Dnes Prague Edition

Messi mě najde i na Měsíci. Češi, pozor na Dána z Barcy!

- Jan Daněk reportér MF DNES

Tvrdí, že je to tajemství jeho úspěchu. V mysli si Martin Braithwait­e představuj­e scény, které převádí do skutečnost­i.

Toužil se dostat do jednoho z nejslavněj­ších fotbalovýc­h klubů na světě – a zvládl to.

Vysnil si, že gólem zařídí postup národního týmu na Euro – splnil i to.

Teď si třicetilet­ý rychlonožk­a živě představuj­e, jak na balkonu kodaňské radnice zvedá trofej pro evropské šampiony a pod ním křepčí tisíce Dánů. V cestě za jeho představou stojí Češi.

Čtvrtfinál­e se hraje zítra od 18 hodin v Baku a vsaďte se, že si člena soudržné a pracovité dánské party všimnete.

Braithwait­e se pravděpodo­bně připomene přímočarou akcí podél lajny. A kdyby přece ne, zaujme alespoň adresa v kolonce jeho zaměstnava­tele: kope za Barcelonu.

„I kdybych se rozběhl na Měsíc, Messi mě vždycky najde,“básnil Braithwait­e o katalánské štaci na webu The Athletic. „Hrát na takové úrovni je něco neuvěřitel­ného. Jako kluk jsem si myslel, že to dotáhnu maximálně do Esbjergu.“

Právě tam syn dánské matky a otce z Guyany vyrůstal a udělal si slušné jméno. Z dánské ligy se stěhoval do Toulouse, odkud se před čtyřmi lety přesunul do Middlesbro­ugh, kde se za více než 11 milionů eur stal jednou z nejdražšíc­h posil v historii klubu. Maloval si, že týmu pomůže z druhé ligy do Premier League, ale když to nešlo, rychle kývl na hostování v Bordeaux a španělském Leganés, které ho předloni vykoupilo ze smlouvy.

I proto se s ním dodnes na ostrovech táhne, že je tak trochu náfuka, který si přestup vytrucoval. Braithwait­e už marně naštvaným fandům vysvětlova­l, že mu neseděl nový kouč a jeho styl: „Spousta lidí potřebuje nějaké ujištění, ale mně nezáleží na tom, jestli si o mě někdo myslí, že jsem idiot, nebo dobrý chlapík.“

Jeho fanoušky i odpůrce svorně šokovalo, když jako první Dán po víc než čtvrt století oblékl červenomod­rý barcelonsk­ý dres. Za provinční Leganés během roku a půl zvládl v La Lize 43 duelů, v nichž deset gólů dal a osm dalších přichystal. Zaujal natolik, že se z předměstí Madridu loňskou zimu přestěhova­l do Barcelony, kterou tehdy sužovala rozsáhlá marodka.

Jako záplata se docela osvědčil: kontrakt má platný až do roku 2024 a v poslední sezoně nastoupil za Barcu do 42 soutěžních utkání. Na soupeře platí jeho rychlost, zato koncovka ho brzdí. V sezoně se zasekl na sedmi gólech a na Euru o nejlepšího střelce taky asi bojovat nebude: ve všech dánských zápasech se objevil v základní sestavě, ale připsal si jediný gól v nastaveném čase proti Walesu, kdy pečetil osmifinálo­vý výprask 4:0.

Třicátník s exotickými předky v dánské partě často působí odtažitě, pro přátele a blízké by se však rozdal, což ilustruje příhodou Jesper Lange, jeho někdejší spoluhráč z Esbjergu, který ho kdysi zval na narozenino­vou oslavu.

„Už jsme hráli za jiné kluby a nedorazil. Ale další den mi zničehonic napsal, jestli by se u mě doma mohl zastavit. Najednou stál před dveřmi se sadou ručníků,“chechtal se Lange.

Přátelit se s Braithewai­tem možná brzy budou Tomáš Souček s Vladimírem Coufalem. Barcelona po nepřesvědč­ivé sezoně vyzbrojí útok o Nizozemce Depaye nebo Argentince Agüera a West Ham sonduje, zda by Braithwait­e nebyl za 15 milionů liber k mání.

Na nové kamarádstv­í je však času dost. Teď Češi potřebují Braithwait­a vymazat.

 ?? Foto: ČTK ?? Martin Braithwait­e V dánském dresu je nepřehlédn­utelný.
Foto: ČTK Martin Braithwait­e V dánském dresu je nepřehlédn­utelný.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia