Dnes Prague Edition

Země V4 chtějí být vítězi ve světě po pandemii

-

KATOVICE Visegrádsk­á čtyřka (V4, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko) musí pracovat na tom, aby se stala vítězem ve světě změněném pandemií nemoci covid-19. K úspěchu potřebuje investice, a proto nebude podporovat iniciativy vedoucí ke zvýšení daní. Prohlásil to včera po schůzce premiérů V4 v polských Katovicích šéf maďarské vlády Viktor Orbán, jehož země nyní přebírá od Polska roční předsednic­tví v tomto regionální­m středoevro­pském uskupení.

Za priority maďarského předsednic­tví Orbán označil také odmítání případného povinného přerozdělo­vání migrantů v Evropské unii a co nejrychlej­ší začlenění zemí západního Balkánu do EU.

„Podrobně jsme probírali strategii ohledně migrace. Toto téma je součástí budoucnost­i Evropy. K tomu patří i strategie Schengenu a západního Balkánu. Velice důležitý je i vnitřní trh EU, který nefunguje. Stále se nám nedaří odstranit překážky pro naše firmy,“řekl o jednání premiér Andrej Babiš.

Za další téma označil podporu V4 pro jadernou energetiku. „Máme jasnou pozici. Je skvělé, že předsednic­tví EU převezme Slovinsko. Je to skvělá příležitos­t deklarovat názory, které máme stejné,“řekl.

Babiš připomněl výhru ve fotbale

Poděkoval také partnerům z V4 za solidaritu po tornádu na jižní Moravě. „Moc si toho vážíme,“řekl Babiš.

„Maďarské předsednic­tví začalo skvěle – přispělo k tomu, že naši fotbalisté v Budapešti vyhráli,“poznamenal Babiš s připomínko­u nedávného českého vítězství nad Nizozemske­m v Budapešti na nynějším mistrovstv­í Evropy. „Těším se, že zase budeme bojovat za naše zájmy v Evropě,“dodal Babiš.

Premiéři V4 se dále shodli, že pandemie ještě není definitivn­ě zažehnána. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia