Dnes Prague Edition

„Pan důvěryhodn­ý“neustál tlak a odešel

Nejvyšší žalobce Zeman odešel po deseti letech. Nahradit by ho měl jeho náměstek Stříž.

- Ondřej Krutilek reportér MF DNES Spory s Benešovou

PRAHA Přes deset let vedl Pavel Zeman Nejvyšší státní zastupitel­ství. Včera ale jeho velká mise skončila. Zeman oznámil svoji rezignaci už 14. května. Na jeho nástupce se zatím stále čeká. Zeman se ale s úřadem neloučí úplně. Dále bude pracovat jako řadový státní zástupce.

V bilančním rozhovoru Zeman řekl, že do funkce šéfa žalobců nastoupil v roce 2011 s několika předsevzet­ími a velká většina z nich se mu prý podařila naplnit. Jeho hlavním cílem bylo zvýšit důvěryhodn­ost státního zastupitel­ství mezi lidmi.

„Ze státního zastupitel­ství se stala naprosto respektova­ná instituce, která je zásadní pro fungování právního státu v kterékoliv zemi a u nás také,“myslí si Zeman.

Z konkrétněj­ších kroků vyzdvihuje Zeman především ustoupení od trestů ve vězení ve prospěch trestů finančních. V minulém roce peněžité tresty padly ve 21 procentech případů. Před pěti lety se přitom tato hranice pohybovala mnohem níž, někde na čtyřech procentech.

„Mám radost z toho, že od klasického českého rčení ‚zavřeme ho, až zčerná‘, přecházíme k tomu, že trest má být efektivní a přiměřený,“uvedl Pavel Zeman. Zároveň poděkoval svým kolegům, kteří mu tento princip pomohli zavést aktivněji do praxe.

Desetileté období ve funkci je v českém prostředí neobvykle dlouhé. Před Zemanem nejdéle sloužícím šéfem žalobců byla současná ministryně spravedlno­sti Marie Benešová, která tuto funkci vykonávala sedm let. Právě spory s ní byly podle Zemana hlavním důvodem, proč se nakonec rozhodl vedení úřadu opustit. „V poslední době pociťuji, že dochází k poměrně vysokému tlaku ze strany paní ministryně spravedlno­sti,“uvedl v polovině května Zeman. Zároveň doplnil, že rezignaci zvažoval už dříve, nakonec ale jeho rozhodnutí pozdržela kauza Vrbětice, kterou si chtěl pohlídat.

Jeho odchod ale kolegové nepřijali s velkým nadšením. „S jeho érou zůstane spojeno výrazné posílení důvěryhodn­osti i sebevědomí státního zastupitel­ství a za to mu patří poděkování. S ohledem na současnou nestabilní společensk­ou a politickou situaci však načasování jeho rezignace nepovažuji za šťastné,“uvedl například Jan Lata, prezident Unie státních zástupců.

A podobně reagovala také šéfka Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Lenka Bradáčová, která ocenila jeho práci. Zároveň ale uvedla, „že považuje za nutné dodat, že tlaku se nemá ustupovat“.

Všechny Zemanovy kauzy

Svou stopu zanechal Zeman také ve významných kauzách, které Česko v poslední dekádě řešilo. Zabýval se například dopady prezidents­ké amnestie Václava Klause z roku 2013. Za jeho éry proběhl zásah na úřadu vlády pod vedením olomouckéh­o vrchního státního zástupce Iva Ištvana. V roce 2019 obnovil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze společnost­i Farma Čapí hnízdo. Sám byl ale v polovině letošního ledna kritizován kvůli czerninské kauze, kdy

Od rčení, že ho zavřeme, až zčerná, spějeme k tomu, že trest má být efektivní.

měl podle informací Seznam Zpráv zasahovat do běžícího případu ve prospěch svého přítele.

Kdo Zemana ve funkci nahradí, zatím není jisté. Prozatím úřad povede podle zákona Zemanův první náměstek Igor Stříž, kterého i Benešová navrhla místo Zemana. Definitivn­í slovo ale bude mít vláda, která šéfa žalobců musí schválit, a ta zatím nikoho nevybrala. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO), se bude vláda věcí zabývat 12. července.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ??
Foto: Anna Vavríková, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia