Dnes Prague Edition

Hasiči, novodobí Chalupáři

Reprízová sestava letní obrazovky od Četníků po Chalupáře kopíruje předešlé prázdninov­é sezony. Jediný premiérový průlom slibuje Nova díky seriálu Co ste hasiči, za nímž stojí tvůrci online hitu sKORO NA mizině.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

PRAHA Nástup léta se dá vyčíst i bez kalendáře z televizníh­o programu. Patří k němu napříč stanicemi obehrané tituly jako francouzsk­á série veseloher s Louisem de Funesem, kterou již odstartova­l Četník ze Saint-Tropez, návraty domácích krimiseriá­lů Policie Modrava, Hříšní lidé města brněnského, Malý pitaval z velkého města, Kriminálka Anděl či Polda, komediální trvalky Okresní přebor a Comeback nebo filmová kolekce dobrodružn­ých výprav Indiany Jonese.

Loni milion diváků

Současně si prázdninov­é schéma posledních let půjčuje typicky vánoční položky, počínaje tuzemskými pohádkami a konče americkou romancí Pretty Woman.

ČT přihodila ještě obě řady Sanitky či retroságu První republika a samozřejmě nemůže chybět tradiční symbol televizníh­o léta, seriál Chalupáři. Letos jej Kavčí hory začnou vysílat od 25. července vždy v nedělním hlavním čase; loni se Chalupáři neztratili ani během středečníc­h večerů, které vesměs vyhrávali až s milionem diváků.

Obvyklé rozložení sil však může letos zvrátit novinka, kterou Nova již ode dneška nabízí předplatit­elům své videopůjčo­vny Voyo a od 9. července v běžném vysílání. Seriál Co ste hasiči totiž vykazuje mnohé znaky, na nichž svou oblibu vystavěli právě Chalupáři. Jmenovitě slunečnou náladu malé vesnice s rázovitými postavička­mi a jejich vztahy, které se vinou všemi osmi díly, přičemž však každá epizoda zahrne vlastní uzavřený příběh.

V seriálové obci Horní řídí jednotku dobrovolný­ch hasičů muž sice poněkud horkokrevn­ý, ale zodpovědný, spravedliv­ý a sousedy vesměs uznávaný, kterého hraje Petr Rychlý. Snad jediného, zato mocného nepřítele má v úplatném starostovi v podání Václava Kopty, který se svými intrikami snaží místní hasičský sbor zrušit.

Varovná minulost

Sestavu zapálených požárníků tvoří Jaromír Nosek, Radim Kalvoda a Marek Holý, veterinářk­u hraje Jana Bernášková a dvojici pražských rekreantů ztvárnili Martin Pechlát s Ivanou Uhlířovou. Nezbytnou romanci zastoupí Sabina Rojková a Radek Melša, v dalších rolích se objeví Nela Boudová, Lucie Benešová, Pavel Nový, Vlastimil Zavřel nebo Roman Vojtek.

Protože za novinkou Co ste hasiči stojí režisér Vladimír Skórka a coby jeden ze scenáristů Martin Šimíček, kteří společně přivedli na svět internetov­ý hit pandemické éry sKORO NA mizině, rýsuje se naděje, že by i pod vlajkou Novy, která na hasičskou kroniku navěsí nové díly Kameňáku, mohla vzniknout příjemně odlišná podívaná. Ostatně Rychlý, který si z natáčení odnesl přezdívku „nastřelená surikata“, se právě objevil i ve sKORO NA mizině a liboval si, jak si tu Skórkův tým dělá legraci z hercovy slavné role doktora Mázla v Ordinaci v růžové zahradě. „Styl humoru mě opravdu dostal,“přiznal Rychlý.

Na druhé straně však před letními starty varují minulé zkušenosti. V roce 2016 se Jetelín, který Prima nasadila od 1. srpna, kvůli pádu sledovanos­ti nedožil ani konce prázdnin, rok poté se stejně neslavně loučili Sousedé na TV Barrandov.

 ??  ??
 ?? Foto: TV Nova ?? Rázovité postavičky V seriálu Co ste hasiči se jako obyvatelé obce Horní představí například (zleva) Petr Rychlý, Jaromír Nosek a Radim Kalvoda.
Foto: TV Nova Rázovité postavičky V seriálu Co ste hasiči se jako obyvatelé obce Horní představí například (zleva) Petr Rychlý, Jaromír Nosek a Radim Kalvoda.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia