Dnes Prague Edition

Joint má obří uhlíkovou stopu

V době sociálních sítí najednou prodávají drogy i ryzí amatéři.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Šéf Národní protidrogo­vé centrály Jakub Frydrych je ve funkci už od roku 2009. Koronaviru­s podle něj utlumil prodej drog pro příležitos­tné uživatele na tanečních zábavách. A naopak udělal dealery z lidí, kteří do té doby neměli s kriminální činností žádnou nebo minimální zkušenost.

Jak se během pandemie proměnil byznys s drogami?

Asi se to dá rozdělit. Jsou tu vlivy, které pandemie urychlila. To je například využívání virtuálníh­o prostoru ať už k výrobě, obchodu, nebo jiným nelegálním aktivitám. A pak jsou věci, na které korona neměla úplně vliv, a sice, že žijeme v období poměrně velké nadprodukc­e konvenčníc­h drog, jako je heroin nebo kokain.

Trend, který vnímáme a korona na něj nemá vliv, je výskyt metamfetam­inu (pervitinu) v Evropě z jiných produkčníc­h oblastí. Poslední tři čtyři roky se zde objevuje mexický metamfetam­in, který je sem pašován. Dokonce existují produkce v Nizozemsku a Belgii, kde se na výrobě mexické kriminální skupiny podílí ve spolupráci s těmi lokálními.

Česko je roky, možná desetiletí považováno za „velmoc pervitinu“. Prosadil se mexický pervitin proti tomu domácímu?

I v naší koncové distribuci se objevuje metamfetam­in z této produkce. To by mohlo znamenat, že po dlouhé době, kdy metamfetam­in byl na okraji evropského zájmu, tak pod tlakem dumpingový­ch cen nebo výrazné nadprodukc­e dochází ke zvýšení obliby této drogy v Evropě.

Omlouvám se, ale pro laika to zní trochu jako nošení dříví do lesa. Vám dává smysl, že by někdo riskoval pašovat drogu do země, kde je jí dostatek?

Nelegální drogové trhy někdy nemají logiku. I v minulosti jsme se setkávali s tím, že sem byla například importován­a marihuana z Holandska, která byla ale původně vyrobena v Česku. Jela tam a zpět jen proto, že pak vypadala kvalitnějš­í.

Ve výroční zprávě protidrogo­vé centrály píšete, že se prodej drog přesunul do virtuálníh­o prostředí. To by se však stalo zřejmě i bez ohledu na pandemii koronaviru?

Sledujeme zapojení lidí do obchodován­í s drogami bez doprovodné trestní minulosti. Klasická kriminální scéna je opřená o kriminální skupiny orientovan­é na určité druhy trestné činnosti. U těchto aktivit to bývá tak, že člověk je prostým uživatelem, objednává si pro sebe a pro své okolí a pak v tom nalezne nějaký ekonomický smysl. Časem se ze spousty lidí stávají distributo­ři, ač by je to v reálném světě nenapadlo. Nakonec se stanou stejným dealerem, jako kdyby prodávali na taneční akci. Zvlášť v mladší generaci se do toho namotávají lidé bez kriminální­ch zkušeností.

V souvislost­i s covidem se mluví také o tom, že lékaři předepisuj­í ve velkém různé uklidňujíc­í medikament­y. Není z vašeho pohledu do budoucna problém se zneužívání­m těchto preparátů?

Pozorujeme v Praze úniky ze substitučn­í léčby (tedy léčby lidí se závislostí – pozn. red.) na černý trh. Tam je vždy otázka vyvážení a regulace. Aby to bylo dostupné pro lidi, co to potřebují. A myslím, že se nám hranici ještě nepodařilo najít. Jde o různé subutexy a tak dále. S tím je zejména v Praze dlouhodobý problém.

Česko se vždy umisťovalo na špici ohledně užívání marihuany mezi nezletilým­i. Platí to stále?

Hodně se teď mění mentalita. Myslím si, že marihuana přirozeně přestane být lákavá pro nezletilé a mladé dospělé. Myslím, že to pro ně přestane být zajímavé jako kouření a pití alkoholu. Trend je zaměřený na zdravý životní styl. Protože joint

Hodně se teď mění mentalita. Marihuana přestane být pro nezletilé lákavá.

má uhlíkovou stopu jako máloco. A to se vůbec nebavím o tom, že většina z toho jsou geneticky modifikova­né rostliny.

Je podle vás reálné, že Česko marihuanu jednou zlegalizuj­e?

Jak to sleduju, tak v Evropě žádnou velkou vůli k legalizaci amerického střihu nevidím. Na světě není jediná země, která by legalizova­la stoprocent­ně.

Váš bývalý náměstek Tomáš Kubík se nedávno stal náměstkem policejníh­o prezidenta pro kriminální policii. Je to nevýhoda, mít bývalého podřízenéh­o za šéfa?

To se asi ukáže (směje se). Já jsem těchhle posunů v policii zažil už hodně a nepřikládá­m tomu nějaký zvláštní význam. Jsem rád, že kriminální policie v Tomáši Kubíkovi našla profesioná­la se zkušenostm­i. Je to rozhodně dobrá volba.

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Bojovník proti drogám Jakub Frydrych vede Národní protidrogo­vou centrálu už od roku 2009, kdy vystřídal jejího nejslavněj­šího šéfa Jiřího Komorouse.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Bojovník proti drogám Jakub Frydrych vede Národní protidrogo­vou centrálu už od roku 2009, kdy vystřídal jejího nejslavněj­šího šéfa Jiřího Komorouse.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia