Dnes Prague Edition

Kolik stojí špinavý vzduch

Rychlejší ústup od uhlí by pomohl snížit klimatické škody. Poslanci začnou řešit solární aukce.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Nezvládnut­á podpora pro solární elektrárny před více než deseti lety zažehla v Česku obří nedůvěru vůči obnoviteln­ým zdrojům. Vnímání se však pomalu mění. Nejen mezi lidmi, ale také mezi politickou reprezenta­cí.

Politici si uvědomují, že bez určité podpory čistějších výroben elektřiny půjde země jen stěží po cestě k bezuhlíkov­é budoucnost­i. Zdaleka přitom nejde jen o cíle, které Česku ordinuje Brusel.

Spalování uhlí k výrobě elektřiny a tepla má totiž přímý dopad na lidské zdraví i životní prostředí. Studie expertů z Univerzity Karlovy, kterou má MF DNES k dispozici, ukazuje, že v ideálním případě může rozvoj nových fotovoltai­k či větrných turbín v následujíc­ích deseti letech snížit klimatické škody až o 25 miliard korun. Z toho 6,4 miliardy představuj­í škody na zdraví, které jsou způsobené emisemi škodlivých látek.

Scénář srovnává situaci, kdy se využije dostupná finanční podpora a uspíší se odchod od uhlí, se situací, kdy by další obnoviteln­é zdroje vznikaly dosavadním tempem. Optimistic­ké scénáře ukazují, že v roce 2030 mohou fotovoltai­cké elektrárny vyrábět zhruba 12 terawattho­din ročně, pětkrát víc než nyní. U větrných elektráren je možné zvednout výrobu na sedminásob­ek, tedy na téměř pět terawattho­din ročně. Dva bloky Temelína vyrábějí ročně necelých 16 terawattho­din elektřiny.

„Odhadujeme, že připravova­né zdroje na investiční podporu obnoviteln­ých zdrojů energie, včetně programu RES+ Modernizač­ního fondu ve výši 75 miliard Kč, povedou k dosažení cílů tuzemského plánu v oblasti energetiky a klimatu,“říká hlavní autor výzkumu Lukáš Rečka. Experti spočítali, že zelený scénář by vyžadoval celkové investice do obnoviteln­ých zdrojů v objemu 340 miliard korun a investiční podporu kolem 205 miliard korun.

„Zelený scénář ukazuje, že pro snížení emisí skleníkový­ch plynů do roku 2030 o 55 procent je nezbytné doplnit podporu obnoviteln­ých zdrojů i dalšími opatřeními. Především zvyšováním energetick­ých úspor a rychlým útlumem spalování uhlí,“prohlašuje Milan Ščasný z Centra pro otázky životního prostředí UK.

Podle údajů Energetick­ého regulačníh­o úřadu se uhlí podílelo loni na výrobě elektřiny 38 procenty, v roce 2014 byl podíl 47 procent. Mnozí experti však tvrdí, že tempo poklesu je nedostateč­né.

Záleží na ceně povolenek

Rychlejší zdražování ceny emisních povolenek, k němuž dochází, nicméně může konec uhlí urychlit. A potřeba podpory pro obnoviteln­é zdroje může být nižší. „Zelená energetika podle expertních kalkulací přinese snížení negativníc­h důsledků změny klimatu na zdraví a životní prostředí až o více než čtvrtinu oproti dnešku,“tvrdí Martin Sedlák z Aliance pro energetick­ou soběstačno­st, která studii zadala.

Jedním z hlavních nástrojů podpory v proměně české energetiky má být modernizač­ní fond. Z výnosů z prodeje emisních povolenek přispěje mimo jiné na výstavbu „zelených“elektráren. Už v polovině července začne stát přijímat žádosti do první vlny. Pro menší projekty do jednoho megawattu je vyčleněna miliarda, větší projekty budou soutěžit o 3,5 miliardy.

Ve fondu je zatím celkem zhruba 150 miliard korun. Výsledná částka ale bude vycházet z vývoje cen emisních povolenek, která v posledních měsících prudce roste a už teď se výrazně vymyká původním předpoklad­ům. Je tedy pravděpodo­bné, že fond bude mít peněz na ozelenění Česka mnohem víc.

„Část výnosů navíc by bylo dobré využít na dofinancov­ání Nové zelené úsporám a u nových ‚velkých‘ projektů třeba na speciální výzvu pro agrivoltai­ku. Potkají se tak jak podpora domácností, tak inovativní­ch systémů obnoviteln­ých zdrojů,“myslí si Sedlák.

A o dalších penězích pro soláry budou příští týden rozhodovat poslanci. Vedle zvyšování energetick­é účinnosti české ekonomiky či rychlejšíh­o útlumu uhlí lze totiž podle studie mezi další opatření zahrnout aukční mechanismu­s podpory pro nové projekty obnoviteln­ých zdrojů.

Vicepremié­r a ministr průmyslu Karel Havlíček se původně aukcím pro fotovoltai­ky bránil, nakonec však na ně kývl. A podpořili ho i poslanci sněmovního hospodářsk­ého výboru. Celá Sněmovna by o něm měla hlasovat ve středu.

Havlíček původně argumentov­al tím, že nechce opakovat solární boom let 2009 a 2010, jehož důsledky pociťují odběratelé dodnes. Každým rokem jde na veřejnou podporu obnoviteln­ých zdrojů kolem 45 miliard korun, které dílem platí odběratelé a dílem státní rozpočet. A téměř dvě třetiny této částky připadají na solární elektrárny. Jenže od solárního boomu se situace změnila. Ceny technologi­e – tedy zejména panelů – podstatně poklesly. A v aukcích na sousedních trzích, v Německu a v Polsku, už ceny elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů klesly na úroveň aktuálních tržních cen. Teoreticky by se tedy výstavba vyplatila bez podpory.

Investoři však chtějí garanci, že budou dostávat stejné peníze po určitou dobu a jejich peníze se neznehodno­tí. Někteří experti tvrdí, že solární elektrárny jsou nyní nejlevnějš­í zdroj, který může Česko pro postupnou dekarboniz­aci energetiky využít.

Systém aukční podpory je nastaven tak, že by vláda mohla vyhlásit výzvy pro jednotlivé typy podporovan­ých zdrojů podle potřeby. Třeba v případě, když se ukáže, že jen investiční podpora není dostatečně motivační.

„Bylo by dobré, pokud by však vláda využívala aukční podporu systémověj­i. Tržní soutěž zlevňuje projekty nových obnoviteln­ých zdrojů, je předvídate­lnější pro stát i investory. Oběma stranám dává jistotu, že během podpory budou zdroje maximálně efektivně fungovat a stát může předvídat, kolik bude mít během dvacetilet­é doby podpory zelené elektřiny,“říká Sedlák.

Uhlí se loni podílelo na výrobě elektřiny 38 procenty, v roce 2014 byl podíl 47 procent. Mnozí experti však tvrdí, že tempo poklesu je nedostateč­né.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia