Dnes Prague Edition

Očkovaní si týdně rozdělí 2 miliony eur

Na Slovensku chtějí lidi motivovat k očkování. Chystají loterii i peněžité bonusy.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

BRATISLAVA Slováci, kteří se ještě stále nenechali naočkovat proti koronaviru, se z návratu do běžného života zatím příliš radovat nemohou. Nová bezpečnost­ní opatření, která včera vstoupila v zemi v platnost, nenaočkova­né totiž do určité míry znevýhodňu­jí – vedle cestování se to týká třeba i sportovníc­h akcí nebo svateb.

Ve zhruba 5,5milionové zemi přitom v současnost­i není plně očkovaná ani třetina obyvatel, alespoň první dávku vakcíny mají zhruba dva miliony lidí. Kabinet chce zpřísněním mimo jiné zájem o očkování zvýšit – cílem ministra zdravotnic­tví Vladimíra Lengvarské­ho je 95procentn­í proočkovan­ost, která by zemi měla ochránit zejména před šířením mutace delta (známá také jako indická).

Novou motivační strategii připravuje také ministr financí a expremiér Igor Matovič, který chystá pro nově očkované každotýden­ní loterii až o dva miliony eur (v přepočtu asi 51 milionů korun) a každodenní slosování o menší sumy.

Peněžité odměny v podobě „zprostředk­ovatelskýc­h bonusů“by pak mohly čekat na ty, kteří přesvědčil­i k vakcinaci někoho dalšího. Výše odměny by se odvíjela od věku naočkované­ho. Návrh ovšem ještě musí schválit vláda.

Cesty, sport, restaurace?

Slovensko od 9. července s několika výjimkami znovu zavádí povinnou 14denní karanténu po vstupu do země pro všechny nenaočkové cestující a ty, kteří nemoc covid-19 neprodělal­i. To má platit t i pro takzvané pendlery, kteří přes hranice jezdí za prací. Na ty se zároveň vztahuje přechodová lhůta do počátku srpna, kdy mohou do země jezdit jen s negativním PCR testem.

Největší změnou, která může výrazně ovlivnit běžné životy velké části Slováků, je ukončení bezplatnéh­o antigenníh­o testování počínaje včerejškem. Na některých akcích se tak budou muset nenaočkova­ní Slováci prokazovat PCR testem, který si navíc zaplatí z vlastní kapsy.

Stát bude hradit testování už jen ze zdravotníc­h důvodů, po kontaktu s nakaženou osobou nebo třeba dětem před odjezdem na letní tábory. Cena PCR testu se nyní na Slovensku pohybuje podle webu Denniku N v přepočtu kolem 1 500 korun.

Negativním testem se zatím budou muset lidé bez vakcíny prokazovat jen třeba na sportovníc­h akcích nebo na svatbách a dalších oslavách. Ve hře je přitom scénář, ve kterém by se seznam takových zařízení mohl do budoucna rozšířit. Podle epidemiolo­ga Martina Pavelky bude záležet zejména na dalším vývoji epidemie. V případě jejího zhoršení by se tak nenaočkova­ní lidé mohli napříště prokazovat negativním testem také v restaurací­ch, hotelech, fitness-centrech, muzeích nebo galeriích. Prvotní návrh zákona už přes protesty schválila vláda.

Tamní činitelé zároveň odmítají obvinění ze znevýhodňo­vání s tím, že opatření umožní zemi fungovat i v případě další koronaviro­vé vlny, a to bez dalšího lockdownu.

 ?? Foto: ČTK ?? Nápad Ministr Matovič chystá loterii pro očkované.
Foto: ČTK Nápad Ministr Matovič chystá loterii pro očkované.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia