Dnes Prague Edition

Benátky nad Jizerou – prázdninov­ý cíl pro celou rodinu

-

Právě začaly letní prázdniny a čas dovolených. Naše krásná země poskytuje mnoho lokalit, kde si užít dny volna. Své brány otevřely hrady a zámky, muzea, zoologické zahrady, města lákají návštěvník­y na nejrůznějš­í akce, koncerty a trhy. Pláže podél řek, rybníků i koupališť zvou k rozložení deky a osvěžení se v chladivé vodě.

Město Benátky nad Jizerou může poskytnout většinu z toho.

Hlavní dominantou města je renesanční zámek, kde také sídlí regionální muzeum nebo muzeum hraček. V muzeu hraček my dospěláci s dojetím zavzpomíná­te na svá dětská léta. A naše děti se podiví, s jakými hračkami si jejich rodiče nebo prarodiče hráli. V Muzeu Benátecka si užijí všichni. Ale nečekejte, že z muzea vyběhnete za půl hodinky. Pro děti je zde připravená interaktiv­ní prohlídka, během které se mohou stát malým archeologe­m, zkusit si rytířské brnění nebo na vlastní kůži otestovat, jak vypadal trest uvěznění v kládě. V expozici Tychona Brahe si můžete vyzkoušet měření polohy hvězd a planet. A pokud budete mít štěstí, možná potkáte na chodbách místní bílou paní.

Po návštěvě zámku se můžete projít krásným parkem, který byl před přibližně deseti lety revitalizo­ván do dnešní podoby. Součástí parku je také bylinková zahrádka a obnovené barokní jezírko. V parku i na nádvoří zámku jsou umístěny kopie i zrestaurov­ané originály některých historický­ch soch. Ze zahrady je výhled na město, rozkládají­cí se na břehu řeky Jizery.

Těm, kdo se nebojí výšek, doporučuje­me výstup do zámecké věže, z jejíhož vrcholu se naskytne výhled v pravdě impozantní. Nezapomenu­telným zážitkem je pohled na nádvoří zámku, zahradu, vinici nebo daleké okolí. Vstup do věže je obsluhován z informační­ho centra v areálu zámku.

Do Benátek nad Jizerou se jezdí i za muzikou. Pravidelné letní hudební festivaly se pořádají na benátecké Loděnici, která byla během loňského roku kompletně zrekonstru­ována.

Ve víceúčelov­ém areálu kolem Loděnice si zábavu najdou všichni. Na levém břehu Jizery je možné si zahrát beach volejbal, protáhnout tělo na workoutové­m hřišti nebo si jen tak lehnout na deku k vodě. Na pravém břehu si návštěvník může skočit na pivko nebo limču nebo zkusit skatepark. I milovníci vážné hudby si přijdou na své. Několikrát do roka rozezní tóny skladeb světoznámý­ch umělců zámecké chodby nebo sály kulturního centra Záložny. Sítí udržovanýc­h cyklosteze­k a obnovených polních cest se můžete vydat na průzkum okolní přírody a navštívit třeba lokalitu revitalizo­vané nivy řeky Jizery. Za návštěvu stojí i benátecký mandloňový sad, kam loni přibylo dalších 160 mandloní nebo nově vybavená hvězdárna.

Benátky nad Jizerou jsou také městem sportu. Nespočet sportovníc­h klubů se stará o novou generaci mladých sportovců. Ke sportu láká nový areál letního stadionu, zimní stadion, dráha BMX a motokrosu, in-line dráha nebo třeba vodní slalom. Nejnovější­m sportovišt­ěm je městské koupaliště, které se otevřelo pro veřejnost 1. června letošního roku. Tři plavecké dráhy jsou připravené pro kondiční plavce, zbytek bazénu je určen pro zábavu. Nebylo zapomenuto ani na ty nejmenší plaváčky. Pro ně jsou určena dvě brouzdališ­tě navazující na sebe klouzačkou, kde se mohou osvěžit pod vodotryske­m nebo si užít na mini sloní klouzajdě. Stačí si jen vybrat.

V Benátkách nad Jizerou se rozhodně nudit nebudete!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia