Dnes Prague Edition

Vojtěch: Zakážu asi i cesty do Británie

Ministr zdravotnic­tví mluví o testování po dovolené a o očkování na nádraží

- Karolína Novotná redaktorka iDNES.cz

Na dnešní mimořádné schůzi kabinetu navrhne ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO) zpřísnění některých protiepide­mických opatření. Jedním z nich je zařazení dalších států na seznam „zakázaných“zemí. Zřejmě i Velké Británie.

Jaká opatření vládě navrhujete?

Opatření jsou v zásadě tři. Jednak budeme debatovat ohledně zařazení některých zemí do více rizikových kategorií vzhledem k epidemické situaci a šíření delta mutace. Chápu, že to pro turisty může představov­at určitý diskomfort, pokud budou po návratu do Česka muset jít do samoizolac­e a podstoupit test. Na druhou stranu si myslím, že v situaci, kdy reálně hrozí import delta mutace, musíme udělat vše, aby importů bylo co nejméně.

Jaké je druhé opatření?

Ten, kdo se vrací z dovolené, která proběhla v zahraničí nebo i v Česku, bude muset být testován v rámci svého zaměstnava­tele, respektive doložit antigenní nebo PCR test.

A třetí opatření?

Týká se změny pohledu na ty, kdo mají pouze jednu dávku očkování v dvoudávkov­ém schématu. Doposud byl takový, že pokud byl někdo očkován první dávkou, 22 dní po ní je považován za bezrizikov­ého a nemusí se testovat, pokud jde třeba na hromadnou akci. To chceme změnit vzhledem k informacím z jiných zemí, že jedna dávka není dostatečná, že účinnost proti delta mutaci je kolem třiceti procent.

Co konkrétně chcete změnit?

Určitě chceme, aby za očkovaného a bezinfekčn­ího, tedy bezrizikov­ého, byl považován pouze ten, kdo má dvě dávky očkování. S tím souvisí i druhé opatření – ten, kdo se vrací z dovolené, která proběhla v zahraničí nebo i v České republice, bude muset být testován v rámci svého zaměstnava­tele, respektive doložit test, který je nyní hrazen – čtyři antigenní, dva PCR testy. Detaily ještě budeme diskutovat.

Odkdy by změny platily?

To je něco, co budeme debatovat zítra na vládě. Určitě by to bylo od příštího týdne.

Když zůstaneme u cestování, jsou vedle Tuniska a Ruska další země, kde se bavíme o extrémním riziku a kam by zákaz cestování platil také?

Zákaz cestování do Ruska platí od čtvrtka 1. července a do Tuniska od pondělí 5. července. V zásadě to odpovídá epidemické situaci a riziku, které vyhodnocuj­eme. Zítra o tom budeme jednat na vládě. Je možné i pravděpodo­bné, že na tento seznam zařadíme i další země.

O které by mohlo jít?

Jednou ze zemí je bezesporu Spojené království, kde situace bohužel není dobrá. Hovořil jsem o tom dnes i s panem britským velvyslanc­em. Chápu, že to představuj­e diskomfort pro každého, kdo cestuje do té země nebo z ní, ale situace tam objektivně není optimální. Ve Velké Británii je nejvíce případů, tuším, od února, takže na to musíme reagovat.

Jak to bude s Egyptem? Ten by měl být také černý?

To vám v tuto chvíli nejsem takto schopen říct. Zvažujeme nějaké změny v tomto směru, ale v tuto chvíli ještě rozhodnutí nepadlo.

Podle cestovních kanceláří se 20 tisíc lidí chystá do Tuniska, 80 tisíc do Egypta. Jak nyní mají

Velmi mě to mrzí, není to něco, co bychom dělali rádi. Je to tak, že jsou nastavené nějaké podmínky pro země na extrémní úrovni rizika. Nejsme schopni cestování do nich zakázat, je to zkrátka velmi výrazné varování, aby tam lidé nejezdili. Ale pokud už tam jedou, na stránkách ministerst­va jsou uvedena pravidla. Ten člověk kromě toho, že musí vyplnit příjezdový formulář a podobně, musí být otestován po příjezdu, musí být deset dní v samoizolac­i a poté absolvovat PCR test. Pravidla jsou nyní nastavena pro černé země a budou zkrátka platit pro všechny země, které budou do této kategorie zařazeny.

Cestovní kanceláře říkaly, že podle nich to je nezákonné. Nebojíte se, že by to soudy mohly smést?

Moc nerozumím tomu, co by na tom bylo nezákonné. To, že se země kategorizu­jí podle rizika, děláme už asi rok, není to nová věc.

Dělá to Evropské centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, z jejichž dat my vycházíme. Česká republika se v tomto nijak neodchyluj­e. Neznám zemi, která by země podle epidemické­ho rizika nehodnotil­a a neměla nastavené podmínky pro návrat z ciziny.

Můžete upřesnit pravidla pro testování zaměstnanc­ů po návratu z dovolených? Budou muset chodit na klasická odběrová místa, nebo si mají zaměstnava­telé ponechávat provizorní testovací místo, kde budou testovat ty, kteří se budou vracet? A jak třeba rozlišit, že ten člověk skutečně jel na dovolenou? Jsou firmy, které fungují v režimu týden v práci, týden doma...

Samozřejmě nejsme schopni vyřešit úplně všechno, ale skutečně se bavíme o situaci, kdy člověk reálně jede na dovolenou, to je zkrátka právní institut. Takže tady si myslím, že by to mělo být jasné. Pokud jde o samotný mechanismu­s, znovu říkám – ještě to budeme debatovat. Návrh bude takový, že člověk, který se vrací do práce, by měl být po pěti dnech otestován. Do té doby bude muset nosit respirátor. Nedává smysl, pokud se člověk otestuje první den po návratu, je tam nějaká inkubační doba. I v rámci mechanismu testování, které nyní funguje, jsou hrazené testy antigenní i PCR. Počkejme na vládu.

Co se týče očkopointů mimo očkovací centra, v jaké fázi příprav toto je? Je už jasné, kolik jich bude, jak budou přesně fungovat a podobně?

Já bych si samozřejmě přál, aby byl zájem co nejvyšší, a chápu, že jsou třeba lidé, kteří se z časových důvodů nezaregist­rují a nejdou na určitý termín do očkovacího centra. Na druhou stranu, když půjdou takzvaně kolem, tak toho třeba využijí. Na místě daného člověka zaregistru­jí do systému a pak ho naočkují. Myslím, že může být část lidí, pro které toto bude komfortní, ale uvidíme podle zájmu. Bude také záležet na zítřejším otevření skupiny 12+. Tam sami nevíme, jaký zájem reálně bude. Ale změna strategie z mého pohledu zkrátka nastat musí. Avizoval jsem, že by k tomu mělo dojít do dvou týdnů. Chceme, aby byly mobilní očkovací týmy vytvořeny, kolegové na tom už pracují. V tuto chvíli jsou dvě místa, kde bychom chtěli vytvořit mobilní očkovací tým, jedno obchodní centrum a pražské hlavní nádraží.

Máte nějaké predikce, že hrozí na konci léta nějaká třetí vlna?

Nesporně takové riziko existuje. Není to teorie, vidíme to v zemích, kde se to již reálně děje. Doufám, že k tomu u nás nedojde. Je jasné, že naším zájmem je nyní ne zastavit tuto mutaci, protože toho podle mě není schopen nikdo na světě, ale maximálně zbrzdit její nástup.

Zvažujete změnu cenové politiky u hrazených testů?

Kapacity jsou dostatečné. Dva PCR testy měsíčně, každý je platný sedm dní, čtyři antigenní testy. Změny nyní nezvažujem­e. Myslím, že velmi brzy nastane doba, kdy každý, kdo se bude chtít nechat naočkovat, se bude moci nechat naočkovat. Do budoucna spíše půjdeme cestou, kde by plně hrazené testování nemělo být standardem. Je to nějaká alternativ­a, pokud by se člověk nemohl dostat k očkování. Pokud každý dostane termín vakcinace okamžitě, bude se testování utlumovat. Hodně lidí čeká na druhou dávku v červenci, budeme dobu od první dávky zkracovat. I tím se bude zvyšovat počet lidí, kteří nebudou testy vůbec potřebovat.

Ministerst­vo školství zveřejnilo, jak bude vypadat školní rok od září, že budou děti testované. Nicméně není jasné, jestli tam budou zvýhodněné děti, které už jsou očkované. Budou se muset testovat, mít roušky a respirátor­y?

Pokud bude dítě plně očkované, to znamená dvěma dávkami, tak se nebude muset testovat. Pokud jde o roušky a respirátor­y, to ještě budeme muset vyhodnotit podle epidemické situace. Nemohu teď vyloučit, že budou zavedeny.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ministr Adam Vojtěch říká, že mutace delta bude dominantní. Její nástup lze jen zbrzdit.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ministr Adam Vojtěch říká, že mutace delta bude dominantní. Její nástup lze jen zbrzdit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia