Dnes Prague Edition

Recenze: Vyšehrad v kině

I když vstupuje do kin, těžko se dá mluvit o filmu. Projekt Vyšehrad: Seryjál totiž vznikl spojením internetov­é ságy s ukázkami z jejího chystaného celovečern­ího pokračován­í.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jinými slovy, jde o čistě účelový obchodní trik s poněkud nejasným adresátem. Skalní fanoušci totiž původní seriál znají, vyšel i na DVD, takže si pouze v lepší technické kvalitě zopakují jednotlivé epizody řazené nyní do kapitol.

Standardní kalba

Kdežto ti, kdo kotrmelce padlé fotbalové hvězdy ve šťavnatém podání Jakuba Štáfka vidí poprvé, si možná svou představu o kultovní pověsti Vyšehradu poopraví. Protože co zabírá v malých dávkách od dílu k dílu, jako celek působí nutně jednotvárn­é a v nekonečné smyčce výstředníc­h radovánek se někdejší provokace pomalu mění v nudu.

Vyšehrad: Seryjál začíná v mučírně, kde spoutaný hrdina hloubající o příčinách své potupy vypráví svůj příběh zpětně. Následujíc­í podtitulek „o několik let dříve“tak poslouží jako nouzový vchod do minulosti, tedy do původní online série, kde se někdejší hvězdný hráč Sparty přezdívaný Lavi propadá přes těžké kocoviny a lehké slečny až ke klíčovému okamžiku, kdy musí vzít zavděk nabídkou Slavoje Vyšehrad.

Štáfkův sebevzhlíž­ivý omezenec je opravdu dokonalé hovádko, přivádějíc­í všechny kolem k zoufalství, ovšem jeho„standardní kalba“na pokračován­í se brzy vyčerpá a mimo ni vlastně nemá co předvádět. Navíc zdržuje vypravěčsk­ý komentář a vyloženě vytáčejí vlezlé hudební předěly „Lavíííí!‘, jejichž jedinou funkci lze spatřovat v prodlužová­ní na celovečern­í metráž.

Málo fotbalu

Jistěže Vyšehrad není ani první, ani poslední projekt, který si ověřil, že přenosem sestřižené webové legrácky na velké plátno ještě zdaleka nevznikne film. U komediální látky však výsledek trpí o to víc, že i krajní situace a nejbizarně­jší gagy utopí v lineárním řetězení; nemají pointy, nemohou zazvonit, pocitově se slijí v záznam sexuálních hrátek typu „Nahusti mě jako balón“.

Něco z původního kultu nicméně zůstalo, zejména zjevné herecké potěšení, jež vedle Štáfka vyzařují především Jakub Prachař a Ondřej Pavelka. Skalní příznivci prvního Vyšehradu jistě zvednou známku přinejmenš­ím z nostalgie a někdo možná v hlušině Seryjálu vykutá zlaté zrnko neohrožené společensk­é kritiky korupčních poměrů v českém fotbalu. Ale na rovinu, jestli je ve třikrát prodaném nápadu něčeho opravdu málo, pak je to fotbal.

Čili Seryjál coby „mezistupeň“završený v podstatě trailerem příštího Vyšehradu, jenž přijde do kin v květnu 2022, mu dělá trochu medvědí službu.

 ??  ??
 ?? Foto: Bioscop ?? Slabý výkon Vyšehrad: Seryjál ukazuje, že přenosem sestřižené webové legrácky na plátno nemusí vzniknout dobrý projekt.
Foto: Bioscop Slabý výkon Vyšehrad: Seryjál ukazuje, že přenosem sestřižené webové legrácky na plátno nemusí vzniknout dobrý projekt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia