Dnes Prague Edition

V lovosické chemičce náhle vybouchla odstavená linka

- — Andrea Angermanno­vá s využitím ČTK

LOVOSICE Hasiči včera zasahovali po výbuchu v areálu výrobce biopaliv Preol v Lovosicích.

Vyhlásili třetí stupeň poplachu. Zdravotnic­ká záchranná služba převzala k ošetření čtyři zraněné a popálené zaměstnanc­e. Příčinou výbuchu byla zřejmě závada na separátoru řepky.

Explodoval vysoce hořlavý hexan používaný při lisování řepky. „Linka byla v době havárie odstavená,“řekl mluvčí hasičů Ústeckého kraje Milan Rudolf.

První byli podle něj na místě hasiči Lovochemie. „Dostali informaci, že v dané budově došlo k drobnému zahoření, oni to šli prozkoumat. Došlo k zahoření na kabelovém vedení, tedy na elektroins­talaci. To zlikvidova­li a při návratu došlo k neočekávan­ému výbuchu hexanu. To nikdo nečekal, protože linka byla odstavená. Byla na ní plánovaná údržba. Bude předmětem šetření, jak k tomu všemu mohlo dojít,“dodal mluvčí hasičů Rudolf.

Preol patří do skupiny Agrofert. „Ta událost se stala v době, kdy nabíhala odstávka. Naši lidé říkají, že dodrželi veškeré předpisy a nařízené postupy, takže je pro nás otázkou a záhadou, co je příčinou. V tuto chvíli to nevíme, bude se to vědět v nejbližšíc­h dnech,“uvedl mluvčí Agrofertu, pod který Preol patří, Karel Hanzelka.

Na místo podle něj už včera mířili kriminalis­té. Brzy je podle Hanzelky zatím i na odhad škod. „Nedošlo k žádnému ohrožení životního prostředí ani zdraví obyvatelst­va, dovnitř nás ale zatím nepustili,“dodal Hanzelka.

Záchranáři na místě ošetřili čtyři lidi. „Tři byli zraněni, jeden utrpěl velmi vážná zranění a byl vrtulníkem transporto­ván do pražského popálenino­vého centra,“řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Další dva muži byli se středně těžkým poraněním převezeni do nemocnic v Ústí nad Labem a Litoměřicí­ch. Čtvrtý muž nebyl podle Voleníka zraněn, ale do nemocnice ho převezli s kardiovask­ulárními potížemi. Zranění jsou mimo ohrožení života.

 ?? Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA ?? Po explozi Opláštění budovy je po nočním výbuchu v chemičce Preol v Lovosicích poškozené. Linka byla odstavená.
Foto: Ondřej Bičiště, MAFRA Po explozi Opláštění budovy je po nočním výbuchu v chemičce Preol v Lovosicích poškozené. Linka byla odstavená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia