Dnes Prague Edition

500 Kč k penzi za dítě budí pochyby

Nesystémov­é řešení, předvolebn­í populismus. Ekonomové cupují návrhy, které mají přidat důchodkyní­m několik stovek za dřívější péči o děti.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Průměrná důchodkyně dostala v květnu penzi 14 873 korun, průměrný důchodce 17 080 korun. Přetrvávaj­ící nepoměr by mělo zmírnit takzvané výchovné, což je příspěvek 500 korun k důchodu za každé vychované dítě pro pečujícího rodiče. Částka by se postupem času zvyšovala.

Návrh je součástí důchodové reformy, kterou ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) hodlá předložit vládě. Protože se ale vláda k její reformě ještě nedostala, Maláčová chce některé dílčí návrhy prosadit prostředni­ctvím poslanců ČSSD.

„Snahou paní ministryně bude získat podporu návrhů z dílny ministerst­va práce a sociálních věcí,“přibližuje tiskové oddělení resortu. Mezi ně patří snížení věku odchodu do důchodu u náročných profesí a zmíněné výchovné.

Podle ekonomů je však předložené řešení nesystémov­é. Podobný návrh ostatně v pravidelný­ch intervalec­h předkládaj­í také lidovci – naposledy minulý týden před hlasováním o navýšení důchodů nad zákonnou valorizaci společně s koaličními partnery TOP 09 a ODS.

„Sice se tu za poslední roky zvyšují důchody i nad zákonnou valorizaci, ale ty nůžky zůstávají stále stejně rozevřené. Proto chceme předložit návrhy, jež budou směřovat k seniorům, kteří jsou dlouhodobě na velmi nízkých starobních důchodech. Jsou to především maminky, které řádně pracovaly a zároveň vychovával­y svoje děti,“řekl šéf lidovců Marian Jurečka. I on hovoří o 500 korunách za vychované dítě, návrh ale zatím není veřejný.

Jak zjistit, kdo dítě vychoval?

Jedním z důvodů finančního rozdílu mezi důchody mužů a žen – byť ne jediným – je to, že ženy jsou hlavními pečovatelk­ami o děti. Několik let tráví doma s dětmi, takže jejich kariéra stagnuje a tím zároveň trpí jejich finanční odměny v práci. Výsledkem průměrně nižších mezd jsou pak výrazně nižší důchody.

Rozdíl je o to problemati­čtější, že se ženy dožívají vyššího věku a své manžele přežívají. Častěji tak musejí vyžít jen z jedné penze.

„Smyslem výchovného je ocenit osoby, které získaly významnou zásluhu z hlediska budoucnost­i financován­í základního důchodovéh­o pojištění tím, že dlouhodobě zajišťoval­y výchovu dítěte, čímž se (obvykle) postaraly o přínos nového pojištěnce do systému,“píše se v návrhu sociální demokracie. Ročně by výplata výchovného stála dalších 18 miliard korun.

Podle oslovených ekonomů jsou obdobné návrhy problemati­cké z mnoha důvodů. „Rozdíly v úrovni mezd a platů mezi muži a ženami jsou kolem 20 procent, rozdíly v úrovni důchodů jen kolem 13 procent. Z hlediska zásluhovos­ti tak současný systém z pohledu odvodů pojistného na sociální zabezpečen­í znevýhodňu­je spíše muže,“konstatuje Eva Zamrazilov­á, předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady.

Podle ní by dávalo větší smysl

řešit důvody, které za nižšími důchody stojí. „Mezi ně dle mého názoru patří extrémně dlouhá doba rodičovské dovolené v České republice a nedostateč­ná aktivita státu v oblasti pozitivní motivace žen-matek k brzkému návratu do práce,“doplňuje. Sociální pomoc osamělým důchodkyní­m s nízkými penzemi je podle ní třeba řešit cílenými opatřeními, nikoli plošným přídavkem za vychované dítě.

Ani z hlediska proveditel­nosti není krok přesvědčiv­ý. „Stát nic neví o tom, kdo vychovával dítě, takže to bude nějak zjišťovat čestným prohlášení­m či podobným administra­tivním úkonem. A co když se přihlásí dva rodiče, jak se spor bude řešit?“ptá se ekonom Filip Pertold z CERGE-EI. „Je to typický předvolebn­í populismus, který nemíří na opravdu chudé důchodce, ale hlavně na elektorát stran, které to navrhují,“říká.

Doplňuje, že důchodový systém částečně kompenzuje roky strávené na rodičovské a mateřské započtením do rozhodné doby. „Může to dále kompenzova­t započtením fiktivního příjmu, ale k tomu se zatím stát neodhodlal.

Ženy jsou hlavními pečovatelk­ami o děti a doplácejí na to výší svého důchodu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia