Dnes Prague Edition

Tesla hořela v USA a zdolala vlastní rekord prodaných aut

-

NEW YORK, PALO ALTO Automobilk­a Tesla musí opět řešit nepříjemno­st kvůli bezpečnost­i svých vozů. Její nejrychlej­ší elektromob­il Model S Plaid, který je schopen akcelerova­t na 100 kilometrů v hodině za 2,1 vteřiny, se v úterý vzňal za jízdy v Pensylváni­i jen tři dny po dodání.

Vůz po vznícení ještě ujel asi deset metrů a následně se proměnil v ohnivou kouli, majitel se z hořícího vozu musel dostal silou, protože elektronic­ký systém otevírání dveří selhal. Automobilk­a věc zatím nekomentov­ala.

Tesla přitom má zatím letos spíše důvody k optimismu. Ve druhém čtvrtletí posunula opět svou produkci elektromob­ilů na další rekord, když zákazníkům dodala

201 250 vozidel, čímž překonala 184 800 elektromob­ilů dodaných v prvním čtvrtletí.

Přestože generální ředitel firmy Elon Musk varoval před nedostatke­m čipů a surovin, které mohou mít negativní dopad na výrobu, výsledky překonaly rovněž očekávání analytiků. Ti podle společnost­i Refinitiv předpoklád­ali, že firma dodá 200 258 aut.

Ve srovnání s loňským druhým čtvrtletím, kdy prodej automobilů po celém světě negativně ovlivnila koronaviro­vá pandemie, se prodej více než zdvojnásob­il. Odbyt dražších vozů Model S a Model X se za duben až červen snížil. Tento pokles ale kompenzova­l růst prodeje levnějších sedanů Model 3 a crossoverů Model Y, kterých Tesla prodala 199 360. Výroba vzrostla ve druhém čtvrtletí oproti předchozím třem měsícům o 14 procent na rekordních 206 241 vozů. Většinu tvořily vozy Model 3 a Model Y.

Tesla je nyní s velkým náskokem nejhodnotn­ější automobilo­vou společnost­í na světě. Roční objem její produkce je přitom o dost nižší než mladoboles­lavské Škody Auto, která je součástí koncernu Volkswagen. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia