Dnes Prague Edition

Opilec držel rukojmí, policie ji osvobodila

- Jakub Bartoš reportér MF DNES

ČESKÉ Hlasité rány včera odpoledne ukončily téměř hodinový zásah na českobuděj­ovickém náměstí Přemysla Otakara II. V obchodě s tabákem tam muž držel ženu jako rukojmí a ohrožoval ji na životě.

Podle svědků si útočník středního věku nejprve sedl na nedalekou předzahrád­ku hotelu Zvon.

Odtud ho ale obsluha vyprovodil­a. Svědci se shodli, že byl dotyčný s největší pravděpodo­bností pod vlivem alkoholu.

Vzápětí měl agresor vyrazit do sousedního obchodu s půllitrem v ruce. „Řekl jsem mu, ať odejde. On ale začal křičet a vyhrožovat nám. Paní se mu naštěstí vysmekla a utekli jsme, abychom mohli zavolat policii,“popsal svědek, který si nepřál uvést své jméno.

Zásah trval hodinu

S rozbitým půllitrem pak měl agresivní muž vtrhnout do sousední prodejny tabáku, kde si vzal ženu jako rukojmí. Na místo ihned dorazily desítky policistů. Ti okamžitě uzavřeli zhruba čtvrtinu náměstí. Přijeli i záchranáři.

Tím začal téměr hodinový zásah, který sledovaly stovky místních obyvatel. K obchodu dorazili i vyjednávač­i. Muž si chtěl klást podmínky. Před čtvrtou hodinou odpolední se ale náměstím rozlehlo několik silných výbuchů. Do obchodu vzápětí vtrhla zásahová jednotka. Jak policie později potvrdila, nebyly to výstřely. „Policisté ze zásahové jednotky použili pyrotechni­cké rozbušky. Ty mají pachatele zmást. Následně jsme ho zneškodnil­i,“informoval policejní mluvčí Milan Bajcura. Sanitka z hlavního budějovick­ého náměstí o chvíli později odvezla ženu, kterou útočník držel jako rukojmí.

„Po zásahu policie si zraněnou ženu středního věku převzali do péče záchranáři. Utrpěla řezné poranění lehčího charakteru v oblasti krku. Po ošetření byla převezena do traumacent­ra krajské nemocnice,“informoval­a mluvčí jihočeskýc­h záchranářů Zuzana Fajtlová. Nikdo jiný se podle ní při události nezranil. Chvíli poté, co

Řekl jsem mu, ať odejde. On ale začal křičet a vyhrožovat nám.

sanitka odvezla ženu, vyvedli z místa činu policisté také muže.

Když zmizel v policejní dodávce, ozval se z oken nad obchodem potlesk místních obyvatel. Co muže k jednání vedlo, zatím není jasné.

„Pachatel byl zadržen a nyní pokračují úkony trestního řízení. Policisté zjišťují motiv a veškeré okolnosti případu,“dodal Bajcura.

Bližší informace k celé události či jejímu přesnému průběhu policie odmítla komentovat.

 ??  ?? BUDĚJOVICE
BUDĚJOVICE
 ??  ?? Osvobození Policie ženu dostala ven živou. 2x foto: Petr Lundák, MAFRA
Osvobození Policie ženu dostala ven živou. 2x foto: Petr Lundák, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia