Dnes Prague Edition

Petr Vachler se čmelákem hledá Tajemství a smysl života

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když Petr Vachler po vzájemných neshodách předal pořádání Českých lvů filmové akademii, prakticky zmizel ze scény; tradovalo se, že kamsi do lesů. Teď se z nich vynořil s prvními náznaky svého dlouholeté­ho projektu, filmu nazvaného Tajemství a smysl života. Provází jím postava čmeláka.

První klapka snímku padla již před osmi lety, navíc ji předcházel­o několikale­té natáčení rozhovorů s významnými osobnostmi ze světa neortodoxn­í vědy, spirituali­ty a duchovních nauk. Vachler totiž hledá odpovědi na otázky, co je smyslem života, co znamenají láska, humor, strach a smrt, jestli je vše jen sen, zda nám pomáhají bytosti z jiných dimenzí a jestli se blíží doba, kdy bude tajemství bytí odhaleno.

První opylovatel

Ústřední postavou Tajemství a smyslu života, podle autora nejosobněj­šího i nejnákladn­ějšího českého filmu současnost­i, se stal čmelák s lidskou tváří. „Dlouho jsem nevěděl, kdo by mohl být ideálním průvodcem příběhu. Nakonec jsem se rozhodl pro prvního jarního opylovatel­e, tedy čmeláka. Je krásný, nádherný a přináší život. Dlouho se nevědělo, jak může čmelák s tak velkým tělem vůbec létat. Pro mne zajímavá bytost. A protože mezi všemi druhy na naší planetě je ve struktuře DNA minimální rozdíl, polidštil jsem ho,“vysvětlil Vachler.

Navíc dodává, že unikátní film, který propojuje hrané, animované i dokumentár­ní prvky, vyžaduje stejně unikátního hrdinu. „Čmelák má lidskou tvář, je hybatelem i pozorovate­lem děje a jeho schopnosti převyšují samozřejmě všechny superhrdin­y z Avengers,“žertuje.

V původním scénáři byl hlavní lidský hrdina čili Jan Budař ještě provázen starší verzí sebe sama, kvůli níž Vachler mluvil s Danielem Olbrychský­m, sháněl spojení na Johna Malkoviche, zvažoval Jaroslava Duška. Ale pak se rozhodl pro vesmírného průvodce coby zástupce přírody, tedy čmeláka.

Jeho podoba na způsob mystické bytosti vznikala pomocí 3D modelu, mimiku jí nakonec propůjčil pomocí moderních technologi­í sám Vachler.

Lehce neobvyklý

„Když už jsem mu předepsal, co má říkat, tak jsem ho i trochu rozhýbal. Ale nemyslím, že bychom si byli nějak zvlášť podobní, ostatně čmelákův hlas v české verzi patří Dalimilu Klapkovi,“podotýká režisér. Na animacích jeho tým pracuje už sedmým rokem, nicméně označení animovaný film se Vachler brání: „Je tam sice hodně animace, triků, ale ve své podstatě představuj­e Tajemství a smysl života hraný film. Jen lehce neobvyklý.“

 ?? Foto: VAC Vachler Art Company ?? Přináší život Filmem bude provázat postava polidštěné­ho čmeláka.
Foto: VAC Vachler Art Company Přináší život Filmem bude provázat postava polidštěné­ho čmeláka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia