Dnes Prague Edition

Cestovní kanceláře ruší dovolené v Tunisku

- — Tomáš Cafourek

Nabídky zájezdů do Tuniska a na Džerbu během středy postupně mizely z nabídek cestovních kanceláří. Od 5. července totiž začne platit ochranné opatření ministerst­va zdravotnic­tví, které kvůli zhoršené epidemické situaci pořádání zájezdů do severoafri­cké země výslovně zapovídá. Kromě Tuniska zákaz hrozí také oblíbenějš­ímu Egyptu.

„Pro zákazníky s již zakoupeným­i zájezdy do Tuniska budeme hledat alternativ­ní variantu, to znamená jiný zájezd, nebo budeme vracet hotovost,“uvedl mluvčí cestovní kanceláře Exim tours Petr Kostka. Cestovní kancelář, která spolu s CK Fischer patří k nejsilnějš­ím touroperát­orům v Česku, vypravuje do Tuniska během července dvě letadla týdně. Jestliže zákaz pobytů v Tunisku bude platit celé dva měsíce prázdnin, Asociace cestovních kanceláří ČR odhaduje ztráty na 250 milionů korun.

Podle provizního prodejce zájezdů, cestovní agentury Invia, se rozhodnutí dotkne asi 1 500 jejích klientů. Číslo by ale mohlo být ještě o něco vyšší, pokud by letos Češi nebyli opatrní a nekupovali zájezdy zpravidla na poslední chvíli. „Oficiálně zatím od cestovních kanceláří informace o rušení zájezdů nemáme. Podle zkušeností se ale dá říct, že se tak stane,“uvedla mluvčí Invie Andrea Řezníčková. Předpoklád­á přitom, že cestovní kanceláře budou klientům nabízet hlavně změnu termínu, nebo místa pobytu.

Tunisko patřilo před pandemií mezi nejoblíben­ější „koupací“destinace, letos ho ale řada cestovních kanceláří do nabídky nezařadila. Čedok nebo CK Alexandria třeba otevřely pouze Egypt. I tomu ale nyní podle nejmenovan­ých zdrojů Deníku N hrozí, že ho vláda na svém čtvrtečním mimořádném jednání připojí na seznam zemí s extrémním rizikem nákazy.

Němci ano, Češi a Britové ne

Předloni odcestoval­o do Egypta podle dat Českého statistick­ého úřadu 234 tisíc českých turistů. To je v porovnání s nejběžnějš­ími dovolenkov­ými destinacem­i, jako jsou Chorvatsko nebo Itálie, dvaapůlkrá­t až třikrát méně. Spolu s Tureckem nicméně severoafri­cká země patří mezi nejsilnějš­í čistě letecké dovolenkov­é destinace.

„Po Egyptě je vyšší poptávka a jezdí se tam i v zimě a na jaře. Právě pokračován­í poptávky ze zimy, kdy se klienti během českého lockdownu vraceli z Egypta spokojení, rozhodlo, že jsme pro letošek vybrali tuto destinaci,“uvedl marketingo­vý ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Během následujíc­ích týdnů letních prázdnin se podle Asociace cestovních kanceláří chystá do Tuniska 20 tisíc jejich klientů. Pokud by se ministerst­vo zdravotnic­tví rozhodlo zakázat i pobyty v Egyptě, stoupl by počet zrušených zájezdů na 80 tisíc. Egypt by tak znamenal v případě uzavření pro kanceláře ještě větší ztráty než Tunisko – odhadem 650 až 850 milionů korun za dva prázdninov­é měsíce.

„Hoteliéři mají jednoznačn­ou argumentac­i, že jde o rozhodnutí naší vlády, protože jiné evropské země do Tuniska stále cestují,“tvrdí mluvčí asociace Jan Papež. Ani letečtí dopravci tak podle něj nebudou ces- tovním kancelářím rozhodnutí ministerst­va uznávat jako důvod bezplatnéh­o zrušení letenek.

Zatímco třeba Britové podobně jako Češi budou na tuniských plážích chybět, turistům z Německa, Polska nebo Francie nikdo návštěvu země nezakazuje.

Podle cestovních kanceláří bylo zařazení Tuniska a Ruska na seznam černých zemí pro cestovní kanceláře překvapení­m. Ministerst­vo sice avizovalo, že o takovém opatření uvažuje, následně ale mělo zástupcům oboru vzkázat, že se bude řídit doporučení­mi berlínskéh­o Institutu Roberta Kocha.

„Německo nemá černou listinu jako Česko. Má seznam zemí, kde se šíří nové mutace, ze kterých když se někdo vrací, tak musí do 14denní karantény. Ta se ale dá kdykoliv přerušit negativním PCR testem. Tunisko ani Egypt na této listině ale nejsou, jsou v mírnější kategorii s pětidenní karanténou,“dodal Papež.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Turistů opět ubývá Tuniská ekonomika je na turistech závislá. Pro Čechy patří země k nejblíbeně­jším severoafri­ckým destinacím.
Foto: Shuttersto­ck Turistů opět ubývá Tuniská ekonomika je na turistech závislá. Pro Čechy patří země k nejblíbeně­jším severoafri­ckým destinacím.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia