, věřil jsem, že mám týmu co dát, ale respektova­l jsem jakékoli rozhodnutí. Soustředil se sám na sebe, abych se udržel připravený a týmu mohl co nejvíc pomoct.“

A výsledek? V osmifinále pomohl výrazně. Nabízel se, nebál se vymýšlet fígly proti oranžové přesile, nepanikaři­l, zklidnil hru, nasbíral spoustu plusových bodů. Ovšem proti nažhaveným Dánům možná bude potřeba spíš Daridova akurátnost. Docela paradoxně, dalo by se říct. Zatímco všeuměl Darida se musel obávat, že s Herthou spadne z bundesligy, Barákovi napočítali sedm gólů a tři asistence v Serii A. Co se technickýc­h dovedností týče, asi by měl pro sobotu dostat přednost, ovšem jedna z mnoha fotbalovýc­h pouček praví, že kapitán se z týmu nevyndává.

Zvlášť pokud je zdravý.

 ?? Foto: ČTK ?? Kapitán Vladimír Darida je pro kouče Šilhavého obvykle nepostrada­telný. Srdce a plíce národního týmu.
Foto: ČTK Kapitán Vladimír Darida je pro kouče Šilhavého obvykle nepostrada­telný. Srdce a plíce národního týmu.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Náhradník Antonín Barák hrál jen osmifinále proti Nizozemsku, kdy zaskočil místo zraněného Daridy. Zaujal, nelze ho přehlížet.
Foto: Profimedia.cz Náhradník Antonín Barák hrál jen osmifinále proti Nizozemsku, kdy zaskočil místo zraněného Daridy. Zaujal, nelze ho přehlížet.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia