Dnes Prague Edition

Zeleným se hroutí plán

Problémy Annaleny Baerbockov­é, která kandiduje na německou kancléřku, táhnou stranu ke dnu

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES „Je to kampaň“

BERLÍN Ještě donedávna to vypadalo, že stále rostoucí popularitu německých Zelených nic nezastaví. Od začátku roku 2018, kdy se vedení strany ujalo předsednic­ké duo Robert Habeck a Annalena Baerbockov­á, preference Zelených stále rostly a letos na jaře se jim podařilo na chvíli předběhnou­t i nejsilnějš­í konzervati­vní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové.

Postupně ale začaly přicházet problémy. Všechny se točí právě kolem Baerbockov­é, ambiciózní čtyřicetil­eté političky, která se v rámci strany dokázala v dubnu prosadit jako hlavní kandidátka Zelených do nadcházejí­cích parlamentn­ích voleb. Několik dalších týdnů se o ní mluvilo i jako o vážné konkurenci předsedy CDU Armina Lascheta.

Stačilo ale několik vážných chyb, preference Zelených začaly klesat a ostrá kritika se objevuje i v jim jinak nakloněnýc­h médiích.

Začátkem června vyšlo najevo, že Baerbockov­á si vylepšila svůj životopis nepravdivý­mi údaji ohledně neexistují­cích akademický­ch titulů, pracovních zkušeností a členství ve významných mezinárodn­ích organizací­ch. Nyní rakouský vědec Stefan Weber, který se zaměřuje na oblast médií a odhalování plagiátů, upozornil na další problém. Baerbockov­á ve své nově vydané knize s názvem Teď. Jak obnovíme naši zemi údajně publikoval­a opsané pasáže.

Je po všem?

Už po kauze se životopise­m se objevovaly názory, že kdo usiluje o nejvyšší politickou funkci v zemi, si podobné podvody nemůže dovolit. Po podezření z plagiátors­tví se na Baerbockov­ou v posledních dnech navíc stupňuje tlak, aby kvůli problémům, které táhnou stranu dolů, odstoupila. Podle průzkumů veřejného mínění jsou nyní dvě třetiny Němců toho názoru, že její nominace na kancléřský post byla chyba.

„Je po všem, Baerbockov­á!“píše také levicově orientovan­ý deník Die Tageszeitu­ng, který má názorově blízko k Zeleným. „Její nominace přišla příliš brzy. Baerbockov­á je příliš mladá, příliš nezkušená a politicky příliš nedospělá. Riziko, že se věci zvrhnou, je příliš vysoké. Navíc její chyby nahrávají všem těm, kdo nechtějí ve vysokých funkcích ženy,“napsal deník o poslankyni, která dosud nikdy nezastával­a vládní funkci.

Nejen odsud znějí výzvy, aby Baerbockov­á své místo přenechala druhému předsedovi strany Habeckovi. Ten byl ostatně od začátku považován za vhodnějšíh­o volebního lídra. V případě, že Baerbockov­á zůstane na svém místě, podle odhadů může pokračovat volný pád preferencí s tím, že Zelení nakonec v parlamentn­ích volbách na podzim dopadnou podobně jako v roce 2017. Tehdy skončili s necelými devíti procenty až šestí.

Zelení přesto změny ve svém vedení odmítají. Také jen čtvrtina jejich voličů se domnívá, že kandidatur­a Baerbockov­é je špatným rozhodnutí­m. „Jsme tým, který stojí za Annalenou,“uvedlo v prohlášení stranické vedení, které se kvůli kauzám sešlo začátkem týdne. Předseda poslanecké frakce Zelených Michael Kellner obvinění vůči Baerbockov­é označil za cílenou kampaň se záměrem zničit její pověst. Podle něj se jen „vytahují drobnosti“s cílem odvést pozornost od důležitějš­ích otázek, jako je například ochrana klimatu. Další pak současné dění označují slovy jako pomluvu, špinavou kampaň nebo propagandi­stickou válku.

Německá média bez ohledu na své politické sympatie se v hodnocení reakce Zelených na současné dění vzácně shodují: označují ji za hystericko­u, útočnou a velmi neprofesio­nální. I to ničí image strany, která poprvé ve svých dějinách mohla uvažovat o tom, že spolkový kancléř bude právě z jejích řad.

 ?? Foto: Profimedia ?? Lež a podvod Volební lídryně německých Zelených a adeptka na kancléřku Německa Annalena Baerbockov­á si vylepšila životopis a ve své knize použila opsané pasáže.
Foto: Profimedia Lež a podvod Volební lídryně německých Zelených a adeptka na kancléřku Německa Annalena Baerbockov­á si vylepšila životopis a ve své knize použila opsané pasáže.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia