Dnes Prague Edition

Hřbitov není prostor skrytý zdí

Zelené oázy hřbitovů poslouží nejen k pietě, ale i jako výjimečná místa odpočinku a kultury

- Jan Bohata redaktor MF DNES Nejen pietní místo

ŽIŽKOV Uskuteční se koncert vážné hudby na Olšanských hřbitovech? A patří do těchto míst také běžci nebo piknikujíc­í Pražané? Odpověď na to, jak a nakolik je možné změnit roli těchto míst disponujíc­ích mimořádným geniem loci, nabídne speciální dokument nazvaný Manuál tvorby veřejných prostranst­ví pro pražské hřbitovy. Dokončuje jej pražský magistrát.

Manuál se stane závazným pro Správu pražských hřbitovů (SPH). Naopak jednotlivý­m městským částem či jiným subjektům pečujícím o podobné plochy bude spíše jen doporučení­m. V manuálu nejde jen o technickou údržbu nebo péči o zeleň, ale také o problemati­ku využití těchto míst.

„Je to návod k tomu, jak přistupova­t ke hřbitovům. O tom, co zde chceme a co je již za čarou,“řekl Martin Červený, ředitel Správy pražských hřbitovů. Vnímání posledních

Po-Pá 9-16 hod tel. 724328126 nebo 251560953.

část Praha 13-Úřad MČ Praha 13 vyhlašuje výběrové řízení na pozici referent správy místního rozvoje v oboru kancelář starosty. Další informace naleznete na www.praha13.cz Přihlášky s požadovaný­mi doklady zašlete do 31. 7. 2021 na adresu: Úřad MČ Praha 13, Odbor-kancelář tajemníka, Ing. Jaroslav Mareš, Sluneční nám. 2580/13, 158 00 Praha 5 obálku označit slovy: „Výběrové řízení – OKS referent správy místního rozvoje“. Kontakt: Jana Moravcová 235 011 236. věcí člověka a rituály spojené s jeho odchodem se v poslední době výrazně mění. Stejně tak jako role hřbitovů. „Měly by se více stát součástí města. Otevřít se i k dalším účelům,“vysvětlila Kristina Ullmannová z kanceláře veřejného prostoru Pražského institutu plánování a rozvoje (IPR).

Svět Olšanských hřbitovů

Málokde se v Praze svět živých a mrtvých prolíná tak, jako na Olšanských hřbitovech. Obrazně řečeno jde o specifické velkoměsto se dvěma miliony „obyvatel“na pěti desítkách hektarů uprostřed metropole. Na podobě hrobek se podíleli i slovutní architekti Josef Gočár či Jan Kotěra.

Lidé však Olšanské hřbitovy nevnímají toliko jako svět mrtvých. Představuj­í pro ně příjemnou zkratku mezi Želivského ulicí a Florou v tichu a zeleni. Obyvatelé sousedních domů sem chodí běhat, maminky zde v kočárku uspávají děti. A takové mohou být nové role hřbitovů nejen v Olšanech. Na místa posledního odpočinku lidé v budoucnu možná zajdou též jako do koncertní síně na poslech vážné hudby. Zmíněný manuál může tomuto rozšíření úloh pomoci. „Hřbitovy by neměly být vnímány jen jako prostor za hřbitovní zdí, ale jako důležitá součást města a veřejného prostoru. Je tu také řada pozoruhodn­ých uměleckých děl,“upozornila Milena Johnová (Praha sobě), pražská radní pro zdravotnic­tví a sociální problemati­ku.

Hřbitovy nemají podle idejí manuálu představov­at překážku v životě města. Proto chce město hřbitovy, které dosud průchozí nejsou, zprůchodni­t novými vstupy.

Češi jsou však ve vztahu k těmto lokalitám konzervati­vnější. Zmínění běžci či malé děti jsou pro ně na hřbitovech nepředstav­itelní. „Jinak to funguje například v Mnichově či Vídni,“řekl Petr Zeman (Praha sobě), předseda výboru pro územní rozvoj Zastupitel­stva hl. m. Prahy. V těchto městech doplňují hřbitovy městské parky, výjimkou nejsou pikniky na lavičkách či houpací sítě. Hřbitovy tam přitom neztrácejí pamětní roli a hrobky jsou ve výborném stavu.

„Kvalita hřbitova je dána více faktory. Při jejich zpracování a průběžném sledování se hřbitov může stát městským reprezenta­tivním prostorem i pietní lokalitou,“uvedl Martin Černý. V Praze je 70 hřbitovů, 29 jich spravuje SPH, 38 je svěřeno péči jednotlivý­ch městských částí. O zbývající pečují například církve.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Výjimečný svět Olšanské hřbitovy jsou nejen pietní lokalitou, ale také ukázkou historie a kultury.
Foto: František Vlček, MAFRA Výjimečný svět Olšanské hřbitovy jsou nejen pietní lokalitou, ale také ukázkou historie a kultury.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia