Dnes Prague Edition

Jízda po památkách historický­mi vozy

- — Adam Hejduk

PRAHA Do pražských ulic včera vyjela historická tramvajová linka číslo 42. Celé prázdniny bude vozit výletníky mezi nejvyhledá­vanějšími turistický­mi cíli v centru Prahy. Vyjíždět bude z Dlabačova, kam se po zastávce u Pražského hradu nebo na Václavském náměstí zase vrátí. Tramvaj pojede v půlhodinov­ých intervalec­h, přičemž na první spoj nastoupíte v 10.00 a na poslední v 17.30 hodin.

Jízdné funguje na základě systému hop on, hop off, cestujícím tedy stačí zakoupit si celodenní vstupenku za 200 korun a můžou kdykoliv během dne nastoupit a vystoupit. Ve frekventov­aných částech týdne se k lince 42 přidá i druhá historická linka 43 „Linka 43 v hodinových intervalec­h doplní linku 42 ve středu odpoledne a celodenně o víkendech a státních svátcích, tedy v době, kdy je otevřeno Muzeum MHD,“vysvětluje šéf dopravního podniku (DPP) Petr Witowski.

„Linka 43 propojí technické památky, jako Planetáriu­m na výstavišti Holešovice, s Národním technickým muzeem a Muzeem MHD ve vozovně Střešovice,“dodává. Turisty budou na speciálníc­h linkách vozit historické vozy z různých dob. Jako nejstarší DPP vypraví vůz ještě z doby rakousko-uherské monarchie, který křižoval Prahu již v roce 1908. Chybět pak nebudou ani vozy z první republiky.

V Praze jako doma

Historické linky jsou součástí programu V Praze jako doma, kterým se hlavní město a Prague City Tourism snaží podpořit turistický ruch v metropoli. V rámci projektu turisté obdrží vouchery s určitým počtem bodů podle počtu v Praze strávených nocí, které mohou směnit za vstupy na památky nebo právě za jízdenky na tyto linky.

„Trasu tramvaje 42 jsme vymysleli tak, aby se návštěvníc­i dostali pohodlně za nejoblíben­ějšími památkami, ale i na vybrané kulturní akce, které jsou letos nově součástí programu V Praze jako doma,“vysvětluje radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha sobě).

Další tipy na víkend na str.12

 ?? Foto: Michaela Říhová, ČTK ?? Linka 42 V Praze zahájila provoz okružní turistická tramvaj číslo 42. Denně bude jezdit ze smyčky na Dlabačově přes Pražský hrad, Čechův most, náměstí Republiky, Václavské náměstí, Újezd a zpět přes Malostrans­kou směrem na Pohořelec.
Foto: Michaela Říhová, ČTK Linka 42 V Praze zahájila provoz okružní turistická tramvaj číslo 42. Denně bude jezdit ze smyčky na Dlabačově přes Pražský hrad, Čechův most, náměstí Republiky, Václavské náměstí, Újezd a zpět přes Malostrans­kou směrem na Pohořelec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia