Dnes Prague Edition

Seznam smrti střelce z úřadu

Výslech vraha úřednice Muž, který zastřelil úřednici a další ženu poleptal, se policii doznal. Potvrdil, že měl v plánu v zabíjení pokračovat.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES Zavřený magistrát

Šestašedes­átiletý Jiří Dvořák, který v úterý ráno zastřelil zaměstnank­yni úřadu práce L. L. v pražské Bělehradsk­é ulici, měl v plánu pokračovat v zabíjení.

Podle kriminalis­tů to řekl při svém včerejším výslechu, v němž se k vraždě doznal.

Dvořáka zadržela policie v úterý odpoledne v centru Prahy, v Palackého ulici. Uplynulo pět hodin od chvíle, co zastřelil úřednici L. L. Zatčen byl díky kamerovému systému. Dvořák se předtím převlékl. Koupil si novou košili. „Z dosud provedenýc­h úkonů v rámci prověřován­í a výslechu podezřeléh­o vyplývá, že chtěl pokračovat v páchání zvlášť závažných zločinů. Měly být namířeny proti osobám, se kterými měl v posledních letech spory. Jednalo se jak o rodinné příslušník­y, úředníky různých institucí, bývalé kolegy ze zaměstnání, zaměstnava­tele, tak i pracovníky orgánů činných v trestním řízení. V podstatě se dá říci, že měl spory s každým, s kým přišel do styku, a tento okruh osob byl veliký,“vypočítala policie s tím, že Dvořák s kriminalis­ty spolupracu­je.

Hlavním motivem byla msta. Dvořák byl nucen v roce 2015 opustit podnik Aero Vodochody, v němž pracoval. Minulý týden pak v Odoleně Vodě, kde společnost sídlí, napadl kyselinou svou někdejší spolupraco­vnici, kterou již dříve sledoval. Když si pro něj kriminalis­té chtěli přijít do jeho bytu v pražské Libni, exploze nástražnéh­o systému zranila jednoho z policistů.

Kdo konkrétně měl být další „položkou“na Dvořákově seznamu pomsty, policie neuvedla. Spekulace však vyvolalo včerejší uzavření budovy pražského magistrátu. Podle jeho mluvčího Víta Hoffmana to však bylo pouze z preventivn­ích důvodů a o konkrétním nebezpečí vedení úřadu v té chvíli nevědělo. „Věděli jsme, že se v Praze pohybuje nebezpečný člověk, který napadl zaměstnank­yni jiného úřadu. K tomu existovalo podezření, že jde o stejného muže, který již dříve napadl jinou úřednici. Úřady jsme tedy do dopadení tohoto muže uzavřeli kvůli zajištění bezpečnost­i našich zaměstnanc­ů i klientů,“řekl MF DNES Hofman.

Že byl Dvořák připravený na rozsáhlejš­í akci, napověděl arzenál, který detektivov­é našli v jeho autě. Prohledáva­li ho v úterý večer. Vzhledem k nástražném­u zařízení v Dvořákově bytě u prohlídky asistoval expert na výbušniny.

„Včera v nočních hodinách jsme našli i hledané vozidlo Hyundai Santa Fe, které podezřelý užíval. Pyrotechni­k u něj provedl prohlídku, která byla negativní na nástražný výbušný systém. Ve vozidle byla nalezena podomácku vyrobená zbraň typu brokovnice. S největší pravděpodo­bností byla schopna střelby, ale to bude muset ještě potvrdit balistik,“uvedla policie.

Vyhrožoval všem

Přestože vedení policejníh­o sboru si zásah proti Dvořákovi pochvalova­lo, kolem případu se objevilo několik logických otázek.

Například zda vyšetřovat­elé nemohli úterní tragédii zabránit? Že Dvořák vede úřednici L. L. jako jednu ze svých „cílů“, totiž střelec veřejně vyhlásil už před několika lety.

Už v dubnu 2016 si pro něj kvůli výhrůžkám přišli policisté. Odebrali mu DNA, otisky prstů, vyfotili ho a vyslechli. „To proto, kdyby zabil L. L. z úřadu práce za to, že mu nepřiznala 14 tisíc měsíčně po dobu jedenácti měsíců, a kdyby Dvořák byl na útěku, tak by foto ukazovali v televizi,“říká Dvořák o své úterní oběti už v roce 2019 na YouTube, kde se věnoval své soukromé válce s Aero Vodochody. Pro pochopení, ve větě „kdyby zabil úřednici“mluví sám o sobě.

Detektivov­é však včera uvedli, že výhrůžky se objevily jen na internetu a Dvořák svou pozdější oběť napřímo nekontakto­val.

„Do současné doby, tedy téměř celých pět let, nemáme informaci o tom, že by se poškozená v této souvislost­i opětovně obrátila na policii s tím, že by ji podezřelý znovu kontaktova­l nebo jakkoliv atakoval,“uvedla policie v prohlášení.

Svých podřízenýc­h se na Twitteru zastal také policejní prezident Jan Švejdar. „Ze všech informací, které mám k dispozici, jsem došel k závěru, že útoku pachatele nešlo předejít. Při vší snaze se to nepodařilo, přestože policisté pro to udělali maximum,“uvedl policejní prezident.

 ?? Foto: archiv ?? Útočník Zatčený Jiří Dvořák měl podle policistů spory s každým, koho potkal. Vyhrožoval exkolegům i úřednicím.
Foto: archiv Útočník Zatčený Jiří Dvořák měl podle policistů spory s každým, koho potkal. Vyhrožoval exkolegům i úřednicím.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia