Dnes Prague Edition

Covid v Praze na vzestupu

Metropole má nejvíce nakažených na sto tisíc obyvatel, zhoršující se situaci řešila včera i vláda

- Klára Burešová redaktorka MF DNES

PRAHA Už druhým týdnem v hlavním městě roste počet nakažených koronavire­m. Zvyšující se množství potvrzenýc­h případů nákazy covidem-19 znepokojuj­e hygieniky, vládu i epidemiolo­gy. Pražská hygienická stanice zatím hodnotí epidemiolo­gickou situaci ve městě jako klidnou, zároveň však nepředpokl­ádá, že by počet hlášených onemocnění začal výrazně klesat. Podle ředitele Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška současný stav Praze signalizuj­e, že metropole je stejně jako v minulosti předskokan­em dalších změn. Situace poukazuje na nástup nakažlivěj­ší mutace delta.

„Počet nových nakažených byl v Praze nejvyšší právě na přelomu roku. To bylo dáno šířením britské mutace. Proto moje interpreta­ce toho, co se teď děje, je šíření delta mutace,“potvrzuje primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Dodává, že podle informací pražských hygieniků dochází k přenosu delty především v rodinách. Z dostupných šetření hygieny ale zatím nevyplývá jednotný zdroj nákazy. Původ nemoci u prvního nakaženého v rodině však často nelze objasnit.

Problémový region

Na situaci v hlavním městě ve středu upozornil i premiér Andrej Babiš (ANO), podle kterého je nutné předejít nekontrolo­vatelnému přenosu delty. Za problémové oblasti označil i širší okolí metropole Prahu-západ a Prahu-východ.

Podle včerejších informací z ministerst­va zdravotnic­tví množství případů covidu-19 v Praze stouplo na 25 lidí na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní oproti středečním 21 nemocným na 100 tisíc rezidentů za týden. V mezikrajsk­ém setkání je na tom hlavní město zdaleka nejhůř. Druhý v počtu případů je Středočesk­ý kraj, tam ale hygienici evidují pouze 10 lidí na 100 tisíc obyvatel.

Covid-19 se v Praze šíří především mezi mladými lidmi. Ve skupině 16 až 19 let se nákaza vyskytuje u 58 lidí na 100 tisíc obyvatel. Od 20 do 29 let je počet případů ještě větší, postihuje 63 osob na 100 tisíc obyvatel. „Důvody pro tento vývoj právě v těchto věkových skupinách se charakteri­zují poměrně obtížně, nicméně se lze oprávněně domnívat, že je to zatím ještě ne zcela dostatečno­u proočkovan­ostí těchto skupin,“komentují situaci pražští hygienici. „Další možností je vysoká mobilita mladých lidí, četné kontakty s vrstevníky a široké spektrum aktivit,“tvrdí odborníci.

Epidemiolo­g Václav Hořejší upozorňuje, že nákaza v žádném případě nezůstane pouze mezi touto věkovou skupinou. „Všichni tito lidé mají sociální kontakty se svými rodiči a prarodiči,“vysvětluje Hořejší. Stěžejní je podle něj i hygieniků pokračovat v očkování.

V současné době je v Praze první dávkou očkováno pouze padesát procent obyvatel, cíl města je mít vakcínou chráněných 70 procent rezidentů. V nákazou nejvíce postižené skupině do 29 let obdrželo injekci pouze 14 procent pražské populace. „Proočkovan­ost mladších je nižší, což je logické, protože měli možnost se naočkovat až později,“vysvětluje Hřib. Zároveň vyzývá všechny Pražany, aby se k vakcinaci registrova­li. Od včerejšího dne se k očkování mohou nově hlásit i děti ve věku od dvanácti let.

Nechráněná část společnost­i

Hygienická stanice hlavního města Prahy předpoklád­á, že vzhledem k počtu obyvatel chráněných vakcínou bude situace do jisté míry klidná i nadále. S tím ale nesouhlasí epidemiolo­g Hořejší a nabádá k opatrnosti. „Je pravda, že v situaci, kdy je většina lidí z rizikových skupin chráněna očkováním nebo proděláním nemoci, tak nebezpečí šíření viru není tak velké nebo alespoň se to může zdát,“říká epidemiolo­g.

„Na druhou stranu je ale pravda, že v České republice je kolem čtyř až pěti milionů lidí, kteří ničím chráněni nejsou,“vysvětluje Hořejší.

Dodává, že pokud by se nemoc v nechráněné populaci masově rozšířila, mohlo by znovu dojít k přetížení nemocnic.

Situaci řeší vláda

Vzhledem k rostoucím číslům nakažených považuje hygiena kromě očkování za nezbytné, aby lidé nepřestáva­li dodržovat platná protiepide­mická opatření. Veřejnost při pohybu ve společnost­i nabádá i k ochraně dýchacích cest, vzájemným odstupům ve vzdálenost­i alespoň dvou metrů a k co nejčastějš­ímu mytí nebo dezinfekci rukou.

Vláda už včera kvůli mutaci delta zpřísnila podmínky při návštěvě restauračn­ích zařízení, služeb i veřejných akcí i dalších míst, kde je potřeba prokázat bezinfekčn­ost. Od příštího pátku nebude už Čechům stačit počkat 22 dní po prvním očkování, aby na akce nebo do provozoven mohli vstoupit bez testu. Nově je budou moci bez negativníh­o antigenníh­o nebo PCR testu navštívit pouze ti, kteří jsou minimálně dva týdny po druhé dávce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia