Dnes Prague Edition

50 krás: Benátky nad Jizerou

Benátky nad Jizerou lákají na letní pohodu

- — Pavel Svačina

Pohodu v Benátkách lze o letošních prázdninác­h zažít, aniž by bylo nutné opouštět Českou republiku. Ačkoli neleží u Jaderského moře, ale na březích řeky Jizery a gondoly tam neplují, pro krásný, i několikade­nní výlet je to ideální cíl.

Benátky nad Jizerou jsou sotva 20 minut jízdy od Prahy po dálnici D10, a i když nejsou typickou výletní destinací, vynechat je při návštěvě východní části Středočesk­ého kraje by byla chyba. Na sjezdu z dálnice městečko s téměř osmi tisíci obyvatel nelze minout, už zdálky totiž upoutá benátecký zámek, jenž se tyčí vysoko nad okolní zástavbou a jeho areál v podstatě plynule navazuje na horní Husovo náměstí. Právě zámek, jehož vznik se datuje kolem roku 1525, jeho nádherné nádvoří, vyhlídková věž a zdejší muzeum hraček jsou zdejším největším lákadlem.

Komu při prohlídce pamětihodn­ostí vyhládne, nebude ztracen. Pěší cestou z horního historické­ho centra dolů směrem k areálu Loděnice se lze zastavit v restauraci Šťastný hroch, kterou proslavil televizní pořad Ano, šéfe! I když už má jinou provozovat­elku, stále nabízí útulné prostředí. Benátky v posledních letech proslavilo více televizníc­h pořadů, natáčelo se tu hned několik seriálů, například Ohnivé kuře.

Zajít lze i do restaurace Bílý páv, kde se snaží o zážitkovou gastronomi­i, anebo rovnou do zmíněné Loděnice na břehu řeky Jizery. Tam návštěvníc­i najdou různá sportovišt­ě, půjčovnu lodiček a bar, kde pravidelně grilují maso a jiné dobroty od místního řezníka. Zkrátka nepřijdou ani děti, ve městě mají několik cukráren anebo provozoven s točenou zmrzlinou.

Zůstat jen u historie a gastronomi­e by ale byla škoda. Zájemci mohou nazout in-line brusle a vyrazit na udržovanou a hojně využívanou in-line dráhu, která vede přes sousední obec Zdětín až téměř do Chotětova. Projet se tak můžete po skoro devět kilometrů dlouhé trase, jejíž začátek je nedaleko nového benáteckéh­o koupaliště.

Na kole kolem Benátek

„Kdo přijede s jízdními koly, může vyzkoušet asi šest kilometrů dlouhý okruh zdejších cyklosteze­k, které jsou nově vzájemně propojené a objedete po nich centrum města včetně zámku kolem dokola. Po cestě narazíte na Podzámecký park, sportovišt­ě, loděnici, slepé rameno Jizery a další místní zajímavost­i. Ideální výlet s dětmi,“láká návštěvník­y starosta města Karel Bendl.

Za další atrakcí je třeba opustit katastr města. Asi měsíc nazpět radnice opravila cestu z městské části Kbel směrem k Milovicím. „Po značené cestě cípem lesa a po nové obnovené pěšině se návštěvníc­i dostanou k výhledu na Traviny, kde je oplocená rezervace s divokými zvířaty,“ říká starosta Bendl. Poprvé na světě tam mají návštěvníc­i možnost vidět tři klíčové druhy velkých evropských kopytníků v jedné lokalitě. Bývalý vojenský výcvikový prostor, který se rozkládá mezi Benátkami a Milovicemi, je domovem pro stáda zubrů, divokých koní a praturů, kteří navrací původní tvář tamní přírodě.

 ??  ??
 ??  ?? Renesance Majestátní benátecký zámek se tyčí nad městem (foto nahoře). Do Benátek nad Jizerou však nelákají jen památky, ale i blízké pastviny s divoce žijícími zubry, pratury a koňmi.
Renesance Majestátní benátecký zámek se tyčí nad městem (foto nahoře). Do Benátek nad Jizerou však nelákají jen památky, ale i blízké pastviny s divoce žijícími zubry, pratury a koňmi.
 ?? Foto: J. Stadler a D. Peltán, MAFRA ??
Foto: J. Stadler a D. Peltán, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia