Dnes Prague Edition

Prázdniny v troskách po tornádu

- Dominika Hromková Václav Janouš

Když viděl Stanislav Bernát z Pardubic apokalypsu na Moravě, bez váhání vzal velký batoh a sbalil věci, jako by jel na čundr. Jen do ruky si vzal lopatu, koště a bednu nářadí. Nasedl na vlak a vydal se do Brna a odtud autobusem na Hodonínsko. „Zažil jsem povodně před lety. Vím, jak jsme jako rodina byli šťastni, když sousedé přišli pomoci vyházet nábytek z chalupy, pomoci odhazovat naplavené bláto, a proto jsem si řekl, že to musím oplatit lidem na Moravě a vyrazit,“popsal Bernát.

Podobných příběhů, jako je ten Bernátův, se teď najde na jižní Moravě po tornádu hodně.

„Měli jsme jet na dovolenou. Měli jsme sbalenou dodávku, ale rozhodli jsme se, že raději pojedeme pomáhat sem,“přidala svůj příběh Jana Čechová z jihočeské Soběslavi.

Přijela do obce Hrušky s manželem. Přespali ve své dodávce na matracích, ráno si vyčistili zuby na louce, učesali vlasy ve zpětném zrcátku auta a vyrazili pomáhat lidem odvážet suť. „Je to prostě trochu jiná dovolená. Přišlo nám správné jet pomáhat, než bychom si někde užívali, když tady je potřeba každá ruka,“popisovala odhodlaně Čechová. Zároveň tlačila úplně nové kolečko s lopatami a košťaty, které dostala ve středu obce u provizorní­ho skladu materiálu.

„Čekali jsme, že to bude hodně zlé, ale že to bude tak strašné a takové zoufalství, to nás zaskočilo. Já na ty lidi pořád myslím, vůbec si neumím představit, co bych dělala sama, kdyby se to stalo nám. A oni to všichni berou s takovým moravským nadhledem, pracují, opravují a nehroutí se,“doplnila Čechová.

Do vesnic postiženýc­h tornádem se sjíždějí dobrovolní­ci na vlastní pěst i organizova­ně.

„Je to horší než na fotkách“

Ve středu do Moravské Nové Vsi vyslala své studenty Univerzita Palackého v Olomouci. Přihlásil se třeba třiadvacet­iletý student práv Dominik Hajšman. „Jsem sportovec a manuální práce mi nikdy nevadila. Když teď tu realitu vidím na vlastní oči, je to ještě horší než na fotkách,“rozhlížel se student po zdevastova­né obci. Na celodenní šichtu se vybavil hlavně opalovacím krémem. Slunce tady žhne a práce se tu po pár hodinách stává úmornou. Svačinu Dominikovi připravila univerzita, lopatu vyfasoval v kulturním domě v Hodoníně.

Po Moravské Nové Vsi každý den pobíhají skupinky lidí zjišťující od místních, s čím potřebují pomoct nebo zda nechtějí přinést jídlo. Na náměstí v reflexních vestách postávají pracovníci neziskové humanitárn­í organizace Adra a snaží se dobrovolní­ky koordinova­t. „Dobrovolní­ci se nám hlásí ve velkém. My se je ale rozhodli stopnout a poskytovat specifické dobrovolni­cké služby, které spíš pomohou obci než jednotlivý­m občanům,“objasnil Aleš Kocián z Adry.

Podle něj teď už jsou potřeba hlavně odborníci a ti, kdo jsou schopni zajistit materiál. „Musíme shánět hlavně latě. Když nám někdo zavolá, že umí přivézt kamion latí, my se dohodneme se starostou, kam ty latě dovézt, kde je uskladnit,“vysvětlil Kocián svou náplň práce. Místní jsou z přílivu dobrovolní­ků nadšení. Nemůžou uvěřit, jaká vlna solidarity se vzedmula.

„Přijeli ke mně úžasní kluci ze Slovenska. Vůbec je neznám. Přijeli se podívat. Jsou to odborníci, řekli, že potřebujem­e latě a fólie, a přivezli mi je,“pochvalova­la si Jaroslava Sečkářová, která díky dobrovolní­kům bude mít do konce týdne střechu opravenou.

Hlaste se v kulturním domě

Vedení Jihomoravs­kého kraje očekává o nadcházejí­cím prodloužen­ém víkendu nápor dalších zájemců. Apeluje na ně, aby se nejprve hlásili na dvou místech – buď v kulturním domě v Hodoníně, nebo ode dneška nově také na parkovišti v Ladné u Břeclavi.

„Odtud je budou svážet autobusy do míst, kde je třeba pomoci,“vyzval hejtman Jan Grolich. „Jde nám o to, aby hned věděli, kam mají zamířit, kde a s čím mají pomáhat,“dodal hejtman.

Hasiči odhadují, že v tuto chvíli je uklizeno od následků tornáda 50 až 60 procent území obcí. O prodloužen­ém víkendu by se dobrovolní­ci měli soustředit na úklid polí a vinic. Hasiči také pracují na přemisťová­ní materiálu z 11 provizorní­ch skládek. Sutiny budou postupně likvidovat.

 ??  ??
 ??  ?? MORAVSKÁ NOVÁ VES
MORAVSKÁ NOVÁ VES
 ??  ?? Petr, Pavel, Jirka, Pepa Běžně pracují na zakázkách po republice, ale zde dělají zadarmo. „Máme tu hodně známých a naši vesnici to minulo, tak se snažíme pomáhat u kamarádů,“říká jeden z nich.
Petr, Pavel, Jirka, Pepa Běžně pracují na zakázkách po republice, ale zde dělají zadarmo. „Máme tu hodně známých a naši vesnici to minulo, tak se snažíme pomáhat u kamarádů,“říká jeden z nich.
 ??  ?? Erika a Nikola Dvě mladé maminky právě rozvážejí po vesnici řízky a vodu. „Navařila kamarádka. Tam, kde někdo dělá, tak tam nabízíme jídlo,“vysvětlují. 3x foto: Michal Turek, MAFRA
Erika a Nikola Dvě mladé maminky právě rozvážejí po vesnici řízky a vodu. „Navařila kamarádka. Tam, kde někdo dělá, tak tam nabízíme jídlo,“vysvětlují. 3x foto: Michal Turek, MAFRA
 ??  ?? Petr Normálně pracuje jako řezník, ale tady řeže spadané stromy, které zůstaly na zemi po tornádu. „Je to strašné, ani chvilku jsem neváhal, že bych nedorazil,“říká Petr.
Petr Normálně pracuje jako řezník, ale tady řeže spadané stromy, které zůstaly na zemi po tornádu. „Je to strašné, ani chvilku jsem neváhal, že bych nedorazil,“říká Petr.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia