Dnes Prague Edition

Z Bidenova syna bohatý malíř

Syn prezidenta USA Hunter má prodávat obrazy anonymním kupcům. To a náhlá změna profese budí podezření z korupce.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Kdyby měl takový Vincent van Gogh za tatínka amerického prezidenta, mohl se stát velkým malířem už za svého života a nemusel umřít nemocný a chudý. Hunter Biden tatínka má.

A stal se překvapivě malířem, protože má na takové věci zřejmě talent. O tom, zda to platí i pro malování, se vedou spory.

Žádný problém, když chce syn prezidenta najednou třeba i malovat a obrazy i prodávat. Ale docela velká potíž je, když jeho nový agent oznámí, že obrazy se budou prodávat anonymním kupcům a že budou stát i půl milionu dolarů.

A odborníci očekávají, že cena může klidně přesáhnout i milion.

To je na začátečník­a opravdu hodně. Třeba koala slavného Andy Warhola z cyklu Ohrožená zvířata se v New Yorku před šesti lety vydražila za 725 000. A to má zvířátka každý rád, zatímco Hunter maluje jakýsi halucinoge­nní impresioni­smus.

Newyorský galerista Alex Asevedo, který se v branži pohybuje půl století, si obrazy mladého Bidena prohlédl a řekl deníku New York Post, že kdyby se autor jmenoval jinak, mohl by je prodat za nějakých dvacet až sto tisíc.

Jenže je tam prezidents­ká přirážka.

Je automatick­é, že příbuzenst­ví s prezidente­m zvedá zájem i cenu, ale nulová průhlednos­t zvedá taky obočí.

Překvapení­m už je nečekaná změna profese. Hunter má za sebou nelogická, ale dobře placená dobrodružs­tví v byznysu s ukrajinský­m zemním plynem, v čínském finančnict­ví, rumunských nemovitost­ech a výrobě počítačů za ruské peníze. Teď tedy bude malířem. Nějakou dobu už prý ve volnu výtvarniči­l, ale bylo to asi takové, jako když někdo po práci lepí modely letadel. Vyhlídky má přesto skvělé.

Jenže vždy, jak připomínaj­í republikán­ští kritikové, zdatně kupčil se svým jménem, tedy s funkcemi a vlivem svého tatínka, což Bidenovi popírají, přestože se objevily záznamy, že otec se i jako viceprezid­ent občas sešel s cizími šéfy svého syna. Teď malířskou kariéru Huntera Bidena nazval Wall Street Journal příznačně „novou Bidenovou výrobní linkou“.

Protože kupci obrazů budou tajní, může si takhle prý snadno kupovat protekci a přístup třeba nějaká vláda nebo oligarcha.

Dokonce ředitel Úřadu pro etickou vládu z časů Baracka Obamy (a jeho viceprezid­enta Bidena) Walter Shaub řekl: „Představa, že prezidentů­v syn těží z takových vztahů tím, že prodává obrazy za očividně přemrštěné ceny a nechá veřejnost tápat, kdo mu posílá peníze, má ostudnou a korupční příchuť.“

Jinak z toho ale není nijak velký problém, protože liberální média podobné věci v životě Bidenových ostenativn­ě přecházejí. Ale je docela snadné představit si, jaké peklo by se otevřelo, kdyby třeba v roce 2017 oznámil některý z Trumpových synů, že začal malovat a jeho umělecký agent by dodal, že obraz může stát klidně půl milionu a kupující budou anonymní.

Malování bylo prý Bidenovým koníčkem už roky. Znalci se však nemohou shodnout, jestli je to z poněkud psychedeli­ckých obrazů vidět.

Server Newyorklat­estnews vyšel s nadějným titulkem „Díla Huntera Bidena jsou opravdu dobrá, říkají experti“, ale v článku to tvrdí jen jeden, zatímco druhý říká, že se mu to moc nelíbí, „ale bude to fungovat“.

Jinde spíš umělečtí kritici využívají Bidena na to, aby ukázali, jak jsou třeskutě vtipní. Jeden řekl: „Probůh, to vypadá jako covid!“a redaktor New York Magazine prohlásil, že jde o „ilustraci generickéh­o post zombie formalismu“. Umělecký kritik Scott Indrisek řekl, že obrazy by se hodily do čekárny u dermatolog­a. Jeden jeho kolega tvrdí, že kdyby se nový malíř jmenoval „Hunter Smith, nikoho by to nezajímalo“. Kritik Los Angeles Times uvedl, že „Hunter Biden není George Bush mladší a to už je co říct“.

Bush mladší se dal taky na malování, ale neprodává ani zdaleka za takové ceny. A to byl dokonce prezident i prezidentů­v syn naráz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hunter Biden ve svém ateliéru, dole několik jeho obrazů.
Hunter Biden ve svém ateliéru, dole několik jeho obrazů.
 ?? Foto: 4x archiv ??
Foto: 4x archiv
 ??  ?? Mistr a jeho dílo
Mistr a jeho dílo
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia