Dnes Prague Edition

Čínská diagnóza Mao

Před sto lety byla založena komunistic­ká strana Číny. Výročí je to významné, desítky milionů mrtvých nemá na svědomí kdekdo.

- Martin Tuček psychiatr

Svelkým halasem slaví čínský režim sto let komunistic­ké strany, dle stanov „předvoje čínského lidu, vycházejíc­ího z marxismu-leninismu, z učení Mao Ce-tunga“. Předseda Mao zemřel sice už v roce 1976, ale dodnes je všudypříto­mný, nezbývá tedy než si ho prohlédnou­t.

Mao – budovatel: každá správná revoluce se plně rozřádí až po uchopení moci. Tříbí se třídní čich, napravují se plané sliby, rolníkům přidělená půda se obratem konfiskuje. Budování přišlo na 5 až 10 milionů mrtvých.

Mao – krasoduch: tyrani mívají slabost pro krásno. I Mao básnil a kaligrafov­al. A pro každou kampaň a podkampaň vymyslel jméno jako z orientální pohádky.

Mao – provokatér: po budovatels­kých represích vyhlásil Kampaň sta květů s výzvou, aby se každý občan svobodně a kriticky vyjádřil. Statisíce sedly na lep, ty pak bez obtíží zlikvidova­l. Krom toho miloval donašeče včetně dětských udavačů vlastních rodičů.

Mao – fantasta: ke konci 50. let vyhlásil tzv. Velký skok vpřed, přímo do lůna komunismu. Přinutil rolníky, aby se zapojili do obrovských komun s vojenským režimem práce i života. Zemědělstv­í je hračka, pročež měli stavět i kanály a přehrady. Ve volném čase se věnovali tavbě železa: v každé komuně zřídili prvobytné pícky, kde roztavili cokoli, co jim padlo do rukou. Pakliže netavili, bavili se zápasem proti Čtyřem škůdcům – krysám, komárům, mouchám a vrabcům. Výsledkem byly opuštěné rozvaliny, hnijící obilí, neúroda a hladomor. Bilance: okolo 40 milionů mrtvých. Po této šlamastyce se ho mírnější soudruzi snažili odstavit na vedlejší kolej. Ale jemu se tak chtělo vládnout!

Mao – pustošitel: roku 1966 vyhlásil Velkou proletářsk­ou kulturní revoluci. Miliony studentů, žactva i sebranky si připíchly odznaky Rudých gard a rabovaly cokoli. Likvidace umírněných, zničení školství a vědy, chaos na pokraji občanské války – viz třeba působivé vzpomínání dívenky Emily Wu v knížce Peříčko v bouři. V oblibě byly veřejné lynče a sebevraždy. Opět pár milionů obětí.

Mao – přítel národů: nejprve okupace Tibetu, poté válka s Indií. V roce 1975 export revoluce do Kambodže, kde genocidní režim hravě vyvraždil na čtvrtinu obyvatel. Před 70 lety zachránila Čína agresivní Severní Koreu před porážkou a chrání ji dodnes. Přitom se směje prostoduch­ým západním snahám o domluvu s nejmladším Kimem.

Mao – zbožštění: rodný dům ve vsi Šao-šan je poutním místem. Zde ho uzřelo světlo světa, tady to všechno začalo...

Mao – diagnóza: nelítostný nezájem o city druhých, absence svědomí, neschopnos­t poučit se z chyb, svádění průšvihů na jiné, ignorování společensk­ých norem a zákonného chování, mstivost, racionaliz­ace týrání... Prostě asociál jako vyšitý.

Mao – odkaz: v Číně nestojí památníky obětí, historické reflexe se přísně trestají. Mauzoleum Velkého kormidelní­ka krášlí pekingské Náměstí Nebeského klidu, Mao a současný náčelník strany Si Ťin-pching si s navlas stejným úsměvem podávají mezigenera­čně ruku. Velký metař Si se rozhání ocelovým pometlem, předposled­ní protistátn­í vzpomínky mizí v orwellovsk­é stoupě zapomnění.

 ??  ?? Velký kormidelní­k, nebo rudý řezník? S Hitlerem a Stalinem patří Mao Ce-tung mezi největší vrahouny moderní historie. V Číně je přesto stále modlou, na centrálním náměstí v Pekingu má mauzoleum a obří fotografii, jeho portrét je na tamních bankovkách... Češi mu mohou přičíst ke cti snad jedinou věc: v roce 1968 ostře odsoudil invazi vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska. (mk)
Velký kormidelní­k, nebo rudý řezník? S Hitlerem a Stalinem patří Mao Ce-tung mezi největší vrahouny moderní historie. V Číně je přesto stále modlou, na centrálním náměstí v Pekingu má mauzoleum a obří fotografii, jeho portrét je na tamních bankovkách... Češi mu mohou přičíst ke cti snad jedinou věc: v roce 1968 ostře odsoudil invazi vojsk Varšavské smlouvy do Českoslove­nska. (mk)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia