Dnes Prague Edition

Konečně Wimblas! Hravá i zdravá Muchová je ve svém živlu

- Karel Knap tenisový reportér MF DNES

Zářivě zelené kurty jsou po deštivých dnech tuze kluzké. Tenistka Karolína Muchová si při pohybu po trávě dává bedlivý pozor, aby se nezranila. Podobně obezřetná je při vnímání své pouti londýnským grandslame­m. Ví, že se při postupu pavoukem může kdykoliv smeknout. A že jakékoliv zaváhání či podcenění ji může z turnaje nenávratně vyřadit.

Třebaže ji do All England Clubu provázela velká očekávání, snaží se držet při zemi, ve střehu. Soustředí se na každý krok – v původním i přeneseném smyslu slova.

První kolo Wimbledonu zvládla znamenitě. Číňanku Čang Šuaj vyřídila 6:3, 6:3 a pochvalova­la si především zdraví.

„Takhle fit jsem se snad letos ještě necítila,“prohlásila při virtuální tiskovce a z pověrčivos­ti si zaťukala na zuby. „Zlobil mě hlavně natržený břišní sval, který teď drží. Můžu konečně servírovat naplno.“

Pro ni, její pomocníky i fanoušky je tahle zpráva úžasná. Předloni se při premiéře na Wimbledonu prosmýkla až do čtvrtfinál­e.

Její styl takřka dokonale pasuje na kraťoučce sestřižený pažit. Baví ji hrát si s míčem, dovede ho nejen všemožně roztočit, ale taky prudce napálit. Umí ukončit výměnu ze základní čáry i po výpadu na síť. Občas ze svého úderového rejstříku vytasí i kraťas.

„Jasně, můj tenis se sem hodí. Slýchám, že bych tu mohla uspět. Ale snažím se tyhle řeči mírnit. Jsou i další šikovné travařky. Jeden Wimbledon se mi povedl, což neznamená, že to letos klapne zase.“

Už loni v únoru, když najala kouče Davida Kotyzu, se spolu bavili o šanci, která se jí v Londýně skýtá. Jejich spojení působilo slibně.

Vždyť Kotyza dvakrát dovedl Petru Kvitovou k nejvzácněj­šímu titulu a též s novou svěřenkyní měl ve městě nad Temží odvážné plány.

Jenže Wimbledon 2020 se v pandemií ochromené době vůbec nekonal, takže se naděje přenesly do tohoto ročníku.

Muchová se v úvodu sezony zaskvěla na Australian Open, kde navzdory poraněnému břichu vypadla až v semifinále. I proto její manažer Tomáš Petera tvrdí: „Teď může na každém grandslamu udělat super výsledek. Záleží jen na tom, jak se jí všechno poskládá.“

Nicméně ani on nehodlá propadnout předčasné euforii.

„Mluvili jsme o tom, že tráva je vachrlatá. Kája musí jít do každého zápasu poctivě. Pečlivě. Zodpovědně. Nic se neuhraje samo. Myslím, že David do ní hučí totéž.“

Zdá se, že Muchová svým mužům naslouchá. Sama od sebe ve videorozho­voru s českými reportéry upozorňova­la na nevyzpytat­elnou italskou ranařku Camilu Giorgiovou, s níž se má střetnout už ve čtvrtek.

Typické britské počasí nejenže učinilo povrch dvorců kluzkým, nýbrž také notně zacloumalo se zápasovým programem.

„Na grandslamu mi vyhovují volné dny, při nichž si ráda odpočinu, ale naštěstí jsem dneska nehrála nějak zvlášť dlouhý mač,“řekla.

V klubu, v němž na ni skoro při každém rohu dýchá historie a tradice, se připravova­la od pátku. Nic ji nebolí. Může si věřit. Puntičkář a stratég Kotyza ji do bitvy s Giorgiovou jistě vybaví cennými radami.

A ona se pokusí o kousek přiblížit splnění kouzelného snu, o kterém teď nechce tlachat. Jednu výhru má v kapse. Teď si jde pro druhou.

 ?? Foto: ČTK ?? Obhajuje čtvrtfinál­e Karolína Muchová zvládla úvodní kolo letošního Wimbledonu suverénně.
Foto: ČTK Obhajuje čtvrtfinál­e Karolína Muchová zvládla úvodní kolo letošního Wimbledonu suverénně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia