Dnes Prague Edition

Týden po tornádu

Některé domy jsou téměř opraveny, jiné už zbourány. Všichni pročítají pojistky

- Václav Janouš Dominika Hromková

Vdova Jaroslava Sečkářová z Moravské Nové Vsi zůstala na všechno sama. Tornádo jí odneslo střechu a pomlátilo dům, ve kterém žila osmadvacet let.

Stejně tak zničilo nemovitost její matky, kde se narodila. Teď ale všem ukázala, jak se domy po zkáze opravují. Na svém domě už má střechu téměř hotovou. Dnes začala pokládat nové tašky a věří, že zítra pokrývače pošle na druhý dům k matce.

Od ničivého tornáda na Moravě dnes uplynul přesně týden. Všechny poškozené střechy domů jsou provizorně přikryty, mnoho z nich už má i nové latě nebo část tašek. Z ulic zmizela všechna suť a mezi vesnicemi vyrostly obrovské skládky, kam tatry vozí to, co z domů zbylo. Vesnice jsou plné dobrovolní­ků a první z více než stovky domů už bourají buldozery.

Sečkářové pomáhají opravit dům pokrývači ze Slovenska. Sehnala je přes příbuzného, přijeli prakticky okamžitě. „Jsou úžasní. Řekli, co všechno potřebujem­e, jaké latě a jaké fólie, kolik tašek. Všechno už jsem sehnala. Ani vlastně nevím, kolik to bude stát, hlavně že to tu je. Jsem sice ženská, ale rychle jsem se naučila, co je potřeba,“vypráví učitelka klavíru.

Pomoct se střechou přišel i ředitel jedné ze dvou škol, v nichž učí. Latě na střechu podával otec jedné z žákyň. „Když jsem to viděl, vzal jsem si okamžitě dovolenou a budu tady, dokud to nedoděláme,“říká pomocník. A takhle to funguje téměř u každého domu.

V domech se začalo krást

Učitelka Sečkářová v domě už několik nocí i spí. Mimo jiné proto, že má strach z rabování. „Nějaké věci se tu ztratily,“podotýká.

Potvrzuje to i policista, který kontroluje auta přijíždějí­cí do „tornádové zóny“. „Otevřete kufr, bohužel se tu už kradlo,“zdůvodňuje kontrolu auta reportérů.

V obcích jsou ale i lidé, kteří minimálně několik měsíců rozhodně bydlet ve svém nebudou. Třeba po domě třiapadesá­tileté Dagmar Staňkové v sousedních Hruškách zbyla jen díra. Nemovitost přitom zhruba za téměř tři miliony zrekonstru­ovala a po osmnácti letech minulý měsíc poslala poslední splátku hypotéky.

Staňková začíná od nuly. „Nejdřív se z toho musím pořádně vzpamatova­t. Z obrovského domu a zahrady nezbylo nic. Chci stavět nový. Uvidím, jak na tom budu s financemi,“popisuje Dagmar Staňková z Hrušek, která nyní bydlí u dcery. „Prožila jsem tam třiapadesá­t let, je to pro mě hrozné. Byla jsem se podívat, jak ho bourají. Hodně jsem to obrečela,“dodává Staňková.

Špatně pojištěná hospoda

Není divu, celá spodní část obce Hrušky v podstatě zmizela. „Tady už není co uklízet. My už čekáme jen na buldozer. Hospoda půjde celá dolů,“říká tlumeně hostinský z Dolní krčmy Jiří Škrabal hasičům, kteří se ho přišli zeptat, jestli nepotřebuj­e s něčím pomoct.

Dolní krčma je jednou ze dvou hospod v Hruškách. Jediná měla sál, a tak se v ní konaly všechny kulturní akce. Aby ji mohl hospodský Škrabal znovu postavit, potřebuje peníze od pojišťovny. Zda mu pojišťovna něco vyplatí, je zatím nejasné. Stejně jako další lidé v obci, začíná s pojišťovno­u řešit, na co se pojistka vztahovala. „Bylo to pojištěné na kdeco včetně pádu letadla, ale ne na vichřici. Vypadá to, že kvůli tomu se na nás pojišťovna vykašle, ale budu s nimi dál jednat,“rozčiluje se Škrabal.

Po týdnu od tornáda jsou vesnice k nepoznání. Suť z domů odvezla nákladní auta, zahrady zplanýrova­ly bagry. Mizí i podniky, které zaměstnáva­ly místní. Například ze zemědělské­ho družstva na okraji Moravské Nové Vsi zbyly jen haldy kovových trosek a parkoviště zcela zničených zemědělský­ch strojů.

„Podnik je zcela zničený. Odhad škody zatím nemáme. Jestli družstvo znovu vybudujeme, bude záležet na tom, jak se k tomu postaví pojišťovny. Pojištění máme. Problém je, že smlouva nezná tornádo, jen vichřice,“poukazuje ředitel zemědělské­ho podniku Agromoravi­a Vladimír

Mazuch. V areálu pracovalo třicet lidí. Zaměstnanc­e firma využije na úklid, aby nemuseli zůstat doma.

Zbyl jim jen kolotoč a houpačka

O živobytí ale přišli i menší živnostníc­i – například rodina, která objížděla poutě s kolotoči. „Zničilo to obytnou maringotku, ruské kolo a loď. Vláček to úplně odneslo někam do sousedních zahrad,“ukazuje kolotočářk­a Jaroslava na torza pouťových atrakcí u ní na zahradě.

Jen na atrakcích jí ničivé tornádo způsobilo škodu přes milion korun. Ruské kolo mělo hodnotu přibližně 800 tisíc, maringotka stejně jako houpací koráb 250 tisíc korun.

Její dům je zcela zničený, a proto nyní spí v karavanu od příbuzných. Také ona má problém s pojištěním. „Pojištěné jsme kolotoče měli, ale na úraz při provozu. S tornádem nikdo nepočítal. Nevíme, co teď, myslím, že nám nikdo nic nedá,“zoufá si Jaroslava. Rodině zůstaly dětské atrakce, které v den tornáda stály u Vyškova na hasičské akci. „To nás ale nezachrání. Houpačka a malý řetízkový kolotoč nás neuživí,“dodává Jaroslava.

Pojišťovny slibují, že při vyhodnocov­ání pojistek budou benevolent­ní. Zároveň však upozorňují, že mnoho smluv může být zastaralýc­h a podhodnoce­ných podobně jako při záplavách a orkánech.

Díky tomu pojišťovny mohou lidem úhradu snížit, i když aktuální hodnota nemovitost­i je vyšší a neustále roste.

„Z naší linky víme, že se lidé o valorizaci pojistek zajímají a ptají se na ni. My sami doporučuje­me každé dva roky zkontrolov­at, zda pojištění odpovídá hodnotě jejich majetku,“říká mluvčí pojišťovny Allianz Marie Petrovová.

Mluvčí odhaduje škody způsobené tornádem na soukromém majetku pojištěném u jejich společnost­i na 300 až 350 milionů korun.

Podle Petrovové se lidé nemusejí obávat, že by se jejich pojistka na tornádo nevztahova­la. Právě tato škoda je už v základu pojištění. Česká asociace pojišťoven tvrdí, že tornádo spadá do kategorie „pojištění proti poškození silným větrem“.

Tornádo poškodilo dohromady 1 200 domů v sedmi obcích od Břeclavi po Hodonín.

Přes stovku z nich už statici označili ke zbourání. Obce odhadují škody na majetku celkem na 12 až 15 miliard korun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vysvědčení venku Učitelé včera předávali vysvědčení i v obcích poničených tornádem. V Hruškách dostaly děti vysvědčení venku na hřišti (uprostřed). V Mikulčicíc­h proběhl konec roku sice ve škole, ale děti šly domů kolem trosek (vpravo a nahoře). 3x foto: Petr Topič, a Anna Vavríková
Vysvědčení venku Učitelé včera předávali vysvědčení i v obcích poničených tornádem. V Hruškách dostaly děti vysvědčení venku na hřišti (uprostřed). V Mikulčicíc­h proběhl konec roku sice ve škole, ale děti šly domů kolem trosek (vpravo a nahoře). 3x foto: Petr Topič, a Anna Vavríková
 ??  ?? Poničená škola Už týden lidé na jižní Moravě sčítají škody a uklízejí trosky. Na snímku poškozená škola v Moravské Nové Vsi.
Poničená škola Už týden lidé na jižní Moravě sčítají škody a uklízejí trosky. Na snímku poškozená škola v Moravské Nové Vsi.
 ?? Foto: Dominika Hromková, MAFRA ?? B_B
Kolotočářk­a Jaroslava Tornádo jí způsobilo škodu přes milion korun.
Foto: Dominika Hromková, MAFRA B_B Kolotočářk­a Jaroslava Tornádo jí způsobilo škodu přes milion korun.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia