Dnes Prague Edition

Levné nájmy v centru pomohou potřebným

Byty určené k podnájmu jsou nebývale levné, což nahrává městskému programu na pomoc lidem v nouzi. S uvolněním proticovid­ových opatření ale cena za metr plochy začíná opět stoupat.

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Ceny podnájmů v centru jsou nižší než v okolních městských částech. Příznivé jsou také průměrné částky, za které se pronajímaj­í byty v celé metropoli. Vyplývá to z dat, která portál reality.idnes.cz získal od realitních makléřů.

„Pro celou Prahu v realizovan­ých nájmech platí cena přibližně 250 korun za metr čtvereční. V širším centru metropole si člověk pronajme byt asi za 270 korun za metr čtvereční, ale přímo v historické­m centru jsou ceny pod 250 korun za metr plochy,“říká ředitel reality.idnes.cz Petr Makovský. Před koronavire­m se za metr čtvereční v centru běžně platilo kolem 350 korun.

V historické a turisty hojně navštěvova­né části metropole totiž stále není poptávka po krátkodobé­m ubytování, proto se někteří vlastníci snaží udat byt za pomoci nižší ceny. Noví nájemci se však v bytech většinou nezabydlí na delší dobu. Vlastníci stále doufají, že turisté opět zaplní pražské ulice, a nájemní smlouvy proto neuzavíraj­í na delší časové období, než je rok. Stěhují se tam především mladší lidé, kterým nevadí častější změna bydliště a nepotřebuj­í například parkovací stání, kterých je v centru Prahy nedostatek. S příchodem prázdnin a uvolnění opatření ale hodnota pronajíman­ých bytů opět začala pomalu stoupat. Je o ně větší zájem, protože lidé se vracejí z homeoffice do práce, navíc začali – zatím v malých počtech – přijíždět i turisté.

Méně peněz za jistotu

Nižší tržní ceny mohou pomoci magistráte­m nedávno zřízené Městské nájemní agentuře (MNA). Úkolem organizace je pronajímat si byty od soukromník­ů a poskytnout je za úplatu lidem v nouzi. Vlastníkům město slibuje například garantovan­ý příjem, i když byt nebude obsazený, a vedle toho zajištění správy a údržby bytu. Za metr plochy město nabízí od 180 do 220 korun. V době před koronavire­m, kdy se průměrná cena v Praze pohybovala kolem 300 korun za metr čtvereční, by to byla částka hluboko pod tržní cenou. Nyní ale nabídka města může být podle realitních makléřů pro některé majitele přijatelná. „Pro lidi to může být lukrativní, protože tam je záruka,“říká realitní makléř Izok Toplak z RE/MAX G8. „Příslib magistrátu, že bude byty spravovat, může být pro ně zajímavý. Navíc dostanou peníze, i když byt nebude obsazený nebo nájemník nebude platit. Dnes to zní lákavě, ale nevím, jak to bude ze dva až tři roky,“dodává Toplak. Nabídka města nebude mít velký vliv na počet bytů v centru, které jejich majitelé nabízeli ke krátkodobé­mu ubytování a kterých je přebytek. „MNA budou vyhledávat především lidé, kteří soucítí s ostatními a vysloveně nepotřebuj­í z pronájmu ždímat peníze,“míní makléř Petr Žáček. První kolo poptávky po bytech ukončí MNA dnes. Město chce prozatím získat 15 bytů, do konce roku jich má v plánu sehnat celkem 50. Zatím se organizaci ozvalo asi třicet zájemců. „Jsou to lidé, kterým je prostě sympatické to, že nabídnou byt těm v nouzi,“říká ředitelka MNA Kristýna Andrlová.

„Mají třeba byt po rodičích a chtějí ho mít v záloze pro děti, jenže netouží po tom se o něj starat a maximalizo­vat zisk,“popisuje ředitelka typického zájemce o spolupráci s MNA. Peníze, které vlastníci od agentury dostanou, se pohybují na spodní hranici tržních cen. Město věří, že i za ně najde dostatek zájemců. Spoléhá na to, že výhody, které nabízí, zaujmou majitele i přes nižší cenu. „Pokud by zájem nebyl, tak budeme samozřejmě přemýšlet, jestli peněz nenabídnou­t víc,“říká radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti). „Myslím si, že pro některé majitele bytu, kteří s ním nechtějí mít starosti a zároveň si přejí dlouhodobě­jší příjem, to může být zajímavé. Ale asi ne pro člověka, který má luxusní byt na Praze 1,“dodává radní.

Podle Andrlové by MNA měla být soběstačná a neztrátová. Do konce roku 2022 dostala organizace přidělené finance, se kterými si musí vystačit. Pokud by měla vyšší náklady, pokryje je podle ředitelky zvýšením nájemného, a ne z městského rozpočtu.

 ?? Foto: Petr Žáček ?? Turisty opuštěný byt Suterénní prostory poblíž Karlova mostu byly využívané jako Airbnb. Dnes jsou v nabídce realitního makléře.
Foto: Petr Žáček Turisty opuštěný byt Suterénní prostory poblíž Karlova mostu byly využívané jako Airbnb. Dnes jsou v nabídce realitního makléře.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia