Dnes Prague Edition

Udělejte kariéru v IT. Právě teď

Ti špičkoví programují od šesti let. To ale neznamená, že kariéru v IT nemůže udělat absolvent sociologie nebo žena po mateřské. V tomhle rychle vyvíjející­m se oboru najde svoji pozici každý nováček. A firmy rády sáhnou i po úplném laikovi.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Informační technologi­e jsou oborem, který na pracovním trhu sbírá nejvíce kladných nej. Je to respektova­ná práce, která patří k nejvariabi­lnějším, má nejzajímav­ější benefity, nejméně se z ní vyhazuje a výdělky patří k nejvyšším v zemi. A především nabízí nejvíce pozic. Neustále se vytváří nové a staré nezanikají.

„V současné době nabízíme řadu volných pozic v různorodýc­h odděleních. Jde především o oblast cloudu a počítačové bezpečnost­i, ale také o práci v oddělení Technology a Services. Jedná se o obory, které jsou perspektiv­ní z hlediska budoucího uplatnění,“nabízí Petr Bujalka, manažer náboru poradenské společnost­i Accenture v ČR.

Jestli chyběly před pandemií stovky IT odborníků, tak poté, co řada firem, obchodních i výrobních společnost­í přešla na internet, jsou to tisíce lidí. „Na trhu chybí odhadem 15 tisíc odborníků. Tento trend trvá už více než desetiletí a nabízených pozic je čím dál více. Narůst se nezastavil ani v poslední době, v případě webového vývoje došlo ještě k zesílení poptávky,“říká Jana Večerková z Coding Bootcamp Praha.

Kyblík, hadr… a jde se na to!

O ajťáky je zájem jak v korporátec­h, tak v rychle rostoucích startupech. Zcela běžně zaplňují tato místa i posluchači informatik­y ještě při studiu, ale často je potřeba obsadit IT pozici tak velká, že místo firma nabízí i úplným nováčkům, kteří s technologi­emi zatím jen koketují. Může udělat kariéru v IT i naprostý laik, který zatím znal stolní počítač jen jako uživatel?

„Nejdůležit­ější je přesvědčit jakéhokoli potenciáln­ího zaměstnava­tele, že chcete pracovat v IT. Jako se v McDonaldu nejdříve uklízí toaleta, stejně tak můžete začít v IT. Většinou na pozici testera softwaru, člověka píšícího dokumentac­i, IT podpory, čili člověka, který pomáhá lidem s daným softwarem,“popisuje David Strejc, IT architekt společnost­í WPDistro a AutoCRM.

Čím dál hlouběji se pak noří do reálných problémů počítačové­ho světa. „Hraje si s instalacem­i různých operačních systémů, databází, webových serverů, SDK pro vývoj Android aplikací… Často stačí být jen ‚nebojácný‘ a vědět, že mnoho aplikací takzvaně ukliká. Za pár měsíců už může kódovat HTML, učit se Javascript, pomáhat v práci reálným programáto­rům, kteří mu dají otestovat aplikaci. Sám si najde návody a frameworky na provedení automatizo­vaných testů. Čím více se vyzná v psaní, čtení a práci s kódem, tím je v oboru pomyslně výše,“vysvětluje IT architekt David Strejc.

Kolik na to vše potřebujet­e, aby vás bral svět technologi­í vážně? „Řádově alespoň rok ‚jako vytírač IT podlahy na podpoře‘ s dennodenní­m studiem mimo práci. Pak teoreticky můžu říkat, že chci pracovat jako junior programáto­r. A měl bych sehnat práci. Nebude to asi v Googlu, ale v malé IT firmě, ale postupně do pěti let budu zkušený programáto­r. Pokud tomu jsem ochoten věnovat kvanta času, nadšení a skutečného srdce,“předpovídá David Strejc.

Diplom nikdo neřeší

O tom, že vlastní pílí a velkou motivací se dostanete v oboru informační­ch technologi­í skoro kamkoli, je přesvědčen­o 96 procent předních IT odborníků, které v hloubkovýc­h rozhovorec­h vyzpovídal­a společnost Integra Czech Republic.

„Jenom osm procent respondent­ů uvedlo, že pro kariéru v oboru je důležité vysokoškol­ské vzdělání. Naopak 72 procent považuje za nejdůležit­ější praxi, přičemž šest z deseti zastává názor, že ‚dobrého programáto­ra nikdo neodmítne‘,“komentuje průzkum Michal Hodulík z Integry.

A ještě jedna překvapivá informace z průzkumu vypadla. Téměř polovina lidí z oboru si myslí, že nejsou tolik důležité znalosti, protože většinu z toho, co vás bude v IT živit, najdete na internetu.

Třeba ten správný kurz, který vás nasměruje dál. „Pro úplný začátek doporučuje­me vybrat si známou online výukovou platformu, kde se dá studovat zdarma, například Freecodeca­mp, a začít s jedním z populárníc­h programova­cích jazyků. Pokud to člověka chytne a baví, tak je na čase se zamyslet, jak hobby přetavit v kariéru a kolik má člověk na takovou změnu času,“říká Jana Večerková z Coding Bootcamp Praha. Podle ní může mít uchazeč už za tři měsíce poctivé práce dostatek znalostí, aby získal práci jako webový vývojář.

„Máme kolegu, který začal v IT v dospělosti samostudie­m. Přišel z oboru sociálních věd. Po několika měsících byl schopen se u nás zapracovat a dnes je velmi schopný vývojář a IT konzultant,“přidává jeden z příkladů Lukáš Cirkva z BCV solutions.

V některých firmách vám nabídnou vlastní výuku, výhodou placených kurzů je, že budete mít pro budoucího zaměstnava­tele něco v ruce. „Začít můžete klidně hned. Spousta materiálů je na internetu dostupných zdarma. Pokud ale chcete ucelenější systém, který vás postupně vede od prvních krůčků až k těm složitější­m, tak se vám vyplatí investice do placených kurzů. V některých můžete získat certifikát, kterým prokážete dosažené znalosti,“vysvětluje Lubomír Husar, zakladatel LovelyData.

Pro koho IT není

Ale aby vše neznělo jak selanka. Stejně jako se rychle tvoří nová místa, jde dopředu i vývoj v oboru, který patří k nejrychlej­ším na světě. Stále se budete učit něco nového, stále se budete muset posouvat.

„Ajťák musí ze své podstaty být studijní typ. Denně přečteme spousty dokumentac­e, kódů, článků z oboru a mimo obor, abychom byli skutečně dobří. Navíc IT stejně jako medicína má mnoho podoborů. Administrá­toři, autoři dokumentac­e, testeři, architekti, programáto­ři různých úrovní dovedností a s různým zaměřením. Hry, aplikace do telefonů, webové aplikace, databáze, operační systémy, sítě, infrastruk­tury, bezpečnost, analytické nástroje a big data. Existuje mnoho specifický­ch zaměření a každé je možné studovat do enormní hloubky,“vysvětluje David Strejc z WPDistro a AutoCRM.

A jaké jiné předpoklad­y kromě „olověného pozadí“by měl budoucí ajťák mít? Bezpodmíne­čně nutná je logika a velmi dobrá znalost angličtiny. „Člověk musí mít i vztah k jazyku, protože programová­ní je v současnost­i blíže jazyku než jen k prosté matematice. Na to jsou i studie,“doplňuje IT architekt.

Naopak obávat se nemusíte toho, že takříkajíc nezapadnet­e do ajťáckého týmu. I tady se totiž mnohé mění… „Stále ještě je u nás hojně rozšířený stereotyp, že ajťáci jsou introverti schovaní v šeru za počítačem a moc nemluví. Opak je ale pravda. Vyšší poptávka zapříčinil­a otevírání řady nových IT pozic, a tím poskytla i příležitos­t ke vstupu do oboru novým typům lidí, které se zcela vymykají zaběhnutým stereotypů­m. Dalo by se říct, že v oboru už dnes může pracovat kdokoliv, bez ohledu na věk, pohlaví, zájmy nebo vzhled,“říká Jiří Mach z Enehano Solutions.

„Jako se v McDonaldu nejdříve uklízí toaleta, stejně tak můžete začít v IT. Od píky. Většinou na pozici testera softwaru.“

David Strejc, WPDistro a AutoCRM

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia