Dnes Prague Edition

Fanoušci Česko podceňují, hráči ne

- — Jiří Čihák Celý text viz iDNES.cz/Premium

Jako by současnou dánskou fotbalovou euforii, zvýrazněno­u silným příběhem Christiana Eriksena, nemohlo nic zabrzdit. A Češi? Ti už vůbec ne. „Cítím, že veřejnost toho o soupeři příliš neví, trochu ho podceňuje. Hráči i trenéři však fanoušky varují: Český tým je silnější, než si myslíte,“říká fotbalový novinář Gisle Thorsen.

„Nálada v zemi je velmi optimistic­ká,“popisuje přední dánský žurnalista ze serveru Ekstra Bladet před sobotním čtvrtfinál­e Eura v Baku. „Po celé Kodani vlají dánské vlajky, fotbalové nadšení je cítit na každém kroku. Mezi fanoušky a týmem vznikla dokonalá lovestory. Dlouho jsme nic takového nezažili.“

Opravdu?

Už před turnajem celé Dánsko cítilo, že má pohromadě dobré mužstvo. Bojovný tým, který je nesmírně těžké porazit. K tomu tři zápasy doma v Kodani, nikdo nepochybov­al, že se ze skupiny postoupí.

Ale hned v prvním zápase přišel kolaps Christiana Eriksena.

Štěstí, že to dobře dopadlo. Po tom, co se Christiano­vi stalo, se pouto mezi fanoušky a hráči zpevnilo, v zemi je cítit opravdová jednota. Pomohlo, jak o celé situaci hovořili hráči i trenér Hjulmand, sdíleli své pocity, obavy, pochybnost­i, otevřeli se. Skutečně se semkli.

Podobně jako když v roce 1992 prožíval tým vážnou nemoc dcery Kima Vilforta, jednoho ze dvou střelců vítězného finále?

Tehdy to nebyla veřejná informace. Lidé možná věděli, co se v pozadí odehrává, ale nikdo to nerozebíra­l. Byla jiná doba: žádný internet, žádné sociální sítě. Dnes by Vilforta zavalila podpora, tenkrát nikoli. Ve srovnání s Eriksenem, hvězdou týmu, je to něco jiného.

Teď už je Eriksen po operaci, má přístroj, který mu ohlídá srdce.

Ovšem co bude s jeho kariérou, je značně nejisté. Zotavuje se doma v Odense, kde má svůj klid. Měl by na tom být v rámci možností dobře, je v kontaktu s hráči. Pro všechny byla obrovská úleva, když se ukázalo, že je v pořádku. A už se zase řeší hlavně fotbal. Všichni věří, že tenhle tým může dojít...

... až na vrchol?

Fanoušci sní o dalším roce 1992, kdy jsme byli zlatí. Dánové se tenkrát na turnaj dostali dodatečně, počítalo se s tím, že po třech zápasech pojedou domů, a nakonec z toho byl senzační úspěch. Současný tým je silnější, připraveně­jší.

Oba spojuje jméno Schmeichel. Tehdy chytal Peter, teď jeho syn Kasper. Dvě klíčové postavy.

Peter byl tenkrát nejlepší brankář světa, ve finále proti Německu byl přímo fantastick­ý! Zároveň to s ním občas nebylo úplně jednoduché.

Jaký je Kasper?

Týmovější, pravý lídr. Peter hrál v lepších klubech, s Manchester­em United má tituly z Premier League, vyhrál Ligu mistrů, ale i Kasper už je mistrem Anglie, pomohl k trofeji v FA Cupu. Možná není tak dobrý jako otec, ale málokdo podává na ostrovech v posledních letech tak stabilní výkony.

Jakou pozici má Kasper Hjulmand, kouč, jehož životopis není nabitý úspěchy?

Je oblíbený a uznávaný. Jako mladý trenér dovedl Lyngby do nejvyšší soutěže, s Nordsjaell­andem vyhrál první titul v historii a dovedl ho do Ligy mistrů. Patří mezi nejvýrazně­jší trenéry u nás, s vizí, novými myšlenkami, hovoří se o něm jako o dánském Guardiolov­i. Navíc má i výrazný přesah do společnost­i. Věnuje se sociálním tématům, snaží se pomoci lidem s mentálním i jiným handicapem – i kvůli bratrovi, který je odkázán na pomoc ostatních. A otevřeně mluví také o problémech fotbalu, o agentech, nenasytnos­ti některých majitelů, o dluzích.

Řekl, že by raději ve čtvrtfinál­e narazil na Nizozemce. Proč?

Ví, že Češi jsou takticky i fyzicky nabušení, nemají takové individual­ity, hrají však skvěle týmově. Očekává se tuhý boj, ale v naší zemi si přejeme, aby tahle párty ještě neskončila. Kdybych to měl vyčíslit: pětapadesá­t ku pětačtyřic­eti pro Dány?

„Každý v naší zemi si přeje, aby tahle párty ještě neskončila.“

Gisle Thorsen, dánský novinář

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia