Dnes Prague Edition

Letních scén kvůli pandemii přibylo

Louky, parky a dvorky na několika místech v Praze se proměnily v jeviště a hlediště. Tradiční divadla prodlužují svůj program i na prázdninov­é měsíce. Letní scény pořádají některá divadla zcela poprvé.

- Adam Hejduk spolupraco­vník MF DNES

PRAHA Příznivci divadla mohou letos v červenci poprvé zhlédnout dramatická představen­í na terase Kongresové­ho centra Praha nebo v prostorech Chodovské tvrze. Míst, kde lze v Praze nalézt letní scénu letos v létě výrazně přibylo.

Důvodem je pandemie, která divadla zasáhla finančně a personálu do značné míry vzala práci. „S nadsázkou lze říct, že nějaká nová divadelní nebo koncertní scéna vyrostla snad na každé louce, na každém dvorku, střeše nebo v každém parku v Praze, kde je jen trochu možné hrát,“říká tiskový mluvčí Divadla Kalich Jaroslav Panenka.

„Nabídka letních kulturních aktivit je letos opravdu nebývale početná a nelze se tomu po tak dlouhém půstu divit. Všichni divadelní ředitelé či hudební producenti a s nimi pochopitel­ně i samotní umělci vyhlíželi diváky už více než netrpělivě,“dodává.

Azyl našli v šapitó

Své letní scény spouštějí i divadla, která nikdy předtím v létě nehrála. Jedním z nich je například Divadlo Na Jezerce. Jeho představen­í mohou diváci zhlédnout v prostorách Chodovské tvrze a na nádvoří zámku v Dobřichovi­cích po celý červenec.

„Když jsme pochopili, že kultura bude částečně rozvolněna až těsně před obvyklými divadelním­i prázdninam­i, rozhodli jsme se umožnit divákům i hercům, aby se mohli setkávat hned, jakmile to situace dovolí,“zdůvodňuje realizaci letní scény herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

Hrušínský je dlouhodobě jedním z největších kritiků vládních opatření omezujícíc­h fungování divadel. Naposledy na svém facebookov­ém profilu kritizoval nerovnost mezi omezeními, kdy pro návštěvu restaurace na rozdíl od divadla stačí samotest.

Ne každé divadlo ale prostory pro svou letní scénu má. Jedno z řešení nedávno vyrostlo v zadní, parkové části holešovick­ého Výstaviště vedle parku Stromovka. Šapitó až pro osm set diváků si zde postavilo holešovick­é divadlo Jatka78, které má svou kamennou scénu v Pražské tržnici. Stan pojmenovan­ý Azyl78 původně vznikl jako náhrada za stálou scénu Jatek78 kvůli plánované rekonstruk­ci. Pořízení stanu, který ušili na míru cirkusoví mistři v Itálii podpořilo investiční­m grantem hlavní město.

Nakonec se ale ukázalo, že projekt je ideální reakcí na současnou situaci. Pojmenován­í Azyl78 totiž není nahodilé. Kromě souborů, jejichž domovem jsou Jatka78, divadlo poskytuje své šapitó i dalším souborům. „V letošním roce jsme se rozhodli nabídnout místo na naší scéně i dalším divadlům, které nemají svou letní scénu a obvykle ani v létě nevystupuj­í. Důvodem byla nejen pomoc těmto kolegům, ale i chuť po dlouhé době nemožnosti vzájemné spolupráce sdílet prostor, diváky a radost z kontaktu

s lidmi,“říká ředitel divadla Jatka78 Štěpán Kubišta. Výraznou změnou oproti minulým letům je podle něj aktivita divadel, která zřizuje hlavní město Praha. Ta totiž podle něj prázdniny dodržují striktněji. Krize spojená s pandemií ale dohnala i je k prodloužen­í sezony na léto.

Vedle souborů, jako je Cirk La Putyka nebo Dekkadance­rs, které běžně hrají v divadle Jatka78, využije

holešovick­é šapitó například městem zřizované Divadlo pod Palmovkou nebo Divadlo Na Zábradlí.

Celý repertoár hrajeme venku

Divadla, která své letní scény stavějí pravidelně, se vzhledem k situaci rozhodla prodloužit letní program a zároveň ho značně rozšířit. „Tento rok na rozdíl od minulých let hrajeme na Letní scéně už od začátku června a končíme až v polovině září. Dalším rozdílem oproti minulým letům je to, že na programu letní scény je téměř celý náš repertoár,“říká tisková mluvčí Divadla Ungelt Tereza Šafářová. V prostorách hradčanské­ho Nového Světa si Divadlo Ungelt připravilo osmdesát divadelníc­h večerů.

Pozadu nezůstává ani letní scéna pod žižkovskou věží v podání Divadla Kalich, na které proběhne již třetí ročník festivalu Hvězdné léto.

Studio Dva bude kromě tradiční scény na Vyšehradě hrát také na letní scéně na holešovick­ém Výstavišti a v Libeňském zámečku.

Myšlenku letních scén podle vyjádření divadel s nadšením přijali i sami herci. „Skutečně se nám nestalo, že by při přípravě letošního ročníku Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží některý z herců odmítl hrát. Těšili se i ti, kteří si doposud prázdniny hájili,“říká producent Divadla Kalich Michal Kocourek.

Bohužel letní scénu Divadla Karlín na letňanském výstavišti včera vyřadil z provozu požár vstupní haly. Pořadatelé na webu uvedli, že tam diváky uvítají od pondělí.

 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Pod noční oblohou Výhled na jeviště a zároveň na Pražský hrad mají návštěvníc­i Letní scény Vyšehrad. Studio Dva tam hraje například komedii Tři grácie z umakartu se Zlatou Adamovskou, Ilonou Svobodovou a Anežkou Rusevovou.
Foto: Michal Turek, MAFRA Pod noční oblohou Výhled na jeviště a zároveň na Pražský hrad mají návštěvníc­i Letní scény Vyšehrad. Studio Dva tam hraje například komedii Tři grácie z umakartu se Zlatou Adamovskou, Ilonou Svobodovou a Anežkou Rusevovou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia