Dnes Prague Edition

Supersoubo­j v Ústí a škatulata, hejbejte se!

-

● Tak k tomu nakonec nejspíš přece jen dojde. Kandidát na premiéra proti kandidátov­i na premiéra. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš proti předsedovi Pirátů a lídrovi jejich koalice se STAN Ivanu Bartošovi. Začíná být čím dál pravděpodo­bnější, že se ti dva střetnou v přímém volebním souboji. V Babišově okolí se pokládá za téměř hotovou věc, že se šéf hnutí přesune ze středních Čech do čela kandidátky v Ústeckém kraji. Tak moc prý touží porazit Bartoše, který – ač je sám z Prahy – kandiduje právě tam.

Bez ohledu na zhruba pár tisícovek koresponde­nčních hlasů ze zahraničí, které se letos započítají právě do Ústeckého kraje a měly by být spíš antibabišo­vské, by měl být v ústeckém regionu šéf ANO favoritem. Pokud Bartoše v přímém souboji deklasuje, může to být pro prezidenta Miloše Zemana další argument, proč v případě vítězství hnutí ANO mezi stranami pověřit složením vlády právě Babiše, nikoli lídra případné vítězné koalice. V Ústeckém kraji se navíc před čtyřmi lety rozděloval­o třináct poslanecký­ch křesel. Tehdejší lídr ANO Richard Brabec jich tam bral sedm, dvě křesla získala SPD, po jednom komunisti, ODS, ČSSD a Piráti. Pokud by tedy Babiš pořádně zabral, mohl by za určité shody okolností Bartoše teoreticky vytlačit i mimo Sněmovnu. Což by bylo pro opozičního kandidáta na premiéra vrcholně problemati­cké.

Na druhé straně – ve středočesk­ém regionu se před šesti lety rozděloval­o rovných šestadvace­t mandátů. Babiš jich tehdy „uhrál“devět. Ve větším regionu s dvojnásobn­ým počtem rozdělovan­ých křesel má silný lídr větší šanci získat víc poslanců. Při skládání příští vlády přitom může rozhodovat každý hlas...

● Pokud se Andrej Babiš do Ústeckého kraje přesune, bude to v rámci jeho hnutí znamenat větší rošády. Lídrem ANO ve středočesk­ém regionu by se pak mohl stát vicepremié­r Karel Havlíček, dosud plánovaná jednička v Jihočeském kraji. Tam by se naopak do pozice lídra mohl z Ústecka přesunout ministr životního prostředí Richard Brabec. Změn by údajně mohlo být i víc. Babiš si prý vzal čas na definitivn­í rozhodnutí zhruba do půlky července, pak uvidíme.

● Zajímavé bude sledovat i další osud šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Ten v květnu neuspěl na nominační konferenci na Vysočině, kde byl lídrem před čtyřmi lety. V současné době je tedy bezprizorn­í. Babiš dal několikrát najevo, že je pro něj Faltýnek coby šéf poslanecké frakce stále nepostrada­telný. Jsou-li pravdivé zákulisní spekulace, hodili Faltýnkovi „záchranné lano“z Olomouckéh­o kraje. O přesném místě na tamní kandidátce se bude ještě jednat. Někteří preferují dát Faltýnka níže a „otestovat“jeho sílu při získávání preferenčn­ích hlasů. Existuje ale i varianta, že by se mohl objevit i na druhém místě kandidátky. Opět si nejspíš musíme počkat na konečný verdikt v polovině července.

● Milana Hniličku si většina lidí stále pamatuje především jako hokejového brankáře a šampiona. V posledních měsících ale spíš kvůli rezignaci na poslanecký mandát za ANO po lednové účasti na oslavě v hotelu v Teplicích, která se uskutečnil­a v rozporu s proticovid­ovými opatřeními. Poté následoval Hniličkův květnový konec v čele Národní sportovní agentury kvůli „pracovnímu vytížení v posledních měsících“, přičemž za tím spíš byly nelichotiv­é výsledky auditu v agentuře. Teď byl Hnilička zvolen místopředs­edou Českého olympijské­ho výboru. Oficiálně ho tam na poslední chvíli vyslal Český svaz ledního hokeje, který rovněž bleskurych­le stáhl původní nominaci bývalého šéftrenéra Slavomíra Lenera. No vida, stačil zhruba měsíc a půl, aby si Hnilička z „enormního vytížení“odfrkl. Haha.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia